MENÜ

Cruyff Arjantin'e neden gitmedi?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

1978 Dünya Kupası finalinde Arjantin, Hollanda'yı uzatma dakikalarında Mario Kempres’in attığı gollerle 3-1 yendi. Maçın normal süresi 1-1 bitmişti ve 90.dakikada Rensenbring’in vuruşu direkten dönmüştü. O vuruşu ve topun kaleye yuvarlanarak gidişini bugünkü gibi anımsıyorum. Kupada dönen dolaplar ve şike söylentileri yüzünden Hollanda’nın kazanmasını o kadar çok istiyorduk ki, topun kaleye gidişi ve direkten dönüş süresi içinde birçok insanın kalp ritmi bozulmuş olmalıydı.

Kanımca dünyanın en büyük futbolcusu olan Johan Cruyff Arjantin’e gitseydi Hollanda dünya şampiyonu olabilir miydi? Çok büyük olasılıkla Portakallar, Arjantin’de kupa hasretine son verebilirdi. Cruyff’un kendi söylemine göre 1978’deki kadro 1974’e göre daha güçlü ve deneyimliydi. Çünkü Dünya Şampiyonası öncesinde Hollanda, İngiltere ve Belçika karşısında çok başarılı bir futbol oynamış Cruyff’u 1978 için umutlandırmıştı. Ancak Sarı Fare lakaplı Cruyff Arjantin’e gitmedi.

Peki, neden gitmedi? Bu konuda çeşitli söylentiler var. En yaygını da Alman futbolcu Paul Breitner ile birlikte, Arjantin diktatörü General Videla’yı protesto ettikleridir. Ancak Bereitner, Marxsist düşüncelerini açıkça söyleyen biri olmasına karşın Cruyff’un herhangi bir siyasi eğilimi yoktu. Kendini “Dobra bir Amsterdamlı” olarak tanımlayan Cruyff’un politik bir duyarlılığı olsaydı 1973’de Barcelona’ya transfer olup İspanya’ya gitmezdi. Çünkü o yıllarda İspanya faşist diktatör Franko’nun baskıcı yönetimi altındaydı ve bu baskıdan da en çok Katalanlar etkilenmişti. Hatta 9 Şubat 1974’de doğan oğlu Jordi’nin adı Franko yasalarına aykırı olduğu için Amsterdam’da kayda geçirildi.

Cruyff; Arjantine gitmeme nedenini, anılarını topladığı “Benim Oyunum” adlı güzel kitabında uzun uzun anlatıyor ve gidememekten duyduğu pişmanlığını da özellikle vurguluyor. Çünkü gitseydi Dünya Şampiyonu Hollanda’nın kaptanı olarak oyunculuğa veda edeceğini biliyordu.

Kitabında yazdığına göre bir akşamüzeri Cruyffların, Barcelona’daki evlerinin kapısı çalar. Johan Cruyff kapıyı açtığında biri anlına silah dayar. Karısı Danny’nin devreye girmesi ile girişilen mücadele sunucunda Cruyff evi basanın silahını alır. Kim ve ne olduğu belli olmayan meçhul kişi kaçar. Bu olaydan sonra Cruyff ailesini İspanya’da bırakıp Arjantin’e gitmeme kararı alır. Ailesini sekiz hafta yalnız bırakmama fikri ağır basar. Hatta evlerine de iki yırtıcı doberman cinsi köpek alır. İspanya polisi bu köpeklerin çok büyük tehlike arz ettiğini ve bu yüzden emniyete teslim edilmeleri gerektiğini söylemesine karşın Cruyff köpekleri vermez.

YORUM YAZ