MENÜ

Sarı lacivert baskı çemberi

Abone Ol Google News

Fenerbahçe, Süper Lig'de son şampiyonluğunu 2014'te, son Türkiye Kupası'nı 2013'te kazandı ve Şampiyonlar Ligi gruplarında en son 2008-09'da mücadele etti. Böyle büyük bir kulübün hedeflerine bir türlü ulaşamaması, camiada haliyle büyük bir baskı yarattı. Bu panik ortamının içinde -elbette kombineleri tüketen ve 1 formanın 629 TL olmasına rağmen satış rekoru kırmasını sağlayan taraftarlar dahil- sağlıklı düşünmek ve karar vermek hiç de kolay olmamalı. Düşünün; yepyeni bir sezon, Jorge Jesus gibi büyük bir isim ve sezonun daha ilk resmi sınavında Dinamo Kiev'in Kadıköy'de attığı ilk gol sonrası stadın her yerinde hissedilen gergin atmosfer, Jesus'a yapılan eleştiriler...

Haberin Devamı

Sakin kalamıyorlar

Sarı-Lacivertliler'i iyi bilen ve bu süreçte olayın içinde olan bazı önemli kişilere şunu sordum; Fenerbahçe'nin ana problemi nedir? Camiada bir baskı çemberi olduğunu ifade ettiler. Özetle, Başkan kötü sonuçlar üzerinden taraftarlarca baskı altına alınıyor, oyuncular ve teknik direktör de başkan ile tribünler tarafından yine aynı sebepten baskı görüyor. Başkanın etrafındakilerin yeteri kadar tecrübesi yok ve onun daha sağlıklı karar almasına, sakin kalmasına yardımcı olamıyorlar. Bu baskı çemberi sürekli dönmeye devam ediyor ve kötü sonuçlarla karşılaşıyorlar" dediler. Hemen ardından şunu sordum; Peki medya baskısı? Ortak yanıtları, "Medyayı kontrol edemezsiniz ama oyuncuları ve teknik ekibi onların baskısından koruyabilirsiniz..." oldu.

Haberin Devamı

Akıllı uygulanamıyor

Elbette Fenerbahçe'nin, büyük takımlar içerisinde Türkiye'de çok farklı bir yeri olduğu kesin. Kulübün başarısı kadar başarısızlığı da çok fazla ilgi çekiyor. Her sezon hedef şampiyonluk ve gelen her hocadan bu bekleniyor. Proje oluşturuluyor ve sayısız transfer yapılıyor. Ancak daha sezon ortasında başarının gelemeyeceği anlaşılınca yönetim önce geçici hocayla günü kurtarıyor sonra da yeni teknik adam üzerinden 'büyük bir sabırsızlıkla' gelecek sezonun planlamasına o an başlıyor. Yani hiçbir plan, akıllı şekilde uygulanamıyor. Şu ana geldiğimizde ise Jesus yeni oyuncular alırken, geçmişten gelen şişen kadroda istenmeyenlerin gitmesi için büyük bir mücadele veriliyor.

İyi oyuncu yetmez

Saha içine bakarsak; oluşan büyük baskıdan en çok takım etkileniyor. Çünkü bu Fenerbahçe'ye sadece iyi değil, baskıyı kaldıracak oyuncular lazım. Örnek vereyim; Fenerbahçe'nin Emre Belözoğlu gibi, saha içinde takımın haklarını savunacak, sözü geçen, gerektiğinde diğer takım arkadaşlarını azarlayacak, onları motive edecek ve hocasının yardımcısı olacak tarzda lider bir futbolcusu yok. Bu yönetimin şu ana kadar en çok arkasında duracağı kişi olacağına inandığım Jesus elbette bir büyük lider ama Türk Futbolu için çok yeni bir isim. Başarı için bu baskı çemberini ondan ve oyunculardan uzak tutmak şart. Yoksa bundan sonra Guardiola ya da Klopp bile gelse, sonuç değişmez.

YORUM YAZ