MENÜ

Ödün vermez Fenerbahçeli: Halit Deringör

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Fenerbahçe tarihinin cumhuriyet nesli olarak bilinen, ilk kuşak oyuncularından Halit Deringör'ü de kaybettik. Halit Deringör benim saygıdeğer ağabeyimdi. 20 yıl gazetelerde sütun arkadaşı olarak görev yaptık, 35 yıldır da sevgi ve saygıya dayalı bir dostluğumuz vardı. Halit Ağabey cumhuriyetimize ve Atamıza öylesine düşkndü ki, kendisine çok yıllar önce açık çekler verildiği halde, deyim yerindeyse yok pahasına tam 65 yıl Cumhuriyet gazetesinde yazdı.

Ödün vermez Fenerbahçeli kimdir diye bir soru sorulduğunda, bizim kuşaklar hiç duraksamadan "Halit Deringör" derlerdi. İlkelerinden asla ödün vermedi. Fenerbahçe kongrelerinin en renkli insanlarından biri ve yine kongrelerin en acımasız eleştirmeniydi. Bir tek sevdası vardı o da Fenerbahçe'ydi. En acımasızca eleştirdiği başkan Ali Şen olduğu halde, Ali Bey ona çok büyük saygı duyar ve severdi. Ali Şen ve onu yakından tanıyanlar bilirdi ki, Halit Deringör hiç kimseden hiç bir kurumdan en küçük bir çıkar beklemezdi. Eleştirileri ve konuşmaları hep daha iyi bir Fenerbahçe içindi.

Herkes Fenerbahçe'yi ilk şampiyon yapan yerli olarak Mustafa Denizli'yi bilir. Bu doğru değildir. Fenerbahçe'yi 1964 yılında İngiliz teknik adam Oscar Hold'un yerine göreve getirilen Halit Deringör şampiyon yapmıştır. Sağ ayaklı olduğu halde Fenerbahçe'de tam 11 yıl hiç yedek kalmadan solaçık oynamıştır. Fenerbahçeli futbolcu olarak 1948 olimpiyatlarında forma giydi, Avusturya ile yapılan ilk milli maçta da yine o solaçık oynadı.

Halit Deringör futbolu bıraktıktan sonra Bursa'da amatör takımlarda hocalık yaptı. O günlerde Bursaspor henüz kurulmamıştı. Dolayısıyla, Bursaspor'un kuruluş aşamasında, Bursa futboluna büyük hizmetler vermiş, bu ilimizde tam dokuz yıl aralıksız hocalık yapmıştır.

Halit Deringör ödün vermez bir Fenerbahçeli olduğu gibi aynı zamanda ödün vermez Cumhuriyetçi ve Atatürkçü'ydü. "Ben Kürt kökenliyim ama asla Kürtçü değilim" derdi ve onun bu söylemini hiçbir zaman unutamam. Bu yüzden demokrasinin kesintiye uğradığı dönemlerde büyük sıkıntılar yaşadı. Futbolculuktan sonra, Tütün Eksperliği mesleğini sürdürdü. O sırada türlü sürgünler yaşadı. Ama ülkesine ve insanına olan inancını hiçbir zaman yitirmedi.

En son, yaklaşık 1.5 yıl önce Fenerbahçe'nin Dereağzı Tesisleri'nde buluştuk. Tesislerde çalışanlar için çıkan yemekten birlikte yedik. Saatlerce sohbet ettik. En kötü olasılıkla haftada ya da 15 günde bir telefonla konuşurduk. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana futbolumuzun tanığı olan "Büyük Fenerbahçeli" Halit Deringör'ü ne yazık ki dün kaybettik. Işıklar yoldaşı olsun...

YORUM YAZ