MENÜ

Fatih Terim'in büyük yanılgısı

Abone Ol Google News

Türkiye’de teknik direktör diploması edinmiş meslek insanlarının genelinin futbola kafa yormadıklarına ilişkin görüşün en koyu savunucularındanım. Bu nedenle büyük takımlarımızın başına geçen yerli teknik adamlarımızı en acımasız biçimde eleştirmekten geri durmadım. Eleştirilerin “eleştiri sınırları” içinde kalmasına da her zaman özen gösterdim. Fatih Terim, Mustafa Denizli, Şenol Güneş, Ersun Yanal, Aykut Kocaman ve öne çıkmış diğer teknik adamlarla yıllar yılı arkadaşlığımız, dostluğumuz vardır. Onlardan tek beklediğimiz ülkemiz futbolunun lokomotifi durumundaki takımlarda görev aldıklarında, biraz daha fazla düşünmek, araştırmak işin bilimsel yönüne kafa yorarak, futbolumuzun aydınlık yola girmesinde pay sahibi olmalarıdır. Ne yazık ki, bunu yapmıyorlar ve biz de eleştirel mantığı canlı tutmak zorunda kalıyoruz.

Haberin Devamı

Futbol hayatı hücumla geçer mi?

Bu düşünceleri yıllardır savunduğum ve yazı dünyasında düşüncelerime yer bulduğum halde, neden yeniden yazma gereğini duyduğumu soracak olursanız cevabını verebilirim: Fatih Terim, Porto karşılaşması öncesinde samimi bir basın toplantısı yapmış. Fanatik’ten bütün ayrıntılarıyla okudum. Benim için en dikkat çekici nokta “benim gibi hayatı hücumla geçmiş bir hoca üçlüyle beşliyle oynar mı?” sözleridir. Zamanında rahmetli büyüğümüz Doğan Koloğlu ve Hıncal Uluç ağabeyimizin insanların kafasını karma karışık ettikleri “hücum futbolu” çoktan tarihin çöp tenekesine atıldı. Fatih Terim bugün hala bu gerçeğin farkında olmamalı ki, yukarıdaki sözleri söylemiş.

Haberin Devamı

Artık hücum değil savunma kazanıyor

Şurası kesin ve bilimsel bir gerçek ki, futbolda başarı, epey bir zamandır hücum ile değil savunma sistemleriyle gerçekleştiriliyor. Eskiden savunmacıları ve kalecileri forvetlerin yanında deyim yerindeyse üç beş kuruşa transfer ederlerdi. Savunmanın önemi anlaşıldıkça iş değişti. Bakın Pepe ülkemizin en çok para kazanan oyuncusu. Yıllık 4,7 milyon Euro ile bir rekortmen. Portekizli Real Madrid’de ünlenmesinin yanında iyi bir savunmacı da olduğu için bu parayı alıyor. Ancak eski günlerinden eser kalmadığı halde şöhrete büyük paralar vermek sadece bize özgü bir tutum.

Terim, Abdullah Avcı’nın ne yaptığına bakıyor mu?

Abdullah Avcı futbolculuğunda santrfordu ancak yıllardır takımını savunma sistemleriyle ayakta tutup zirveye koşturuyor. 33 puan ile lig lideri olan Başakşehir sadece altı gol yemiş. Hücum da hücum diyen Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin halleri ortada… Bunlar Fatih Terim’in burnunun dibinde olan olaylar. Son oynanan Avrupa maçlarından Schalke ve Lokomotiv Moskova karşılaşmaları da Terim’in gözünün önünde savunma kusurlarıyla yitirildi.

Orta alan ve savunma oyuncuları forvetlerden daha çok topla oynuyor

Bir de İngiltere’de yapılan bilimsel araştırmalar var. Bugün artık orta saha ve savunma oyuncuları forvetlerden çok daha fazla topla oynuyorlar. İngiltere Ligi’nde savunma oyuncuları 90 dakikada 63 kez topla oynuyorlar. Orta saha oyuncuları 73 forvetler ise 51. Bütün bunlara karşın sayıların içine gizlenmiş başarıyı elde etmenin bilinmeyen bir tarafı yok. Futbolda her zaman doğru olacak bir yanıt da yok. Ancak hep doğru soruyu sormayı başarmanın bir yolu vardır. Bu doğru soruları sormayı büyük hocalardan beklemek hakkımız da vardır…

Haberin Devamı
YORUM YAZ