MENÜ

Aykut Kocaman sosyolog gibi...

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Futbolcu ve teknik adam olarak, futbolumuzda saygın bir yer edinen, işler kötü gittiği zaman her insan gibi tepkisel davransa da Kocaman'ın verdiği mesajlar salt sporsal değil aynı zamanda toplumsaldır da. Hafta sonu 3-0 kazanılan Aytemiz Alanyaspor maçından sonra konuşan Kocaman'ın sözlerini toplumbilim (sosyoloji) ile ilgilenenler çok daha iyi anladılar. Kocaman'ın sözleri bir temel gerçeği gündeme getirmesi bakımından da çok önemlidir.

Önce Aykut Hoca'ya kulak verelim: "Hakemler içinde yetersiz, meslek ahlakından yoksun isinler varsa antrenörler ve futbolcular arasında da var. Antrenörler futbolcular sütten çıkmış ak kaşık değiliz."

Peki, Aykut Kocaman'ın bu sözleri hangi temel soruyu gündeme getirmektedir? Sorunun özünde futbolun temizliği ya da kirliliği yatmaktadır. Bu konuda toplumun genelinin inancı futbolu kirleten unsurların başında medyanın geldiğidir. Aykut Kocaman'ın sözleri bu yanlış inancı da yerle bir etmektedir. Çünkü medyanın görevi asıl üretici güçler olan futbolcular, teknik adamlar, hakemler ve futbolun içindeki diğer yan unsurların ortaya koyduğu tutum ve davranışları topluma iletmektir. Futbolun içindeki ana unsurların iyi ya da kötü davranışları medya tarafından haber yapılır, yorumcular da bu haberler ya da televizyon görüntüleri üzerine yorum yaparlar.

Olaya sosyolojik açıdan baktığınızda da konu Aykut Kocaman'ın söyledikleriyle aynı noktada buluşmaktadır. Nasıl ki okullardan öğrencileri çıkartırsanız geride hiçbir görevli kalmazsa futbolda da futbolcuyu çıkartırsanız geriye ne antrenör ne hakem ne de yönetici kalır. Dolayısıyla futbolcu futbolun temelidir, teknik adamlar ve hakemler de ana noktanın etrafında birer çember oluştururlar. İyi de kötü de bu nokta ve etrafındaki iki çemberin içinde üretilir.

Öyleyse denebilir ki futbolcular, teknik adamlar, hakemler ve yöneticiler düzgün, eğitimli, sorumlu olmazsa futbolda hiçbir şey yolunda gitmez. Bizler yıllardır bu köşelerden, bilgimizin yettiği kadar bu gerçekleri dile getirdik. Bilgi yerine ulaştı mı bilemiyorum. Ama bir önemli gerçek var ki o da şudur: Kendini popüler dünyaya anlatmakta zorlanan bilim adamlarının yıllarca uğraşılarını Aykut Kocaman iki cümlede özetleyip önümüze koydu. Hani, yaşanmış bir an en büyük teorilerden daha devrimcidir ya, Aykut Hoca'da yaşadıklarını dile getirdi. Kocaman popüler bir insan olduğundan söyledikleri geniş kitlelere ulaşacak ve tartışılması gereken unsurların kimler olduğu futbol dünyasında yeni bir yol açacak. Futbolda neyi görmek istiyorsanız "futbolcular, teknik adamlar ve hakemlere" bakın. Görmek istediğiniz her şey ordadır.

YORUM YAZ