MENÜ

Futbolda tünelin ucu göründü

Abone Ol Google News

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in Haziran ayının başını işaret etmesi gelişigüzel yapılmış bir saptama olmasa gerek. Yılların yöneticisi ve iş adamı Özdemir, Coronavirüs salgınının dünyanın başına bela olduğu günlerde bir tarih verebiliyorsa bunun bir dayanağı olması gerekir. Nitekim dünyanın üzerine karabulut gibi çöken belanın kontrol altına alınmaya başladığının belirtilerini futbol aracılığıyla görmeye başladık. Başta Bayern Münih olmak üzere Almanya Ligi takımlarının antrenmanlara başlaması haberi futbol günlerinin yaklaştığının göstergesidir kanımca.

Haberin Devamı

Bir önceki yazımda ligler Haziran ayında başlarsa neler olacağına ilişkin bir giriş yapmıştım. Ligler Haziran ayında başlayacaksa öncesinde iki ya da üç haftalık bir antrenman dönemi yaratılmalıdır. Bu dönem futbolcuların eski fiziksel gücüne ulaşması için yeterli değil. Hatta kuvvet çalışmaları bile en alt düzeyde yapılmalıdır. Daha çok top ile çalışmalara ve takım oyununu yeniden pekiştirme amaçlı olmalıdır. Topla yapılan antrenmanlar da eksilen kuvvetin bir kısmının yerine gelmesini sağlayabilir.

Haberin Devamı

Bu kısa hazırlık döneminden sonra teknik adamların dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. En başta oyuncuların sezon ortasındaki formundan epey uzaklaştıklarını göz önüne almalılar. Prese dayalı, tempolu oyun yerine daha düşük tempolu bir mücadele planlanmalıdır. Eğer üst düzey futbol beklenirse yorgunluk yüzünden sakatlıklar ve psikolojik nedenlerle kart görme olasılığı artar.

İşin psikolojik yönü ise teknik adam motivasyonunun boyutlarını aşabilir. Zamanında Fatih Terim, Acar Baltaş’tan destek istemişti. Şu günlerde bütün takımların oyuncularına psikolojik destek vermesi için konunun uzmanlarından destek alması kaçınılmazdır.

Özellikle şampiyonluğa oynayan takımları pas oyunu yerine direkt futbola ve çabuk sonuca gitmek gibi taktikler geliştirmelidirler. Futbola verilen olası 2,5 aylık aradan sonra şampiyonluğa oynayan takımların işi daha da zorlaşacak. Eğer genel bir performans düşüklüğü söz konusu ise alt sıralarda oynayan takımların işleri daha kolay olacaktır. Çünkü bu takımlar rakiplerini bozmak amaçlı mücadele edecekler. Bozmak yapmaktan daha kolaydır.

Bu etkenler teknik adamları analitik düşünce etrafında birleştirmek durumundadır. Çünkü bugüne kadar futbolda böyle bir dönem yaşanmadı. Takımları oluşturan teknik kadroların ve futbolcuların, müsabaka döneminde lige ara verilmesi gibi bir kültürleri yok. Bu dönemde teknik adamlar her alandan bilgi ve desteğe açık olmalılar. Bu sıra dışı dönemden en az hasarla çıkılmalıdır. Çünkü çok kısa bir süre sonra asıl lig dönemi başlayacak

YORUM YAZ