MENÜ

Futbol tarihinden seçmeler…

Abone Ol Google News

Vasco da Gama Brezilya’nın en köklü takımlarından biridir. Dünyada büyünün gücüne en fazla inanan ülkelerin başında Brezilyalılar gelir. 1937’de yağmurlu bir Aralık akşamı Vasco, kendisinden çok daha güçsüz bir takım olan Andarai ile maç yapacaktı. Voscolu futbolcuları taşıyan araç önemsiz bir trafik kazası geçirince maça geç kalırlar. Andaraili oyuncular yağış ve soğuktan sırılsıklam olup neredeyse donma noktasında Vasco’yu beklemektedirler. Aslında Andarai kendini hükmen galip ilan ettirebilirdi ama rakiplerini beklemeyi tercih ettiler. Bunun karşılığı olarak Vasco’dan iyi niyet bekleyip kendilerine çok gol atmamalarını rica etmişlerdi. Ne var ki Vasco maçı 12-0 kazanır.

Haberin Devamı

Bunun üzerine yenik takımın oyuncularından Arubinha diz çöküp ellerini açarak “eğer yukarıda bir Tanrı varsa Vasco 12 yıl boyunca şampiyonluk görmesin” diye dua eder. Her gol için bir yıl. Arubinha’nın duasını perçinlemek için, Vasco’nun stadı Sao Januario’nun çimlerine bir kurbağa gömüldüğü dedikodusu hızla yayılır.

Vascolu yöneticiler önceleri söylentiye gülüp geçtiler. Ancak birkaç yıl sonra işin gülünecek tarafı kalmamıştı. O yıllarda Brezilya’nın en çok şampiyonluk kazanan takımlarının başında gelen Vasco bir türlü yeni bir şampiyonluk kazanamıyordu. En büyük transferleri yapsa bile rakiplerinin gerisinde kalıyorlar. Üstelik 1943 yılında kupa finalinde, en büyük rakipleri Flamengo’ya 6-2 yenildiler.

Haberin Devamı

Bu işe bir çare bulmak gerektiğine inanmaya başladılar. Eski oyuncularından biri eline bir çomak alarak sahayı eşip kurbağayı bulacağına Vascolu yöneticileri inandırdı ancak bir sonuç alınamadı. Bir sonraki sezon Vasco yine müthiş bir takım kurdu. Yine kupayı Flamengo’ya kaptırdı. Başka seçenekleri kalmamıştı. Bir traktör ile bütün sahayı ters yüz ettirdiler ancak kurbağa bulunamadı. Vasco taraftarları hesap yapmaya başladı. Eğer beddua 1937’den geçerliyse 1949’a kadar sürecekti.

Sonunda Vasco’lu yöneticiler Arubinha’ya yalvardı: Lütfen bize kurbağanın yerini söyle. O da hiçbir yere kurbağa gömmediğini söyleyerek bedduasını geri almaya söz verdi. Son şampiyonluğunu 1934’de alan Vasco da Gama 12. Yılında yani 1945’de yenilgisiz şampiyon oldu…

1958’den sonra Vasco yine başarısız bir döneme girdi ve 12 yıl boyunca Rio de Janeiro eyalet şampiyonluğunu kazanamadı. 1958-1970 yılları arası. Bu dönemde Vascolular Arubinha’nın büyüsünün yeniden devreye girdiğine inandılar. Ve 1970 yılında takımın baş büyücüsü olan Peder Santana’dan bu işe çözüm bulmasını istediler…

YORUM YAZ