MENÜ

Van Persie'nin yeri garanti

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Forvette kimin oynayacağı artık tartışılmaz. Vitor Pereira iki hafta önce Van Persie’yi yedekliğe ikna edebilirdi ancak bunu başaramadı. Pereira bu maça savunma öncelikli bir oyunla çıkacaktır. Fenerbahçe için önemli olan Beşiktaş’ın kanat hücumcularını geriye itip, çabuk oynamak.

Güç dengesi Robin’in lehine

Bursaspor maçında yaşanan Pereira-Van Persie krizi, derbiye yansır mı? Forvette Fernandao mu yoksa Van Persie mi doğru tercih olur?

Bu artık tartışılacak bir konu değil. Bundan iki hafta önce Pereira doğru beşeri yöntemlerle Van Persie’yi bir süre için yedekliğe ikna edebilirdi. Ancak hoca bu konuda çok ama çok zayıf. Bu işi halledemedi ve bugün durum farklı. Van Persie, “Ben bu takımda ilk 11 oynarım” restini çekmişse Pereira için yapılabilecek bir şey yok. Güç dengesi Robin lehine çok ağır basıyor. Burada tartışılacak bir şey yok. Zaten Fenerbahçe’nin sorunu da santrforda kim oynadığında değil, topu oraya nasıl getireceği.

Pereira’nın önceliği savunma

Fenerbahçe, zorlu maça rakibinin 3 puan önünde çıkacak. Bu durum Sarı-Lacivertliler’in oyun planına nasıl yansır?

Ligin bu kadar başında puan durumuna bakmanın anlamı yok. Pereira bu maça savunma öncelikli bir oyunla çıkacaktır. Bunu sadece savunma bekleri tercihlerinden ve oynatılan oyundan da anlayabiliriz. Fenrbahçe’nin 3 yıldır en önemli asistçisi Caner ve sakatlıktan dönse de Gökhan yedek kaldı. Hasan Ali geçen hafta golü attırdı ve başarılı da oldu. Ancak Caner’in bindirme ve ceza sahasına orta sayısının yarısına ulaşamadı. Şener ise sadece 1 kez rakip ceza sahasına gitti. Bu sayılar geçen yılların çok gerisinde. Bu, kuşkusuz Pereira’nın tercihi.

Kanatlar geriye itilmeli

Zaman zaman 2 çapa Souza ve Topal’la oynamasına rağmen savunma beklerini alıştığımız ölçüde çıkarmıyor. Bu Fenerbahçe’nin Nani ve Van Persie dahil en önemli silahını yeterince kullanmaması demek. Ne puan durumu, ne santrfor tercihi en önemlisi... Fotoğraf bu. Özellikle Beşiktaş maçı için. Gökhan Töre ve Olcay ya da Quaresma’yı geri iterek etkisizleştirmek gerekir. Savunarak değil.

Çabuk oynamak önemli

Vitor Pereira, derbide Beşiktaş’ın en çok hangi özelliklerine dikkat etmeli? Fenerbahçe’de hangi oyuncu ön plana çıkar?

Pereira, oyunu Gökhan Töre’nin tarafında oynamak istemeyecektir. Önde baskıyla Beşiktaş’ı ters tarafa doğru yönlendirip orada dar alanda sıkıştırmak isteyecek. Bu, Trabzonspor maçında Şota Arveladze’nin özellikle ilk yarıda başarıyla uyguladığı bir oyundu. Ve hücum oyununu da Markovic ve Nani’nin hızlı hücumlarıyla sağlamaya çalışacak. Her ne kadar muhtemel kadrolarda Diego yedek kalsa da bence ilk 11’de oynayacak ve Pereira onu asıl pas kaynağı olarak kullanacaktır. Tabii Diego, Atiba’nın baskısı altındayken ona takımın nasıl yardım edeceği de önemli. Diego ve Nani’nin hücumun hızına yapacakları katkı önemli. Çabuk oynayabilirlerse Beşiktaş’ı çok zorlarlar.

Beşiktaş, Olimpiyat’a alıştı

Normal şartlarda hiçbir takım Olimpiyat Stadı’nda oynamak istemiyor. Ancak böyle bir derbide bu stada konuk olmak Fenerbahçe’ye avantaj sağlar mı?

An itibarıyla 9 bin bilet satılmış. Tamamen dolduğunda bile seyirci etkisinin hissedilmediği bir stat bu. Ev sahibi ambiyansı yaşatmak kolay değil. Bu Beşiktaş açısından negatif bir durum. Ancak Fenerbahçeli yıldız oyuncular da deplasman da olsa futbol için ambiyans ister. Yani Beşiktaşlılar için konsantre olmak ne kadar zor olacaksa Fenrbahçeliler için de o kadar zor olur. Hatta buna alışık olan Beşiktaşlılar için daha kolay olacağı bile söylenebilir.

Artık paratoner yok!

Bu maç Beşiktaşlı futbolcular için başka bir anlam daha taşıyor. Geçen sene Bilic büyük maçları kazanamıyor ana fikriyle üzerlerindeki baskıyı hoca paratoner gibi çekiyordu. Bu sene Bilic İngiltere’de bütün büyük maçları hem de deplasmanda kazandı. Eğer Trabzonspor’dan sonra Fenerbahçe’ye de kaybederlerse camiada, “Sorun hoca değil, takımmış” sesleri duyulmaya başlanır.

YORUM YAZ