MENÜ

İlk maçların sonucu: Savunma

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Bir kişinin savunma dokuz oyuncunun ise hücum oynadığı futbolun ilk halinden bugüne, savunmaya dönüşün durumu, top yitirildiğinde bütün futbolcuların defansa dönmesidir. İzleyici gözüyle baktığınızda, savunma ağırlıklı oynamak hocaların yazgısını olumsuz etkilese de, futbol kendi yolunda devam edip her şeyin savunma üzerine kurulduğunu anlatıyor bize. 2018 Dünya Kupası’nın ilk maçları bittiğinde savunma güvenliği öne çıkarken, Fenerbahçe’den tartışmalı bir şekilde gönderilen Aykut Kocaman’ın da ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı.

Başlangıçta savunma güvenliğini sağlamak yüzünden puanlar yitiren Kocaman, istediği takım savunmasının en azından bir bölümünü gerçekleştirdikten sonra ligin en çok gol atan takımı oldu Fenerbahçe. Eğer Kocaman göreve devam etseydi çok büyük olasılıkla aynı kadroyla bile şampiyon olabilecekti.

Dünya kupası aslında kısa erimli bir turnuva. Gruptan çıktıktan sonra dört maçı da kazanan takım Dünya Şampiyonu oluyor. Böylesi bir turnuvada savunma doğal olarak öne çıkmakta. Grup maçlarında basit hata yapan takım durumunu zora soktu. Örneğin Almanya... Mesut Özil’in yaptığı basit savunma hatasını Almanya Ulusal takımında görmeye pek alışık değiliz. Mesut zaten savunma yönü eksik bir oyuncu. Almanya’nın takım olarak sorunu, Mesut’u son adam konumuna nasıl getirildiğidir. Mesut Özil’in, savunma zincirinin son halkası olması Almanya’nın disiplin sorunu olduğunun göstergesi sanki. Herkes, her takım hata yapabilir. Sorun basit hataların yapılmasındadır ki, sonucu gol oluyor, belki de turnuvaya veda etmenin kapısını aralıyor.

Futbolun geçirdiği evrim salt Dünya Kupası’nda değil her futbol organizasyonunda savunmayı ön plana çıkartıyor. Çünkü futbol ekonomisi çok büyüdü. Kayıplar da kazançlar da büyük oluyor. Aslında Messi’nin İzlanda karşısında yaşadıkları da futbolun gittiği yönü gösteriyor. Takım içi iletişimi güçlendirip basit savunma hatalarını ortadan kaldırmak, yıldızlara dayalı oyundan çok takımın yıldızlaştığı bir yapı oluşturmak. Dünya Kupası gibi büyük futbol organizasyonlarında oynanan maçların genelinde farklı sonuçların ortaya çıkmaması da savunmada yetkinleşmenin bir yansıması olsa gerek…

YORUM YAZ