MENÜ

Abdullah Avcı'dan Trabzonspor yorumu

Abone Ol Google News

Türkiye Ligi’nde görev yapan teknik direktörlerin maç sonrası yaptığı yorumların futbol kültürümüze katkısının yok denecek kadar az olduğundan hep şikayetçi oluruz. Gerçekten de çoğu, maç sonu analizlerini analitik bir yaklaşımla anlatmaz, birtakım gerekçelere sığınarak sorulan soruları geçiştirirler.

Haberin Devamı

Doğaldır ki, bu noktada soru soran medya mensuplarının konuşmacılara yol açma becerisi de işin boyutlarını etkilemekte. Yani gazeteci bilgili olursa, bilgelikten esintiler ortaya çıkar. Bilgili olmanın da bir sakıncası vardır.

Bilgi yeni bilgisizlikleri ortaya çıkartır, yani daha çok bilgi, daha çok soru demektir. Kısacası Teknik direktörlerin futbola analitik yaklaşamamalarının altında birazda gazetecilerin sınırlı bilgi ile olaya yaklaşımları var gibi geliyor bana.

Analitik futbol analizinin değeri

Bu gerçeği dün basının karşısına çıkan Abdullah Avcı’ya sorulan sorulardan da anlamış olduk. Ancak Avcı, soruların etrafından dolaşarak kendi düşüncelerini öyle güzel aktardı ki, soruyu soran da izleyicilerde gerekli bilgiyi aldı.

Haberin Devamı

Avcının basın toplantısında aktardığı analitik futbol analizlerinin içinde en değerli olan “takım ve sistem” vurgusuydu. Bu köşenin devamlı izleyicileri, takım olmanın birçok kriteri olduğunu biliyorlar. Tek başına sistem ya da dizilişler takımın dişlilerini sağlam temellere oturtamaz. Disiplinli ve taktiğe bağlı hareket etmek de bu işin temelidir.

Bizde disiplin denilince birtakım sınırlamalarla oyuncuların hareket becerilerini kısıtlamak anlaşılmaktadır. Oysa disiplin, takımın sağlıklı bir şekilde hareket etmesi ve oyuncuların becerilerini sistematik bir şeklide ortaya koymak anlamına gelmelidir.

Form durumundaki düşüş anında takım savunması devreye girer

Futbol takımları devamlı kazanamaz ya da sürekli kaybetmez. En iyi takımlar bile Genel Sezon Planlaması’nın içinde düşüşler yaşarlar. İşte, disiplinli bir şekilde genel takım savunmasını başarılı uygulayan takımlar böylesi düşüş dönemlerini az hasarla atlatırlar. Trabzonspor’un bu sezonki başarısının bir ölçüsü de bu gerçektir.

Abdullah Avcı bu konunun altını özellikle çizdi. Trabzonspor’un iyi oynamadığına ilişkin görüşlerin belirginleştiği maçlarda Avcı’nın özenle üzerinde durduğu genel takım savunması takımı ayakta tuttu.

Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı’nın basın toplantısında futbola yaklaşımı, futbol kültürümüz ve gelecekte futbolun gelişmesi için değerliydi kanımca.

Avcı gibi futbolun dışına çıkmadan, şans kader, kısmet, rastlantılara sığınmadan futbol analizi yapabilen teknik direktörlerin sayısının önümüzdeki sezondan başlamak koşuluyla artması gerekmektedir. Futbolun teknik kısmını teknik direktörlerden daha iyi kim anlatabilir?

YORUM YAZ