MENÜ

Futbolda sonucu yıldızlar değil zayıf halkalar belirler

Abone Ol Google News

Kuşkusuz futbol takım oyunudur. Ancak sonucu aynı zamanda tek bir oyuncunun yapacağı acemice bir hareket de belirleyebilir. Teknik adamların, takım içinde bu acemilikleri kimlerin yapabileceğine ilişkin kafa yorması ve bunları belirlemesi bazen uygulanacak taktiklerden daha önemli hale gelebilir. Bu nedenle yapılan genelleme şöyledir: “Bir futbol takımı en zayıf halkası kadar güçlüdür.”

Haberin Devamı

Kırılma anını görmek kolay değil

Bazen futbol eleştirmenlerinin yorumunu bir futbolcu üzerine kurduğuna sıkça tanık oluruz. Hatta teknik direktörün o oyuncuyu oynatmasa maçı kazanabileceği bile iddia edilir. Ne var ki, maç içerisinde hangi oyuncunun ne gibi bir hata yapabileceğini kestirmek mümkün olmayabiliyor. Her oyuncunun belli bir standardı olduğunu görüp, kabul edebilirsiniz. Ancak kırılma anı diyebileceğimiz, sonuca direkt etki edebilen hataları öngörmek kolay değil.

Valeri Lobanovski her futbolcunun maç boyunca yüzde 18 oranında hata yapabileceğinin normal olabileceğini düşünüyordu. Bu, yüzde 82 oranında iyi oynayabileceği anlamına da gelebilir. Ancak oranları ve sayıları birbirinden kesin çizgilerle ayıramazsınız. Eğer, bazen yüzde 82 yüzde 18’e geriliyorsa o oyuncu zincirin zayıf halkası konumuna geliyor. Yani bazen o yüzde 18’in içine öylesine büyük bir hata sığabiliyor ki maçı, kupayı ya da şampiyonluğu kaybedebilirsiniz.

Haberin Devamı

Futbolu basketboldan ayıran özellik

Hata kişisel olabileceği gibi grup ya da takım halinde de yapılabilir. Savunmada bütünlük eksikliği, orta alanda uyumsuzluk ve dengesizlik ya da hücumda oyuncuların birbirinden kopuk oynaması bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Bunların her biri takımın maç boyunca umudunu yerle bir edebilir. Yine Lobanovski futbolda başarının hangi takımın daha az hata yaptığıyla ve bu hataların bireysel ya da takım halinde belirlenmesiyle ilişkili bir zayıf halka oyunu olduğunu saptamıştır.

Bu bağlamda futbolda başarıyı iyi yaptığınız değil kötü yapmadığınız şeylerin belirlediğini akılda tutmak gerekir. Maçın kimin kazanacağını sahadaki en iyi oyuncular ya da bir takımın en güçlü mevkii değil en zayıf halkalar belirliyor. Bu nedenle teknik adamların en önemli görevlerinden biri sezon boyunca zayıf halkaları güçlendirmek için büyük çaba harcamalarıdır. Futbolu basketboldan ayıran en temel özellik budur. Futbol basketbolda olduğu gibi yıldız parlaklığının sonucu belirleyeceği bir niteliğe ulaşmasından yoksun olmasıdır.

YORUM YAZ