MENÜ

Transfer şart

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Fenerbahçe’de Pereira ile Advocaat dönemleri arasındaki en büyük fark orta saha planlamasında olacak. Pereira 2 ön stoperle oynamak istiyordu. Topal ve De Souza bu rolle sahadaydı. 2 oyuncu da yüzde 60 savunma, yüzde 40 hücum stratejisiyle sahaya çıkıyordu. Ancak bu strateji dahi fiiliyata dökülmüyor, 2 oyuncu da neredeyse birer ön stopere dönüşüyorladı. Advocaat planında bu tip 2 oyuncu ya da rol kullanmak bir yana böyle bir tek görevlendirme olmayacak.

Bir çapa, savunmanın önünde görev alacak. Ancak rolü bir stoper gibi salt savunma değil, net bir orta saha oyunu olacak. Dolayısıyla geçen yıl Nani’yi santrfor arkasına çekene kadar bu pozisyona net bir oyuncu bulmayan Pereira, hücum yönünde orta saha 3’lüsünü hiç kullanamazken; Advocaat’ın amacı burayı gerçek anlamında oyunun kaynağı yapmak.

Beklentisi daha fazla

Grasshopers’la oynanan maçta Topal’ın oyuna katılımı ve Salih’in inadıyla gelen gole rağmen Hollandalı’nın oyundan memnun kalmadığını açıklaması bu bölgeden beklentisini bize daha net anlatıyor. Eğer Perşembe akşamı takımın başında Pereira olsaydı muhtemelen böyle bir memnuniyetsizlikten bahsetmeyecekti. Zira geçen sene kaleye gidilemeyen maçlarda dahi nasıl iyi hücum ettiklerini anlattığını hatırlıyoruz.

3-5-2 mantıklı seçimdi

Pereira’yı eleştirmek başka, hakkını da yemeleyelim. Monaco maçlarında Volkan ve Alper’i kullanamayan, Nani’yi kaybetmiş olan Portekizli’nin 3-5-2’ye dönüşü mantıklı bir seçimdi. Zira Advocaat da elinde 4-3-3 için yeterli hücum kanadı olmadığını söyledi. Monaco ve Grasshoppers arasındaki ciddi güç farkını da buna ekleyin. Advocaat perşembe akşamı Monaco’yla karşılaşmış olsa bu düzenle başarılı olmakta zorlanırdı. Zira Aatif’ın ve Van Persie’nin fizik yeterliliği Emenike’nin genel yetersizliğiyle o seviyede 4-3-3 oynamak imkansız.
Advocaat buraya oyuncu isteyecek.

Takıma moral getirdi

Orta sahada Topal’ın önünde oynayacak ikili için de sadece 2 aday var: Salih ve Ozan. Dolayısıyla buraya da oyuncu gerekli. Bu 2 isim sürekli 11’de oynayacaksa bile hem rekabet lazım, hem de bir ikame...

Advocaat’ın Pereira sonrası bir moral kaynağı olduğu kesin. Portekizli’nin gitmesinden memnun olmayan oyuncu yok gibi. Ancak taraftara da yansıyan bu yüksek moralin ve oluşan algının futbol sahasındaki karşılığı bu kadar net değil. Teknik olarak bir değişim yakalamak, kadroyu düzenlemek için gerekli zaman yok.

Savunma tökezleyebilir

Ve gerçek olan şu ki Monaco eşleşmesinde Volkan kalede olsaydı, Fenerbahçe turu geçerdi. Dolayısıyla şeytanlaştırılan ve kıyamet olarak hatırlanan Pereira dönemi aslında söylendiği kadar sonuç alamayan bir futbol üretmiyordu. Advocaat, Süper Lig’de özellikle deplasman maçlarında en azından bir süre büyük zorluk çekecek. Özellikle savunma güvenliğini sıkı tutmaya alışmış oyuncu grubu, bu 4-3-3’te yaşanabilecek savunma zorluklarında tökezleyebilir.

Burada hem futbol şansı, hem savunma oyuncularının performansı hem de hocanın iletişim gücü belirleyici olacak.

YORUM YAZ