MENÜ

Trabzonspor zor bir deneyden geçiyor

Abone Ol Google News

“Geçen yıl avuçlarının içinden kaçırdıkları şampiyonluk... Sosa ve Sörloth gibi 'lokomotif' oyuncularını kaybetmiş olmak... Genel olarak hakem ve TFF konularının futbolun da önünde birer engel olarak kabul edilmesinin yarattığı bitmek bilmeyen iç yıpranma vs. Trabzonspor her yönüyle bu sene zor bir deneyden geçiyor. Sonucunu bu değerli ama kırılgan kadro alabilecek mi? Merak ediyorum...”

Haberin Devamı

Mevki: Kale

''Uğurcan'ın formundaki düşüş, kalitesiyle alâkalı değil. Belki yıpranmışlık var. Belki de gerçekleşmeyen transferin hayal kırıklığı... Bence satış; 15 milyon Euro'luk bir bedelle mümkündüyse, bu değerli oyuncu havuzu için sanki daha doğru bir karar olurdu.''

‘Uğurcan çok kaliteli, ama formu düşüyor’

Ligin en dengeli kaleci havuzlarından biri Trabzon'da. Uğurcan 24 yaşında ve geçen sene inanılmaz bir performans gösterip zirveyi buldu. Sezon sonunda Avrupa hedefi vardı. Olmadı. Bu yıl sakatlık dışında genel performans açısından geçen senenin gerisinde başladı. Sezon sonunda yavaş yavaş düşen form, artık belirgin olarak görünüyor. Bu kalitesiyle alâkalı değil. Belki bitmeyen sezonun yıpranmışlığı var. Belki de daha büyük bir ihtimalle gerçekleşmeyen transferin hayal kırıklığı... 'Belki de satılmalıydı' Uğurcan evrensel anlayışa göre genç bir kaleci değil, bununla başa çıkıp yeniden kendisini gösterip standardını sağlayabilirse sorun yok. Yoksa Erce kaleyi devralır. O yeteneği var. Muhammet ve Arda da burada iyi alternatifler. Uğurcan'ın performansı sadece kalecilik açısından önemli değil. Trabzon yönetimi ve Uğurcan'ın transfer kararının doğruluğu, kariyer planlaması açısından da çok şeyi belirleyecek. Bana öyle geliyor ki satış; söylendiği gibi 15 milyon Euro civarında bir bedelle mümkündüyse, bu değerli oyuncu havuzu için sanki daha doğru bir karar olurdu.

Haberin Devamı

Mevki: Savunma

''Marlon, Kamil ve hatta Serkan sol bekte iş yaparlar. Pereira'ya yine Serkan'ın desteği ve hatta fazlası önemli. Aslına bakarsanız Serkan'ın potansiyelinin; sanılanın, hatta kendi hayal ettiğinin de ötesinde olduğunu düşünüyorum. Yeter ki basit oynasın.''

‘Hugo’nun gelişiyle Hüseyin de yükselir’

Novak'ın ayrılması sonucu etkilenecek olanın savunma değil, golcü performansı olduğunu söyleyebiliriz. Marlon, Kamil ve hatta Serkan sol bekte iş yaparlar. Pereira'ya yine Serkan'ın desteği ve hatta fazlası önemli. Aslına bakarsanız genç oyuncunun bu sene formayı kapması bu sıkışık fikstürde mümkün. Ben potansiyelinin; sanılanın, hatta kendi hayal ettiğinin de ötesinde olduğunu düşünüyorum. Yeter ki basit oynamaya devam etsin. Ve buna yardımcı olacak futbolcularla oynasın. Bu çerçevede özellikle Brezilya ve İngiltere kökenli orta saha ve hücum oyuncuları onun için büyük şans olabilir. Oyununu yeniden tanımlayıp çok yukarıya çıkabilir. 'Hugo, Hüseyin'i yükseltir' Merkezde Vitor Hugo zaman zaman eleştirilecektir. Ancak uzun vadede savunmada toplam 'IQ'yu yükselteceğini düşünüyorum. Bundan Hüseyin ve diğer oyuncular yararlanabilir. Trabzonspor'un belki de en çok eleştirilen oyuncusu Hüseyin bugüne kadar net tartışmasız bir ustayla tandem olamadı. Bunun eğitimini geride bıraktığını düşünüyorum. Belki de Hugo, bu adam olacak. Olmazsa ülke için kayıp olur ama Edgar ya da Campi'ye de faydalı olur.

Haberin Devamı

Mevki: Orta saha

''Takımı etkileyecek soru işaretleri burada. Tek '6' oynayacak oyuncusu yok. Üstelik Newton da böyle bir oyuncu istemiyor. Yani Elneny, Souza, Atiba'ya oyununda yer yok. Acaba Gustavo'ya ne der? Ve asıl önemlisi onun istediğini oynayacak bir kadro derinliği de yok.''

‘Newton'ın hayal ettiği ile gerçek çok farklı’

Tüm takımı etkileyecek soru işaretleri burada... İki temel sebeple. Tek '6' oynayacak bir oyuncu elde yok. Çok zorlanılırsa bu işi Hoesseini yapar. Ancak asıl sorun, Newton'ın ideal oyununda böyle bir oyuncu istemiyor oluşu. Burada tandemle iki yönlü orta sahalar istiyor. Yani Elneny, Souza, Atiba'ya oyununda yer yok. Acaba Gustavo'ya ne der? Ve asıl önemlisi onun istediği oyunu oynayacak bir kadro derinliği de yok. Parmak sakat ve Flavio cezalıyken (Trondsen de uzun sakatlıktayken) merkez nasıl kurulacak?

'Ömür çok ileri gidebilir'

Baker çabuk uyum sağladı ama başka net bir oyuncu da elde yok. Yani Newton'ın hayal ettiği ile gerçek kadro arasında fark var. Buraya muhtemelen Kamil monte olacak ama ne kadar yeterli bir performans verir tartışmalı. Daha kafası havada soğukkanlı bir isim lazım sanki... Ancak bu mümkün olursa gerçekten güçlü ama birbirine alışması gereken hücumcuları taşımak mümkün olabilir. Tabii bu yapıda Abdülkadir Ömür de rol oynayabilir. Ömür ile ilgili fikrim sabit; Çok öteye gidebilir. Dünyanın her takımında oynayabilir. Ancak bunu ona kimse veremez. Bu hayal gerçekleşmezse kendisinden başka bir sebep ya da sorumlu da aramasın.

Haberin Devamı

'Ya en iyi ya en sevilmeyen'

Ömür maalesef 2 senedir çok yavaş gelişiyor. Alt yaş gruplarında, saf yeteneğiyle herkesi şaşırtıyordu ama şimdi işler değişti. Hem taktik bilgisi yüksek hem de fizik olarak gelişmiş rakiplere karşı fazlası lazım. Ömür basit oynamalı. Akın sonlandırmalı. Pas, dripling, şut tercihlerini mevkisi gereği yüzde 100 doğru yapmalı. Uygulamada hatalar olabilir ama tercihler hep doğru olmalı. Çünkü yanlış tercihler sadece ondan yararlanılmasını engellemiyor, akın bitirilemediği için takım gollük akın yiyor. Ömür; dünyanın en iyilerinden biri olmakla, taraftarın hiç hoşlanmadığı oyuncu olma arasında. Bu geniş bir parantez; evet, çünkü bu yetenekte bir oyuncunun vasat olma seçeneği olmaz.

Mevki: Hücum hattı

''Nwakaeme, Ekuban, Plaza, Afobe, Diabete, Djaniny... Bu ekip, Türkiye standartlarının üstünde. Newton bağlantısı, uyumlarını hızlandırdı. Sörloth'un macerası ise onlara umut veriyor. Ancak orta sahadaki tercihler, bu gücün akıntıya karşı kürek çekmesine yol açabilir.''

‘Bu bölge, Türkiye standartları üstünde’

Ülkede yaşanmış en önemli transfer mucizelerinden biri, hatta birincisi Sörloth'tur. Kiralık aldığınız, üstüne Sturridge'i getirdiğinizde dizleri titreyen bir oyuncu. Bu oyuncudan öyle ahım şahım bir Avrupa macerası da geçirmeden 100 milyon TL para kazanmak inanılmaz. Gerçekten büyük bir başarı. Ancak sportif açıdan böyle bir kaybı kapatmak da kolay değil. İkinci başarı, en azından kağıt üzerinde bunu yapabilmiş olmak.

'Usta teknik direktörlük şart'

Nwakaeme, Ekuban, Plaza, Afobe, Diabete, Djaniny ve fazlası var. Bu ekip, Türkiye standartlarının üstünde. Newton bağlantısı uyumlarını hızlandırdı. Sörloth'un macerası ise kariyerleri açısından onlara umut veriyor. Bu hücum hattının birçok oyuna yatkın olduğunu söyleyebiliriz. Newton'ın burada eli bol. Ancak orta saha merkezindeki tercihler ve sakatlıklar, eldeki bu hücum gücünün akıntıya karşı kürek çekmesine yol açabilir. Değerli ama dizaynı açısından kırılgan bir ekip bu. Hem psikolojik hem de yapısal olarak usta teknik direktörlük gerektiriyor. Bunu yapabilen çok şeyi yapabilir.

GENEL DEĞERLENDİRME:

‘Newton prensipli bir hoca’

Bir İngiliz teknik direktör için kariyerine Türkiye'de başlamak kolay bir sınav değil. Bir İngiliz teknik direktör için kariyerine Trabzonspor'da başlamak kadar zor bir sınav yok. Eğer başarırsa, Manchester United'ı da eski şaşalı günlerine taşıyabilir. 66'dan bu yana bekledikleri Dünya Kupası'nı da alabilir. Abartıyor muyum?

'Kafasında hep bir plan var'

Bunu söylememin sebebi, Eddie Newton'ın tarzı biraz da... Oyun prensiplerine bağlı bir teknik adam. Kafasında bir plan var ve o oyunu oynatmak istiyor. Ve bu oyunda kullanmak istediği temel prensipler, bazen Guardiola'nın bile kullandığı kısa yolları, garantileri reddediyor.

Her yönüyle Trabzonspor bu sene zor bir deneyden geçiyor. Geçen yıl avuçlarının içinden kaçırdıkları şampiyonluk... Sosa ve Sörloth gibi 'lokomotif' oyuncularını kaybetmiş olmak... Genel olarak hakem ve TFF konularının futbolun da önünde birer engel olarak kabul edilmesinin yarattığı bitmek bilmeyen iç yıpranma vs. Gerçekten zor bir deney...

Sonucunu bu değerli ama kırılgan kadro alabilecek mi? Merak ediyorum...

YORUM YAZ