MENÜ

Bulunmaz bir şans olabilir

Abone Ol Google News

İrfan’ın çıkardığı olağanüstü pas ve Mesut’un eski günlerini hatırlatan şutu öncesi sadece iki kez topa dokunarak tüm yarı sahayı geçişi. En üst kalite... Aynı şekilde, açık alanda, Galatasaray şablonlarının dışına çıkmış, can havliye skor ararken, Ferdi-Rossi-Crespo üçlüsünün beceri dolu sayısı da... Tabii buna Kim ve Berke’nin harika performanslarını eklemek de şart. Sarı-Lacivetliler, Trabzonspor maçının 23. dakikasından sonra girdikleri buhrandan bu direnç noktalarıyla çıktılar. 0.96 gol beklentisinden 2 gol çıkardılar ve 2 gol beklentisinden 1 gol yediler. Bu çok iyi başlanan lige aynı ruhla geri dönebilmek için bulunmaz bir şans olabilir. Ya da, kötü senaryoda zaman zaman olduğu gibi asıl sorunu unutturacak bir maç da olabilir.

Haberin Devamı

Sorun üçlü savunma değildi

Fenerbahçe, sakatlıkların da etkisiyle Galatasaray maçına ligdeki 13. değişik kadroyla çıktı. Şimdi sorulacak soru şu: Acaba artık bir kadro istikrarı yakalanabilecek mi? Başından beri sorunun 3’lü savunma olmadığını, 4’lü ya da 5’li de oynasanız savunma ve orta sahada hamle-geri koşu seçimlerinin doğru yapılmaması halinde aynı sorunların tekrarlanacağını söylüyorum. Galatasaray’ın aut çizgisinden 5 pasla kontaksız gelişen atakta Kerem’e neredeyse bir penaltı vuruşu sağlayışı, Feghouli’nin Berke ile karşı karşıya kalışı da bunun ispatı. Fenerbahçe’yi ligin ilk haftalarında farklı yapan savunmanın orta sahayla bütünlüğü ve hamle çekilmenin hemen her seferinde doğru yapılmasıydı. Sorun özellikle kapalı savunmalara karşı Trabzon maçından sonra ortaya çıkan güvensizliğin yarattığı savunma performansı gerilemesiydi. Bundan sonra 4’lüyle de devam edilse bunu çözmezseniz olmaz.

Haberin Devamı

Geniş alanları bulamazlar

Pereira derbide kontralar kadar, İrfan, Ferdi, Berisha üçgenini merkez alan bir hücum planı yapmıştı ama ceza sahası içinde çoğalamadılar. Ve dinamik Galatasaray orta sahası karşısında ekstra enerjiyle oynadılar. Bu Mert Hakan’ın da söylediği gibi takımı çok yordu. Terim bu yorgunluğa Diagne’yi oyuna alıp cevap verince savunmanın orta sahaya verdiği destek de azaldı doğal olarak. İrfan’ın çıkışından sonra Galatasaray oyunu teslim aldı. O zaman Fenerbahçe için olmazsa olmaz savunma dinamizm/sertlik ve orta sahayla bütünlüğünü yeniden sağlamak. Savunmanın kaç kişiden oluştuğundan ziyade buna odaklanmak şart. Mesut ve İrfan’ın direkt belirleyici olduğu oyunun dinamiklerine de bakmak lazım. Diğer maçlarda böyle geniş alanlar bulmak mümkün olmayacak. O zaman orta sahadan ekstra oyuncuları hücuma taşımak savunma hattıyla da takım boyunu kısaltmak gerekecek. Fenerbahçe bunu yapabilir mi?

Buhrandan vazgeçmek lazım

Bunu yaptıktan sonra belirleyici detaya gelebiliriz. Derbi öncesi Fenerbahçe 19.6 gol beklentisinden 17 gol çıkarabilmişti. 5.8 gol beklentisinden ise 15 gol yemişti. Bu oranlar Trabzonspor için 21.8’den 24 gol çıkarmak ve kalesinde 16.5 gol beklentisinden 11 gol bulma şeklinde gerçekleşmişti. Burada bir iyileşme sağlamak şart. Bunu yapmanın yolu da önce başta yönetim olmak üzere sahaya odaklanmak. 3 senedir her büyük isyanda Fenerbahçe kendisini bir buhrana sokuyor. Artık bundan vazgeçmek lazım.

Haberin Devamı
YORUM YAZ