MENÜ

Galatasaray neyi kanıtlıyor?

Abone Ol Google News

Bizim kuşak en iyi savunmanın hücum olduğu sloganı ile büyüdü. Bu anlayış bugünde çok değişmiş değil. Dünyanın en iyi ligi olarak kabul edilen İngiltere Ligi’ndeki hiçbir takımda kaleci kökenli teknik adam yok. 20 takımın hocaları arasında sadece beşi eskiden savunmada görev yapan oyuncular.

Haberin Devamı

Oysa futbolun evrimine bakıldığında forvetten savunmaya doğru bir dönüşüm görülmekte. Epey bir zamandır Avrupa futbolunda söz sahibi olan Barcelona santrforsuz oynamaktadır. İyi hücum tıpkı iyi savunma yapmak gibi, bir takımın alacağı yenilgi sayısını azaltıyor ama defans da takımların neden maç kaybettiklerine ilişkin daha güçlü bir istatistiksel açıklama sunuyor.

Opta’nın verilerine göre fazladan on gol atmak bir İngiltere Ligi takımının sezon başına muhtemel yenilgi sayısını 1.76 azaltmış; on gol daha az yemek ise 2.35 maç daha az kaybetmeyi sağlamış. Bu yüzden mağlup olmamak söz konusu olduğunda takımların yemediği goller attığı gollere kıyasla yüzde 33 daha değerli olmuş. Bunlar bize “hücum futbolu” savunucularının fena halde yanıldıklarını göstermektedir. Mayıs ayında puan sıralamasının en üstünde olmak için hücum ve savunma arasında bir denge tutturmak en iyisi. Ancak hangisi daha önemli sorusuna yanıt bulmak istiyorsanız, iyi bir savunma hattınız varsa, santrforlarınızın kaç gol attığına bakmaksızın şampiyon olma ihtimalinizin arttığı gerçeğini görebilmelisiniz.

Haberin Devamı

Şampiyonluklar kazanmada ve kümede kalmada belirleyici etkenin fazla gol atmaktansa az gol yemek olduğu halde golcülere neden daha fazla saygı gösterilir? Bunun nedeni psikolojiktir ve insanların somut olarak gerçekleşen olaylara daha fazla ilgi duymasıyla bağlantılıdır. Futbol oldum olası gol atmayı kazanmayla ya da kazanmayı gol atmayla özdeşleştirmiş bir spordur. Bu nedenle topu ağlara göndermek anında mutluluk ya da zevk demek; birinin gol atmasını engellemek ise insanı duyduğu zevkten mahrum bırakmak…

Futbola ilişkin tüm olumlu düşünceler hücumla özdeş; savunma ise doğası gereği olumsuz ve baskılayıcı. Bu bağlamda insanlar olayları olduğu gibi değil görmek istedikleri gibi görmeğe eğilimli olduklarından hücumun ve hücumcuların daha fazla saygı görmesi kaçınılmaz olsa da, kazanmanın anahtarının savunmacıların elinde olduğu gerçeği de somut verilerle karşımızda durmaktadır. Hücuma atfedilen değer bir yanılsamadır, ama savunmanın kazandırdıkları somut bir gerçektir. Galatasaray’ın son yıllarda kanıtladığı da işte bu gerçektir. Puan cetvelindeki sayılara bakıldığında bu gerçeğin ete kemiğe büründüğünü görebiliriz. Ancak futbolun herkesi yanıltabileceği gerçeğini de unutmamalıyız.

Neredeyse Beşiktaş kadar gol atmış olan Yeni Malatyaspor attığı kadar yediği için küme düşme endişesi yaşamaktadır. Galatasaray ligin en az gol yiyen takımı olduğundan dolayı şampiyonluğun en güçlü adayıdır. Fenerbahçe, Galatasaray’dan daha fazla gol attığı halde, yedikleri yüzünden ligin bitimine on hafta kala şampiyonluktan kopmuştur. Dolayısıyla futbolda başarıyı atılan goller değil yenmeyen goller belirlemektedir.

YORUM YAZ