MENÜ

On forvet beş savunmacıya gol atabilir mi?

Abone Ol Google News

Bugünün futbolunun oyun prensiplerinin en önemlilerinden birinin “denge” olduğu bilinmektedir. Alanın her bölümünde denge unsuruna sadık kalan ve bunu pratiğe en iyi yansıtan takımların daha başarılı olduğu da biliniyor. Dengeli takımlar oyunun gidişatına göre hücuma mı yoksa savunmaya mı ağırlık vereceklerini bilirler. Günümüz futbol dünyasında atak ile savunma iç içe geçmiş durumda olmasına karşın popüler futbol kültüründe hücum hep birinci sıradadır. Oysa karşılaşma süresince anlık atak ya da savunma davranışlarında eksiklik baş gösterdiğinde takım için kırılma o noktadan başlamaktadır.

Haberin Devamı

Birçok futbolsever hücuma yönelik futbolun teşvik edilmesi gerektiğine ve savunma ağırlıklı futbolun son çare olduğuna katılır. Bu nedenle forvet oyuncuları bu kadar değerliyken, savunma oyuncuları maddi ve manevi anlamda hak ettikleri değeri bulamazlar. Çünkü oyun sadece sahada kalmıyor. Hayatın içine dallarını uzatmadıkça futbolun popüler olması pek mümkün değil.

O yüzden transfer piyasası ve kulüpler tarafından, sezon sonunda bireysel ödülleri dağıtan kuruluşlar tarafından, televizyonda maç özetlerini hazırlayanlarca el üstünde tutulur forvetler. Gerçekten de, maç özetlerini izlerken bir savunma oyuncusunun yaptığı bireysel defans davranışlarının öne çıkarıldığını göremeyiz. Futboldaki nihai amaç golse, o golü bulmak için herkes elinden geleni yapmalıdır.

Haberin Devamı

Peki, güçlü bir hücum hattının kapalı ve sağlam defans bloklarını ne yapıp edip aşacağına ilişkin düşünce gerçekçi midir? Bu düşüncenin doğru olup olmadığını nereden bileceğiz? Bu düşünce elbette ki bir teori olarak ele alınabilir. Ancak teoriler yüzde yüz kanıtlanmış gerçekler değildir. Daha fazla gol atmanın daha az yemekten daha iyi olduğu düşüncesi de sadece bir hipotezdir. Tüm hipotezler gibi bu da veriler ışığında test edilebilir. Elimizde bu konuda çok net bir uygulama ve sonuçları vardır.

Milan’ın başında bulunduğu günlerde teknik direktör Arrigo Sacchi’nin elinde çok büyük oyuncular vardı. Hücum gücü yüksek ve egoları şişmiş forvet oyuncularını bir araya toplayıp, beş kişilik savunma düzenine karşı on hücumcu ile oynayacaklarını ve 15 dakika boyunca tek bir gol atamayacaklarını söyler. Tek şartı topu savunmacılar kestiği zaman hücumcuların oyunu kendi yarı sahalarının on metre ilerisinden başlatmaları gerektiğiydi. 10 kişilik forvet beş defans oyuncusuna karşı 15 dakika içerisinde tek bir gol bile atamazlar. O forvetlerin arasında kimler mi vardı? Gullit, Van Basten, Rijkaard, Virdis, Evani, Ancoletti, Colombo, Donadoni, Lantignotti ve Mannari.

Savunmada ise kalede Giovanni Galli, Tassotti, Maldini, Costacurta ve Baresi. Sacchi “antrenmanlarda bunu hep yaptım savunmayı aşarak bir kez olsun tek gol atamadılar” diyor. Savunma organizasyonunun ne denli önemli olduğunu kanıtlayan bu uygulamada defans oyuncularının dört referans noktası vardır. Top, alan, rakip ve takım. Her oyuncu bu dört referans noktasından hangisinin hareketini belirleyeceğine karar vermek zorundadır. Bu dört noktayı içselleştirmiş, otomatik hale getirmiş savunma oyuncularını aşmak hiç de kolay değildir.

Haberin Devamı
YORUM YAZ