MENÜ

Fatih Terim'e yardım edenler

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Hiç kuşku yok ki, bir futbol takımının başarısını etkileyen çok çeşitli faktörler var. Hele o takım şampiyon oluyorsa başarının parametreleri daha fazla çeşitlilik gösterir. Teknik direktörlük mesleğinin -ki bizde bu çağda dahi meslek olarak kabul edilmesine ilişkin yasal bir düzenleme yok- karar alma ya da verme konusundaki etkinliği bilinmektedir. Çok çalışmak, iyi organize olmak, teknik direktör ile futbolcuların uyumlu olması, takım olma konusunda aşama yapabilmek başarının bazı parametreleridir. Futbolcularınız ne denli becerili, oyunu oynama konusunda başarılı olsalar da “takım olmak” belki de futbolun en zor kısmıdır.

Örneğin, Beşiktaş takım olmak için tam üç yıl uğraştı ve sonunda iki şampiyonluk edindi. Çok kaliteli olduğu söylenen yeni transferleri ile takımının gücünü daha yukarı çekmesi gerekirken Galatasaray’ın gerisinde kaldı. Aynı şekilde, Fenerbahçe kalecisini ve geri dörtlüsünü geçen yıldan bu sezona taşıdı. Orta alanda Mehmet Topal yıllardır görev yapıyor. Alper Potuk ve Fernandao’da yine takımın eskilerinden.

Ne var ki, kadrosunda geçen yıllardan daha fazla oyuncu tutan dolayısıyla takım olma konusunda bir adım önde olan Beşiktaş ve Fenerbahçe geride kalırken, maçlarının genelinde sahaya sürdüğü 11’in dokuzu yeni oyuncu olduğu halde(Muslera ve Serdar Aziz eski) Galatasaray şampiyon oldu.

Bu noktada ilk sorgulanması gereken Şenol Güneş ile Aykut Kocaman’dır. Önümüzdeki günlerde bu sorgulamayı analitik bir şekilde yapmaya çalışacağız. Ancak ligin zirvesinde yer alan dört takımın teknik direktörlerinin içinde Fatih Terim’e en çok yardım edenlerin Güneş ve Kocaman olduğu açıktır. Federasyondan ayrılış biçimi ve nedenlerine bakıldığı zaman Fatih Hoca’nın durumu pek de parlak değildi. Onun yıldızının yeniden parlamasında iki meslektaşının önemli katkısı oldu.

Şenol Güneş ve Aykut Kocaman hem kendileriyle, hem birbirleriyle hem de takım içindeki dengelerle uğraşırken Fatih Hoca, Tudor’un yapamadıklarını saptayıp takımına yol aldırdı. Teknik adamın doğru karar verme yeteneğini net biçimde belgelediği için bir kez daha yinelemekte yarar var: Fatih Hoca takımın en devamlı oyuncularından Maicon’u, Başakşehir maçı gibi önemli bir oyunda kulübede oturttu. Ama Şenol Güneş sezon boyunca pek de parlak bir grafik çizemeyen Pepe’yi bir kez bile oyundan alamadı.

YORUM YAZ