MENÜ

Dikkat!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Fenerbahçe 11 yıllık bir son ürün olan Shakhtar’a (aslında Şahtar yazmamız lazım ama dil kurallarını maalesef unuttuk) karşı geçen sene ilk 11’e yerleşmiş sadece 3 oyuncuyla oynayacak. Bir tarafta köklenmiş, Avrupa’da kendisini ispat etmiş bir organizasyon var. Diğer tarafta ise yenilenmeyi bir anda yapmak zorunda kalan, 2 senedir Avrupa’da olamayan Fenerbahçe...

Bu yapıda geçilmesi gereken duvar oldukça yüksek. Ayrıca burada turu geçmek de yetmiyor. Play-off’ta çok daha zor bir rakibin çıkması büyük olasılık.

Asıl hedef lig

Dolayısıyla Fenerbahçe için Şampiyonlar Ligi büyük ve önemli bir hedef ama olmazsa olmaz değil. Böyle köklü bir değişiklikten sonra asıl hedef yıl sonunda şampiyonluktur.
Tabii Fenerbahçe çarşamba günü elenirse yayın haklarından gelecek paradan 7 milyon Euro’nun Galatasaray’a gidecek olması ezeli rakibin transferde elini kuvvetlendireceğinden dolaylı olarak ligi de etkileyecek bir oyun bu.

İlk 30 dakika önemli

Maçın Shaktar’ın baskısıyla başlamasını bekliyorum. Stoperlerle beklerin arasına adam kaçırarak etkili olmayı hedefleyecekler. Fenerbahçe savunmaya çekilmek istemese de maçın bir bölümü bu şekilde geçer. Bu arada dikkat edilmesi gereken, kenarlardan araya kaçacak Taison-Marlos ve/veya Kovalenko’nun çizgiye inişlerinde geriye, penaltı noktası civarına çıkaracağı topların takip edilmesi. Arkadan gelecek Teixeira gibi oyuncuları boşta bırakmamak lazım. Yoksa can yakarlar.

Fenerbahçe oyunu 30 dakika tutabilirse Lucescu’nun oyuncuları denge oyununa geçer ve sorun kalmaz.

Diego hızlı oynamalı

Fenerbahçe’de kilit oyuncular Nani ve Diego. Nani’de yok yok... Driplingi, şutu var. Diego topu çok gevelemeden ayağından çıkarabilirse hiç sorun yok. Nani işi çözer. Gol de bulabilir, Fernandao’yu pozisyona da sokar. Eğer oyun dengede veya Fenerbahçe lehine devam ederse 60’tan sonra Van Persie şovu da seyredebiliriz.

Şans da lazım

Ancak bu güzel ihtimaller Fenerbahçe’yi favori yapmıyor. İlk maçtaki Volkan’ın formuna savunmanın da katkıda bulunması ve şansın da yaver gitmesi lazım. Eğer erken bir geriye düşüş olursa yalpalamamak lazım. Shaktar’ın öne geçince nasıl hızlı hücuma geçtiğini geçtiğimiz yıllardır biliyoruz. Moralsizlik işi bitirir.

Souza, Topal’ın açığını kapatır

Gökhan’ın yokluğu önemli ama Şener’de de yüksek kalite var. Sorun olmaz. Topal’ın olmayışıysa Fenerbahçe’nin en önemli eksiği. Zira Alves’in savunma komutanlığını yapamayışı Topal’ın görevinin önemini artırıyor. Ancak Souza da tekli oyunda onun açığını kapatabilir. Basit ve net oynuyor. Bu sezonun en parlak oyuncularından biri olabilir.

Fred işinin peşi bırakılmamalı


Fenerbahçe’nin Fred konusunda yaptığı itirazın da peşini bırakmaması gerekiyor. Maçta bir oyuncunun dopingli çıkması bir takımı hükmen mağlup yapmaz. Ancak dopingli olduğu, bir testle ortaya konmuş bir oyuncunun bilerek oynatılması başka bir şeydir. İkinci numune incelenmemiş olsa dahi. Bu işin peşinden gitmek şart.

Pereira’nın tarzını sevdim

Portekizli hocanın tarzı, Fenerbahçe’nin genetiğine uygun. Oynattığı oyun net bir 4-4-2 değil. 4-2-4’le 4-2-3-1 arasında giden bir ofansif oyun. Zamanla 4-3-3’e dönecektir. Yoksa Van Persie ve Nani’den tam anlamıyla yararlanamaz. Driplingci bir orta sahası olsa işi daha da kolay olur. Ancak Souza’nın bu konuda dönüşebileceğini düşünüyorum.

Hocayı değerlendirmek için ligin 2. yarısını beklemenin daha doğru olduğu kanaatindeyim. Bu kadar değişmiş bir takım 1 ayda final değerlendirmeye alınmaz.


YORUM YAZ