MENÜ

Görev karmaşası Terim'den mi kaynaklanıyor?

Abone Ol Google News

Rize deplasmanında olduğu gibi, Sivas’taki Türkiye Kupası finali sırasında da Galatasaray’daki saha içi görev karmaşası dikkat çekti. Bu birbirini dinlememe hatta izleyenleri ciddi şekilde rahatsız eden başına buyruk hareket etme kimden kaynaklanıyor? 18 kez Türkiye Kupası’nı kazanan Galatasaray’ı hepimiz alkışlamamız gerekirken böylesi bir sorun ile başarının üstünü örtmek niyetinde değiliz. Ancak iki maç üst üste gelen penaltı atma krizi, öte yandan da lig şampiyonluğuna neredeyse bir adım kalmışken irdelenmesi gereken konu olarak öne çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Hangi takımda görev yaparsa yapsın Fatih Terim’in otoritesi ile futbolcularını etkileyen bir hoca olduğu bilinmektedir. Zaman zaman sert tutumları ile ödün vermez yapısını genelde koruyan Terim’in bugünkü koşullarda antrenörlük uygulamaları değişmiş olabilir. Günümüzde teknik adamlık otorite ile değil bilgi ile yapılıyor ve özellikle de eskiden olduğu gibi futbolcunun moral değerlerini örselemek yerine psikolojik takviye daha öne çıkmış durumda.

Haberin Devamı

Futbolculara yaklaşım otoriter sertlikten özgürlüğe ve moral takviyeye doğru evrim geçirse de, değişmeyen uygulamalar da vardır. Bunlar, takımı adına sahaya çıkıp görev yapan futbolcuların görevlerine sadık kalmasıdır. Bu görevleri belirleyen kişi de teknik direktördür. Bir takımın penaltıcısı maçtan önce bellidir. Penaltıcı değişebilir. Maçtan önce görevlendirilen penaltıcı o anda sorun yaşayabilir, psikolojisi uygun değildir.

Bu durumda yine kimin penaltı kullanacağına teknik direktör karar verir. Sadece penaltıyı kullanacak oyuncu değil, köşe vuruşunu, serbest vuruşu, taç atışlarını, rakip serbest vuruş yaparken baraja kimlerin gireceğine, baraj kaptanının kim olacağına değin tüm ayrıntılar teknik direktör tarafından belirlenir. Futbolcu özgürlüğü ile görev bölümü birbirine karıştırılmamalı. Böyle bir karmaşık durum takım içi disiplinini bozacağı gibi zaman içinde teknik direktöre olan güveni de sarsar. Özellikle Diagne’nin, Rize’de bir kabadayıyı andıran tutumu ve arkadaşlarıyla yaşadığı sorun taraftarlarca da yadırganmıştır…

YORUM YAZ