MENÜ

Başka bir futbol var mıdır?

Abone Ol Google News

Avrupa Futbol Şampiyonası’ndan sonra başlığın anlamdaşı olabilecek söylemlerle çok karşılaştık. En son Beşiktaş-Dortmund karşılaşması ile yeniden gündemimize geldi “başka bir futbol”. Peki, futbolun farklı oynanan biçimleri var mıdır gerçekten?

Haberin Devamı

Evet, çoğu 1800’lü yıllarda kalmakla birlikte bugün de futbolun değişik biçimleri var. Sözgelimi Amerikan Futbolu… Ancak bizim sözünü etmeye çalıştığımız bu değil. Modern futbol ortaya çıkalı beri hep aynı mantıkla oynana geldi.

Ne var ki, strateji ve taktiklerle birlikte teknik, taktik, kondisyon ve mental anlamda sürekli bir değişim ve gelişim oldu. Bu gelişime ayak uyduranlar ilerledi, gelişti geride kalanlar ise oynanan oyuna “başka bir futbol” demeye başladı.

Kültür havuzunda veri toplamak…

Herhangi bir konuda gelişmek istiyorsanız birikim yapmak şarttır. İster futbol havuzuna veri toplayın isterseniz kumbara ya da kasanızda para biriktirin. Zaman içerisinde bu birikimler dönüşüme doğru hareket edecektir.

Sanatta ve sporda olduğu kadar bilimde de düşünce değişimlerinin motoru yaratıcılıktır. Bunu söylerken bir şeyi yoktan var etmeyi kastetmiyorum. Bilim, nesnel bilgilerin mekanik biçimde toplanması ve mantık yasalarıyla kaçınılmaz yorumlara ulaşılması değildir; gerçek bir insan etkinliği örneğidir.

Haberin Devamı

Bilimsellik ile toplusallık farklıdır. Toplumsal bir etkinlik olan futbolu da değiştirip dönüştürecek olan bilimdir.

İnsan etkinliklerinin en soylusu ve bir o kadar da karmaşığı olan futbolda ilerlemenin en etkin yolu kültürel havuza mümkün olduğunca çok veri aktarmaktan geçer.

Eski yöntemlerle bugünün sorunları çözülemez

Futbol dediğimiz ve ülkemizde bugün bile birçok sırrı çözülmemiş sorunlu bir alanla yaklaşık olarak yüz yıldır başa çıkılamamışsa, o sorunun eski yöntemler ve eski kurallara göre toplanan verilerle de çözülmesi beklenemez.

Bugün geldiğimiz nokta da ne yazık ki futbola ilişkin ne doğru sorular sorabilmişiz ne de doğru yanıtlar alabilmişiz. Doğru yanıtlar alamayınca da sağlam temellere oturtamamışız futbolumuzu. Onun içindir ki, başka yerlerde başkalarının oynadığı futbol bize “başka” gelmektedir.

Futbol sıçrama yapmaz!

Doğa yasaları her yerde aynıdır, futbol her yerde futboldur, futbolun atak ve savunma ilkeleri de her yerde aynıdır. Futbol sıçrama yapmaz! Futbola sıçrama yaptıran kültür havuzunda topladığınız insan emeğine dayalı verilerdir.

Bugünkü liberal kapitalist üretim ilişkilerinde ne yazık ki bir kişinin rahat etmesi için on kişinin sıkı çalışması gerekiyor. Ancak bizim futbol dünyamızda ortalama bir çalışma ile herkes rahat etmek istiyor. Yeryüzü bize çalışmadan besin sunmadığı gibi futbolda bize çok çalışmadan keyifli anlar sunmaz! Başka bir futbol düzeyine ulaşmak istiyorsak bambaşka çalışma yöntemlerini yaşam ilkesi haline getirmek gerekiyor. Düzenli olarak işleyen bir yapıdan başka hiçbir şeyden medet ummamak lazım…

YORUM YAZ