MENÜ

Devleri bekleyen tehlike

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Şenol Güneş bir çığır açabilir

Beşiktaş açısından kritik konu, orta sahanın çok değerli oyunculardan kurulu olmasına rağmen henüz ideal 3’lünün bulunamaması. Kayseri maçıyla burada bir çığır açmak mümkün. Tolgay-İnler merkezi belki geçen senenin de ötesinde bir denge ve yaratıcılık vaat ediyor. İnler’in temel olarak Atiba’nın, Tolgay’ın da Oğuzhan’ın rolünü üstlendiği bir yapı bu. İnler’in pozisyon bilgisi ve uzun topları, Tolgay’ın da dripling-pas-şut becerisi...

Tolgay santrfor arkasına sıkışmadığında başka bir güç ortaya çıkabilir. Burada soru işareti Talisca’nın ikinci forvet olarak oynayıp oynamayacağı. Şenol Hoca’nın bu konudaki tespitlerine katılıyorum. Ancak ondan frikikler dışında nasıl yararlanılacağını da artık görmemiz lazım. Kayseri açısından belirleyici olacak ise Hakan Kutlu’nun Fenerbahçe maçındaki 3 hücumculu oyunu mu, yoksa Galatasaray mücadelesindeki 4 atak futbolculu sistemi mi tercih edeceği. İlkini çok daha iyi yapıyorlar gibi.

Riekerink’in tercihleri kilit nokta

İbrahim Üzülmez’in öğrencileri, rakibe ve şartlara göre 4-5-1, 4-3-3 ya da 4-2-3-1 oynayabiliyor. Galatasaray ise 1. haftadan sonra 11’i en belirgin takım. Sneijder’in sakatlığında Podolski’ye forma vermek kolay bir tercih. Çünkü Alman oyuncu ceza sahası çevresinde topa sahip olduğunda dünyanın en iyilerinden. Fakat özellikle rakip topu aldığında defansif olarak takımı zorluyor. Senijder’in de benzer avantaj/dezavantaj oranı var.

Burada belirleyici olan Riekerink’in nasıl bir strateji tercih edeceği. Beşiktaş maçında olduğu gibi erken baskıyla oyunu koparmak isteyecektir. Gençler geri düşse de Osmanlı maçındaki gibi geri dönebilen bir takım. Ancak Galatasaray baskı yaparsa bunun altından kalkmak daha zor olabilir. Riekerink bir denge oyunuyla başlamak isterse Gençler ligin en zorlu deplasmanına dönüşebilir. Başkent ekibinin henüz kaybetmediğini unutmamalı.

Advocaat 4-4-2’ye dönebilir


Alanyaspor, her ne kadar geçen hafta Başakşehir karşısında sürklase olsa ve bir önceki hafta Adanaspor karşısında kaybetse de orta sahada alan bulduğunda, özellikle de karşısında topa sahip olabilen bir ekip olmadığında etkili hücum ediyor. 3-0 kazandıkları Trabzonspor maçında ve kaybetmelerine rağmen Adana karşılaşmasının ilk yarısında sayısız pozisyona girdiler. Fenerbahçe’nin orta sahayı pas ile geçen ve rakip ceza sahasına oyunu yıkmayı planlayan kurgusunda Ozan’ın yokluğu hissedilebilir. Ayrıca bu oyunun olmazsa olmazı Lens’in sakatlığı da hayati sonuçlar doğurabilir.

Yani bir git-gel maçına dönerse Alanya’nın şansı artar. Bu sebeple Dick Advocaat sadece kadro tercihinde değil, oyun anlayışında da bir değişikliğe gidip 4-4-2’yi deneyebilir. Sow-Emenike ya da RVP-Emenike ikilisinin sahada olduğu, Alper ve Volkan’ın iki kanatta yer alacağı bir kurgu beni şaşırtmaz.

Yanal’a göre sıkıntı kafalarda

Trabzonspor’da konu oyunculara verilen 5 günlük izin. Ersun Yanal, içinde bulunulanmanevi krizi bu yolla çözmek istemiş olmalı. Yani onun için fiziksel bir eksiklikten ziyade kafaca bir sıkıntı var demek ki. 4 maç kaybetmiş olmaktan çok, eksi 7 averajla ligin en kötü sırasında olmak sorun... 2-0, 3-0 ve 4-0 kaybetmeyi bu şekilde anlıyor herhalde. Çok çabuk dağılıyor takım. Rakip Akhisar’ın orta sahada yaşadığı sıkıntı, Tolunay Hoca göreve geldikten sonra biraz olsun tamir edilmiş gözüküyor.

Daha önce bir denge oyunu peşinde olan Akhisar, artık savunma öncelikli bir ekip. Bundan 3 hafta önce olsaydı Trabzonspor için ideal bir geri dönüş maçı olabilirdi fakat şimdi durum farklı. Erken bir gol bulmak ve risk alırken dağılma riskini azaltmak olmazsa olmaz. Trabzonspor mutlaka bu maçı kazanmak zorunda, ama 90 dakikayı bu panikle oynamak, işi daha zor bir hale getirir.

YORUM YAZ