MENÜ

Fenerbahçe'nin sistemi ne olmalı?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Fenerbahçe’nin Hollandalı teknik direktörü Phillip Cocu Türkiye’ye geldiğinden beri takımının nasıl bir futbol oynayacağına ilişkin fikirlerini dile getiriyor. Söylemlerinin büyük çoğunluğu mantıklı hatta akla yatkın. Ancak futbolda sezon öncesinde söylenenler ile sezona girince karşılaşılan değişik durumlar beklentileri karşılamıyor olabilir. Bu bağlamda benim en çok dikkatimi çeken konu sistem üzerine söyledikleridir.

Bir teknik direktör istediği sistemi seçip, oynatabilir. Buna bir engel yoktur. Kimse “neden bu sistemle oynatıyorsun?”diyemez. Ama bunun için yapılması gerekeni herkes biliyor artık, seçtiğiniz sisteminize uygun olan futbolcuların hepsini transfer etmeniz gerekiyor. Oysa salt Fenerbahçe’nin değil diğer büyüklerin de transfer konusunda engelleri var. Phillip Cocu şu anda anlamlı bir transfere tanık olmadı. Geçen yıllardan Fenerbahçe’de kalan oyuncuları tanımaya çalışıyor. Bu nedenle, genel söylemlerinde mantıklı olmasına karşın 4.3.3 sistemi ile oynayacağını dile getirmesi pek anlamlı gelmiyor bana.

Hangi diziliş ve taktikle oynamanızın temel kriteri elinizdeki oyuncuların nitelikleridir. Oyuncunun özelliklerinin yanında futbol takımının oynadığı oyunun geleneği de sistem seçiminde yardımcı olmaktadır. Oyuncu özellikleri ve oyun geleneği sistemin seçilmesinin yolunu açar. Geçen yıl Fenerbahçe’nin oyun geleneğinden uzaklaşıldığı için seyirci tribünleri terk etti. Fenerbahçe atak yönün gelişmiş, rakip sahada daha çok oynama geleneği olan bir takımdır.

Bir hoca yeni geldiği bir takımda, kadrodaki oyuncuların özelliklerini göz önüne almadan “ben bu sistemle oynayacağım” diyemez. Böyle düşünen ve henüz takım kurulmadan önceliğe sistem konusunu yerleştiren teknik adamlar zaman içerisinde sistemin kurbanı olurlar. Ayrıca sistemler genel olarak rakipleri hazırlıksız yakalamak üzerine kurulurlar. Eğer rakipler tanımadıkları bir sistemle karşılaşırlarsa o yapıya tepki vermekte zorlanırlar. Öyleyse Fenerbahçe hangi sistemle oynarsa oynasın, yapacağı ilk iş kendi sahasındaki maçların ilk 20 dakikalık bölümünde konuk ekibin tepkisini kırmak olmalıdır. Bu da sistemlerden çok kavramlarla oynamakla mümkündür.

YORUM YAZ