MENÜ

Ali Koç ile alışılagelmişin çatışması

Abone Ol Google News

Fenerbahçe’deki yönetim değişikliğinden sonra ortaya çıkan yeni durumu, Başkan Ali Koç, seçimin sonuçları belli olduktan sonra nasıl bir kulüp yapılanmasına gidileceğiyle birleştirerek kamuoyuyla paylaştı. Koç, açık olmasa da üstü örtülü olarak, devrim için yola çıktıklarını anlattı. İlk anda üç yıllık, onun da yetmeyip belki ikinci dönemde bile değişimin süreceğini söyleyen Ali Koç, Fenerbahçe gibi çok köklü gelenekleri olan, ani değişikliklere direnen bir yapının direncini nasıl kıracağının hesabını yapmıştır kuşkusuz.

Haberin Devamı

Ancak böyle bir değişim içerisine girerken bilinmesi gereken en önemli konu büyük kulüplerin alışılagelmiş kültürden kolay kolay ödün vermedikleridir. Ali Koç’un ısrarla arkasında durduğu Fransız sportif direktör Damien Comolli’nin kulüp yapısıyla çelişkili bir durum içermesi ve dolayısıyla alışılagelmişin gücü karşısında geriye adım atması(istemediği halde Ersun Yanal’ı takımın başına getirmesi) kulüpteki güç dengelerinin somut göstergesi olsa gerek.

Ali Koç’un gerek idari gerekse teknik yapılanmalarda yenilik sloganı ile işe başlamasına karşın, futbol tarihinde büyük takımların yapısal değişiklikler konusunda anlamlı adımlar attığına pek az rastlanmıştır. Tersine yeniliklerin çoğunlukla zayıf takımların idari ve teknik sorumluları tarafından yapıldığı bilinmektedir. Örneğin, Arsenal teknik direktörü Herbert Chapman Newcastle’a 7-0 yenildikten sonra WM sistemini bulmuştur. O yıllarda Arsenal İngiltere’nin sıradan takımlarından biriydi.

Haberin Devamı

Aynı şekilde kataneçyo, alan savunması, kısa ya da uzun pasları kullanmak da hep küçük takım teknik direktörlerince bulunmuştur. Çünkü güçlüler yeniliğe ihtiyaç duymazlar. Güçlülere karşı direnip ayakta kalmak zorunda olan hep zayıflardır. Avantaj elde etmek için yenilik bulmak zorunda olan da zayıflardır.

Fenerbahçe gibi tarihsel ve güçlü ilişkileri olan camialarda alışılmışın dışına çıkmak, devrim anlamında değişiklikler yapmak için maç kazanmak şarttır. Sürekli maç kaybeden bir takımın alışılmadık olanı, yenilikleri savunması, onlara tutunması olanaksız değil ama zordur.

YORUM YAZ