MENÜ

UEFA kafa karıştırıyor

Abone Ol Google News

FIFA, 2 yılda bir Dünya Kupası isterken UEFA da, Avrupa Süper Ligi'ne karşı çıkıp, bir yandan yeni kupalar ve yeni formatlarıyla kafaları karıştırmaya devam ediyor. Kulüpler bazında, 'Güçsüz takımlar, şu kupalara bulaşmasın, daha fazla maç, daha fazla para' diyerek Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nin yanına Konferans Ligi'ni koydular. Tabii ki milli takımlar için de boş durmadılar.

Haberin Devamı

Türkiye'den örnek verelim

Kimsenin henüz tam olarak anlamadığı Uluslar Ligi'ni çıkarttılar ve bunu bir şekilde önce EURO 2020'ye daha sonra da 2022 Dünya Kupası finalleri biletine bağladılar. 2022'deki Avrupa Elemeleri'nde 5 grupta 5'er, 5 grupta 6'şar takımdan toplam 10 grup vardı. Lider olanlar klasik direkt gitti, ikinciler Play-Off'a kaldı. İşte bu noktada Türkiye'den örnekler vererek başlamak istiyorum;

Grupta var, Play-Off'ta yok

G Grubu'nu, lider Hollanda'nın 2 puan gerisinde 21 puanla 2. tamamladık. Ancak 6'şarlı grupta olduğumuz için Play-Off sıralamasında sonuncu Cebelitarık'tan aldığımız 6 puan silindi (5'li gruplarla eşitliğin sağlanması için) ve 15 puanla Play-Off'ta seri başı olamadık. Yani 6'lı grupta kaderiniz çizilirken son sıradaki takımdan aldığınız puanlar, o maçta gördüğünüz kartlar (Türkiye'nin, Karadağ maçı öncesi Cebelitarık maçında sınırda 9 oyuncusu vardı, Mert Müldür cezalı duruma düşmüştü.) -tıpkı diğer maçlarda olduğu gibi- geçerli sayılırken ya da oyuncunuzun sakatlanma riski varken her şey tamam, ama işin Play-Off kısmında bunların hiçbir önemi yok.

Haberin Devamı

Yine Uluslar Ligi bonusu...

Ayrıca Play-Off'un da ayarlarıyla oynandı. Katar için kalan 3 bileti almak için 8 yerine 12 ülke yarışacak, tek maçlı eleme üzerinden 6 günde (24 Mart-29 Mart 2022) toplamda 9 maç oynanacak. Bu arada gruplarında ilk ikinin dışında kalan F Grubu dördüncüsü Avusturya ve E Grubu üçüncüsü Çekya da Play-Off'ta. Neden? Çünkü onlar, elemelerden finallere gidemeyen ancak Uluslar Ligi'nin derecesi en iyi olan iki ülkesiydi. Tamam da, onlardan daha iyi puanı ya da averajı olan ülkelerin (EURO 2020'de olduğu gibi) bu elemelerde günahı neydi?

Courtois ne demişti?

Yani UEFA’nın birbiriyle seviye anlamında alakası olmayan iki kupadan birini cazip hale getirme inadı, oyunun Fair-Play ruhuna tamamen aykırı. Çünkü biri armut, diğeri elma! Sözlerimi de, birçoğumuza tercüman olan Belçika'nın kalecisi Thibaut Courtois'nın, Uluslar Ligi Finalleri'ndeki İtalya maçı sonrası açıklamasıyla noktalıyorum: "Bu kupa tamamen para odaklı. Maçları oynuyoruz, çünkü UEFA için ekstra para demek. 1 yılda sadece iki hafta iznimiz var. Futbolcuları düşünen yok. Biz ne zaman dinleneceğiz."

YORUM YAZ