MENÜ

Maradona farkı

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Messi belki, Maradona’dan daha yetenekli ve oyuna tutkusu daha fazla. Ancak kazanma tutkusu onun gerisinde.Dün her şey eşitlenmişken Maradona olsaydı, bambaşka olurdu. Hangisi iyi bilemem ama Maradona daha tutkulu!

Brezilya’da Scolari, Kolombiya maçının fazlasıyla etkisinde kalarak Almanya maçına çıktı. Önde bastılar. Ayrıca Neymar yokken onları baskınlarda ileri taşıyacak kimse yoktu. O da maçı önde oynamaya karar verdi. Ama Almanya’nın bunu nasıl kullanacağını hesap edemedi. Sabella için durum farklıydı. Hem kendi silahı savunmaydı, hem de 7-1 örneği önünde çok tazeydi. Hem de Messi vardı. 8’li savunma bloğu. Önde de her an top kapabilecek serbest bir ikili. Khedira’nın dışarıda kalışı, ardından Kramer’in sakatlanmasıyla fizik olarak düşük olan Mesut’un ortaya geçişi Arjantin’in işini daha da kolaylaştırdı. Orta sahada fizik/teknik oranı optimumda 3 oyuncuya alışmışken Löw bu silahtan oldu. Scweinsteiger ve Kroos’la Mesut mesafesi açıldı. Mesut da savunma için fazla yumuşak kaldı. 4 senedir savunmasıyla hücumu bu kadar birbirinden kopuk bir Almanya izlememiştik. Bayern şablonlarından mecburen koptular. Doğaçlama bir oyuna hapsoldular. Herhalde bu durumun ardından Lahm’ı ortada oynatma takıntısının çok da manasız olmadığını hep birlikte anladık.

Arjantin eşitledi ama...

Oyun yorgunluk bulutlarına gömülmeden olan bu. Arjantin eşitlemeyi başardı ama silahını yani Messi’yi ateşleyemedi. Neden mi? Belki çok erken ya da haksız bir tepki benimki. Messi belki Maradona’dan daha yetenekli. Oyuna tutkusu ondan daha fazla. Ama kazanma tutkusu Maradona’nın çok gerisinde. Dün her şey eşitlenmişken Maradona sahada olsa başka olurdu gibi geliyor. Onun tutkusundan eser yoktu. Sonuçta hangisi iyi bilmiyorum ama Maradona’nın daha tutkulu olduğunu biliyorum.

Messi’ye tedbir

Schweinsteiger ve Kroos’un normalde orta sahada 2. bölgenin başında yaptığı ara paslar bu maçta oyun kurulumunda neredeyse yoktu. Messi, Lavezzi ve daha sonra da Agüero’nun kapabileceği bir topun hızlı akınlarda nasıl sonuçlar yaratabileceği muhtemelen fazlasıyla dikkate alınmış. Bu Almanya’nın Arjantin’i hazırlıksız yakalamasını engelledi. Hep yerleşmiş bir 8’li blok buldular karşılarında.

Neuer korkusu

Higuain’in 21. dakikada savunmanın büyük hatasında buluştuğu topta Neuer’le karşı karşıyada yaptığı korkunç vuruşu nasıl anlayabiliriz. Üzerinde bir savunma baskısı yok ama auta bile doğru düzgün vuramıyor. Bunun tek sebebi topu aldığında zihninde yaşattığı Neuer imgesi. ‘Alman kaleci çıktı mı? Ensemde mi?’ Neuer’in kupa başından bu yana yarattığı güven sadece kendisini ve savunmasını etkilemiyor. Rakipleri de sarsıyor. Mesela uzatmada inanılmazı yapan Palacio... 56’daki Higuain’le çarpışma ise başka türlü bir korku verir tabii bundan sonra. Schumachervari...

Büyük ihanet

Massimo Bussacca ve FIFA’nın hakemliğe dolayısıyla futbola yaptığı kötülük kolay temizlenmez. Yıllar süren ilerlemeyle yavaş yavaş oyunu ve oyuncuyu koruma konusunda atılan onca adımı, kart yorumlarını tamamen değiştirerek sıfırladılar. Şampiyonlar Ligi standardını çok geriye götürdüler. Eğer kupa Brezilya’da olmasa ve Brezilya bu kadar savunma, bu kadar sert stratejiyle oynamasa böyle bir karar verirler miydi bilmiyorum. Bu saçmalığın ev sahibini korumak dışında bir açıklaması yok. Dün de bu kural gerilemesi yüzünden kartlar çıkmadı ya da kırmızılar sarı oldu. Özellikle Höwedes’in ilk yarıda görmesi gerken kırmızıyı sarıya çevirmek korkunç bir durum. Mascherano’ya uzatmada ikinci sarı göstermemek de. Agüero’nun yumruğuysa başka bir sınıf. Palacio’nun arkadan çekmesini kartlayamamak ise rezalet.

YORUM YAZ