MENÜ

Diego yetmez

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Diego Fenerbahçe’nin aradığı tarz bir oyuncu olabilir. Burada da kilit Ersun Yanal’ın ikna kabiliyeti. Diego sonrası Yanal’ın oyun dizilişi değişebilir ama stratejisi değişmez.

Afrika Kupası, Sarı-Lacivertliler’e başka bir zorunluluğu doğuruyor. Fenerbahçe kesinlikle yerli bir santrfor almalı. Ayrıca Sow ve Emenike dışında yabancıların hepsi 30 yaş üstü...

Appiah-Tuncay-Marco’dan bu yana orta sahada iki yönlü bir ekip kurulamıyor. Mutlak iki yönlü orta sahalara ihtiyaç var. Salih de bu oyun gücüyle kadroya giremez. Değişmeli ya da gitmeli.

Fenerbahçe’nin başındaki en büyük bela aynı zamanda ligdeki başarı için de en önemli silah. Son senelerde Galatasaray, Fenerbahçe ve Bursaspor’un Avrupa’da olmadıkları dönemde şampiyonluğa ulaştıklarını biliyoruz. Özellikle Şampiyonlar Ligi’nde yoksanız odaklanma açısından daha rahat olunduğu açık. Kuşkusuz iyi takımlarla. Burada Fenerbahçe ve Ersun Yanal’ın önündeki yol ayrımı ise açık. Salt şampiyonluğa mı odaklanılacak yoksa artık Avrupa’ya dönüş ve bütçe kontrolü sebebiyle biraz daha gençlere mi dönülecek? Yanal’ın yerli kadrosunu hem genişletmesi hem de Alper; Salih gibi oyuncuların dönüşümünü hızlı bir şekilde sağlayabilmesi şart. Yanal buradaki dengeyi sağlayabilirse Fenerbahçe efsaneleri arasına girebilir.

Diego’yu Yanal ikna etmeli!

Diego Fenerbahçe’nin aradığı tarz bir oyuncu olabilir. Burada da kilit Ersun Yanal’ın ikna kabiliyeti. Sow, Emenike, Alves, Caner örneklerinde olduğu gibi oyunda iki yönlü bir dönüşüm gerçekleştirme konusunda Brezilaylı’yı da ikna ederse sorun yok. Katkısı büyük olur. Ancak Diego’yu, Simeone gibi kullanmakla yetinmeyecektir. Ondan süreklilik ister. Simeone ise ilk 11 için de olsa, kulübe için de Diego’yu bir hamle oyuncusu olarak düşünüyordu. Diego, Santos’dan Porto’ya geldiğinde beklentiler yüksekti. İsteneni alamadılar. Bremen’e gitti ve orada parladı. Sonra rekor bir ücretle Juve... Orada ortalama bir performans... Sonra Wolfsburg. Aslında iyi bir geri dönüştü onun için ama sonra Magath’la işler istediği gibi yürümedi. Burada Magath ismi önemli... Çünkü futbol dünyasında Ersun Yanal’a en çok benzeyen teknik adam, en azından antrenman teknikleri açısından Felix Magath’dır. Yanal’ın farkı, ikna kabiliyetinin Alman Hoca’dan yüksek olması. Geçen senenin bütün sırrı bu zaten kilit oyuncuların çoğunu oyununa ikna etmesi.

Strateji değişmez

Yanal’ın oyun dizilişi değişebilir. Ama stratejisi değişmez. Diego sonrası Bir çeşit 4-5-1 ya da 4-1-3-2 mümkün olabilir. Ancak bu diziliş değişiklikleri, sistem ve stratejiyi değiştirmez. Yanal önde oynayacaktır. Bunun için ona lazım olan orta saha direncini nasıl sağlayacağı ve savunmanın orta sahaya yakın durması... Geçen yıl bu oyunda vazgeçilmez olan Kuyt artık 33 yaşında ve sonuna kadar vermeye çalışmasına rağmen alarm veriyor. 5 yabancının sahada olabildiği bir oyunda onsuz bir planın da düşünülmesi lazım. Bir seçenek değil, bir zorunluluk bu. Diego ne olursa olsun işi yumuşatacak. Hücumun kanatları ve orta sahanın direncini artırmak şart.

Yerli golcü şart

Fenerbahçe Diego sonrası iki yabancısıyla yolları ayırmak zorunda. Kiradan dönecek olanları saymıyorum dahi. Direkt 11 oyuncularından Emenike ve Sow dışında hepsi 30 yaşın üzerinde. Kuyt dışında hepsi de sakatlık sorunu yaşadı. Bir eksik yabancıyla sahaya çıkılacağı da düşünüldüğünde yerlilere yönelinmesi daha doğru olacaktır. Afrika Kupası maçlarıysa başka bir zorunluluğu doğuruyor. Kesinlikle yerli santrfor kadrosu yaratma zorunluluğu var. Webo kalırsa o takımından af isteyebilir. Ancak Emenike ve Sow’da durum farklı.

Orta sahaya dikkat!


Son 3 sezondur ligde 20 maç ortalamasıyla oynayan Emre’nin oyun sürekliliğine güvenerek lige başlamak olanak dışı. Galatasaray’dan ayrıldığı 2001 yılından bu yana 25 maçın üzerine bir kez 2010-2011 yılında 27 maçla çıkmış Emre. Geldiği günden bu yana sadece Dünya Kupası öncesi 3 ayda performans gösterebilen Raul Meireles de aynı şekilde. Ersun Yanal elindeki orta saha kadrosundan memnun değil. Dikine oynayabilen iki yönlü orta sahalara ihtiyacı var. Diego bu adam değil. takıma katkı sağlayabilecek değerli bir oyuncu kuşkusuz. Ama takımın açıklarını kapatmaz. Fenerbahçe’nin gerçeği bu. Appiah-Tuncay Marco’dan bu yana orta sahada iki yönlü bir ekip kurulamıyor. Topal’ın insanüstü gayretiyle kapanan açıklar her zaman kapanmaz. Mutlak iki yönlü orta sahalara ihtiyaç var.

Salih gitmeli ya da değişmeli


Salih bu oyun gücüyle Yanal’ın planına giremez. Ya değişmesi ya da gitmesi lazım. Topun olduğu yerde baskı ve basit oyun. Mükemmelliğin basitlikte olduğunu anladığı gün Salih de plana girer. Ancak ikna olmuyor. Bu bir tercihtir. Olabilir. Ancak kenarda kalmayacak kadar değerli bir yetenekten bahsediyoruz. Buna ikna olmalı.

Mehmet Demirkol

YORUM YAZ