MENÜ

Ders veren mi, oyunu okuyan mı?

Abone Ol Google News

1990’lı yılların başlarında üst üste şampiyon olan Beşiktaş’ta “Metin-Ali-Feyyaz” sloganı tribünlerin coşkusunu artırırken, kazanımların büyük çoğunluğu sağ taraf ataklarıyla gerçekleştirilirdi. En iyi ayak içi pas veren, en iyi orta yapan, en iyi köşe vuruşu ve penaltı kullanan, ayağına aldığı topu asla kaybetmeyen Rıza Çalımbay o günlerde ülkemizin “düz futbolcusu” olarak tanımlanmasına karşın aynı zamanda takımın serbest vuruşlarının da sahibiydi.

Haberin Devamı

Bu özelliklere sahip Rıza Ulusal takım formasını ancak otuzuna yaklaştığı günlerde giyebildi. Bugün de aynı anlayış pek değişmiş değil. “Yetenek” ile “düz”lük arasında gidip gelmekteyiz.

Sağ kanat ustası Rıza Çalımbay’dı

Sağ “düz”lükten akıp giden Rıza Çalımbay’ın girişimlerine hiçbir takım engel olamazdı. Beşiktaş’ın her rakibi Rıza’yı durdurmak için hafta boyunca çalıştıklarını ve bunu başaracaklarını söylerlerdi de, yine de Rıza’nın durdurulması mümkün olmazdı.

Çünkü o Beşiktaş, Rıza Çalımbay üzerinden kurduğu düzeni aylarca hatta yıllarca çalışmıştı. Çalışmaya hayran olan yetenek de böylece gelişip serpilmişti. Rıza Çalımbay’ı o takımın sağ tarafından çıkardığınızda büyük olasılıkla “Metin- Ali-Feyyaz” sloganı da Türk futbolunun köşe başlarından birine yazılmamış olacaktı.

Haberin Devamı

Bu sezon da sağ kanat etkin

Bu sezon Beşiktaş’ın sağ kenarında yine benzer bir hareketlilik var. Ghezzal-Rosier birlikteliğinden sonuç alıcı ataklar geliştirilmektedir. Bu ikiliye önlem alındığında Beşiktaş’ın en önemli hamlesinin işlerliğini yitireceği düşünülüyor.

Üstelik bu ikilinin Rıza Çalımbay’dan daha yetenekli olduğu(bence bu düşünce doğru değil) varsayılıyor. Ne var ki bu ikiliyi durdurmak, Çalımbay’a engel olmaktan daha kolaydır. Örneğin, Vodafon Park’daki son maçı Trabzonspor böyle kazandı.

Onyekuru oynarsa neler olur?

Beşiktaş’ın gücü savunmada değil, hücum oyunundadır. Welinton ve Nsakala’ya güvenilerek savunma yapılamaz. Dolayısıyla beraberliğe oynayacak olan Beşiktaş maçı kaybeder. Beşiktaş’ın sağ tarafını durdurmanın en etkin yollarından biri Onyekuru hamlesidir.

Son maçlarda ortalıkta görünmeyen Onyekuru bu maçın adamı olabilir. Kerem Aktürkoğlu’nun çabukluğu da düşünülürse Beşiktaş savunmasının işinin hiç de kolay olmayacağı anlaşılır.

Ders almayan ama ders vereceğini söyleyen Fatih Terim ile kitap-mitap okumadığını, oyunu okuduğunu söyleyen Sergen Yalçın’ın söylemlerinden hareket edecek olursak hareketli ve seyir zevki yüksek bir maç izlenme olasılığı daha ağır basıyor. Bu oyun anlayışı içerisinde gol sayısını ise iki takımın kalecileri belirleyecektir…

YORUM YAZ