MENÜ

Haziran'da lig başlarsa neler olur?

Abone Ol Google News

Coronavirüs belasından kurtulmak için verilen mücadele içine sığdırılan olumsuzluğa karşın, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in açıklamasını, futbol günlerinin geri gelmesi anlamında bir umut olarak nitelemekteyim. Virüs ne denli tehlikeli ve bulaşıcı olursa olsun insanlığın Haziran ayına kadar bu belanın üstesinden geleceğini düşünüyorum. Bu inancımın nedeni insanlığa olan güvenimdir. Eğer beş ayda bu salgının üstesinden gelemeyeceksek Rönesans ile başlayan insanlığın 500 yıllık bilimsel devrim sonucu birikiminin ve bu devrimin sağladığı teknolojik kültürün sorgulanması gerekecektir.

Haberin Devamı

Varsayalım ki Nihat Özdemir’in açıkladığı tarih yani Haziran ayının başında, liglerin kaldığı yerden devamı için koşullar uygun olsun. Sözgelimi 5 Haziran Cuma günü direkt olarak maçlara mı başlanacak? Bunun öncesinde antrenman dönemi olmayacak mı? Normal koşullarda UEFA yönetmeliklerine göre üye ülkelerde 31 Mayıs’a kadar futbol faaliyetleri biter, bu tarih sözleşmelerin de bitim günüdür.

31 Mayıs’ta sözleşmeler biteceğine göre yabancı oyuncuları nasıl oynatacaksınız? Bunun yolları vardır ve UEFA yeni bir düzenlemeye gitmek zorundadır. Çünkü koşullar olağanüstüdür ve 15 Mart’tan itibaren oyuncular kulüplere maç yapma anlamında borçludurlar. Bunlar yeni bir düzenlemeyle yoluna konulur. Oyuncuların büyük çoğunluğu da karşı çıkmaz.

Haberin Devamı

Asıl önemli olan maçlar başlamadan önce futbolcuların oyun koşullarına nasıl hazırlanacağıdır. Her takımın teknik direktörü ve kondisyonerleri futbolcularına bireysel antrenman programı verdiler. Oyuncular ne denli profesyonel olsalar da, tek başlarına gerekli yoğunlukta antrenman yapmayacakları herkes tarafından bilinir. Normal koşullarda teknik direktörün olmadığı bir takım antrenmanında, futbolcular yardımcıların direktiflerine yeterince uymadıklarını da biliriz. Peki, evde tek başına yapılan antrenmanın kalitesi ne kadar olabilir?

Eskiden beri bilmekteyiz ki profesyonel bir sporcu bir hafta antrenmanlara ara verince adale kuvvetinin yüzde 25’ini kaybeder. 2,5 ay ara verildikten sonra bu kuvvetin ne kadarı kalır? Evdeki bireysel antrenmanlarla kuvvetin bir miktarı korunabilir ancak şampiyonluk ve düşme-kalma mücadelelerinin kıyasıya geçeceği bir dönemde kuvvet eksikliği nelere yol açar? Kuvvet eksikliğine karşı teknik adamlar nasıl bir strateji izlemeli? Bilgili ve bilgiyi kullanabilen teknik adamların daha başarılı olacağı bir döneme mi giriyoruz? Bu soruların yanıtını da gelecek yazıda bulmaya çalışacağız…

YORUM YAZ