MENÜ

Tazminata var Yibo'ya yok

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Türkiye Futbol Federasyonu ve milli takımımızda geçtiğimiz aylarda Fatih Terim ve Arda Turan gerilimiyle gün yüzüne çıkan sorunlar ve son olarak Terim’in Çeşme’de yaşamış olduğu mekan basma hadisesi gündemimizi uzun süre meşgul etmiş bu konu TFF’nin, Terim ile yollarını ayırmasıyla birlikte biraz olsun gündemden düşmüştü. Ancak Fatih Terim’in ayrılıktan sonra alacağı 3.5 milyon Euro’luk tazminat hala tartışılmaya devam ediyor. Yaşanan bu kadar sorunla birlikte bir tarafta herkesin eleştirdiği ciddi tazminat tutarı diğer tarafta TFF’nin geçmişte başlatmış olduğu futbolumuzun geleceğine katkı sağlayacak projelerin ödenek sıkıntısı dile getirilerek ertelenmesi veya iptal edilmesi...

Ne ilgisi var diyenler mutlaka olacaktır ancak unutulmaması gereken en önemli husus işin başında atılan yanlış adımlar ve belirlenen stratejik hataların doğurduğu üzücü sonuçların varlığı. Ödenecek yüksek tazminat ve benzeri şaşırtıcı harcamalar olmasa Türkiye’nin gelecek vizyonunda çocuklara ve gençlere yapılacak kalıcı, ufuk açıcı ve sürdürülebilir projeler için bütçemiz kısıtlı ödenek sıkıntısı var cevaplarını almamış olurduk.

Benim yakından takip ettiğim ve gerçekleşmesini sabırsızlıkla beklediğim, gerçekten çok önem arz eden bir projenin pilot olarak önerilen bir ilde bile maddi sıkıntı dile getirilerek hâlâ hayata geçirilememiş olması çok üzücü. Bu yüzden konuyu detayları ile kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı hissettim umarım mesajlarım yerine ulaşır.

Futbol, Yibo ve Kastamonu

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından geçtiğimiz yıllarda uygulamaya konulan Riva Futbol Lisesi projesinin bir devamı olarak düşünülen Futbol YİBO (Yatılı İlköğretim Bölge Okulları) projesinde pilot il olarak önerilen Kastamonu’da incelemelerde bulunmak üzere dönemin Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, 28 Mayıs 2015 tarihinde Kastamonu ilini ziyaret etmişti. Kastamonu İl Protokolü tarafından karşılanan Terim, Kastamonu merkezde ve Taşköprü ilçesinde incelemelerde bulunarak projenin uygulanabilmesi için YİBO’larda tespit edilen eksiklerin TFF, Valilik, Belediye ve Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde tamamlanması noktasında fikir birliğine vardıklarını belirterek, Türkiye’de büyük bir boşluğu dolduracak bu gelecek vadeden proje konusunda pilot il önerisinde bulunulan Kastamonu’da yapılacak küçük çaplı çalışmalar sonucu önemli mesafeler kat edilebileceğini söylemişti. Türkiye Futbol Federasyonu’nun futbolu alt yaş gruplarına indirmek için yapılan çalışma raporu kendisine sunulan dönemin Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, pilot il olarak önerilen Kastamonu’ya yaptığı ziyarette, düşündüğünden daha fazla ilgiyle karşılandığını söylemiş, gördüğü alt yapı imkanı ve potansiyel sonrasında, TFF olarak Kastamonu’da birlikte çok önemli çalışmalara ilgililerle birlikte imza atabileceklerini belirtmişti. Fatih Terim ’in Kastamonu ziyaretinde kendisine TFF Gençlik Geliştirme Departmanı Sorumlusu Rasim Kara ile TFF Projeler Müdürü Tamer Güney ’de eşlik etmişti. Buraya kadar her şey normal ancak gelinen noktada projeyle ilgili bir yol alınıp alınmadığına baktığımızda TFF’nin proje kapsamında Kastamonu’da iki kademeli antrenör eğitim kursu yapmasının dışında ziyaretin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen hiçbir ilerleme kaydedilmediğini görüyoruz. Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü Taşköprü YİBO’da doğal çim sahayı önceki konuşmalar sonrasında kullanıma hazır hale getirdi ancak hâlâ TFF yetkililerinden projeyle ilgili hiçbir bilgi alamadı. Sorular neden cevaplandırılmıyor, ilgililer neden sessiz birinden bir ses bir nefes bekliyoruz.

Geleceğe bütçe ayarı

Türk futbolunun altyapılarda çıkmaza girdiği, futbol eğitiminin küçük yaşlarda başlamasının elzem olduğu ve altyapıya her zamankinden daha fazla önem verilmesi gereken bir dönemde Kastamonu YİBO Projesi, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından bütçe kısıtlamaları nedeniyle askıya alındı. Gençlerimizin geleceğini doğrudan etkileyecek, yapısal değişikliklere bir nebze katkı sağlayacak bu proje bütçe kısıtlaması gibi gülünecek bir sebeple askıya alınırken bu zamana kadar altyapı hamlelerini ülkemizin geleceği için çoktan başlatması gereken milli takımlar eski direktörü Fatih Terim’e 3.5 milyon Euro tazminat ödenmesini siz değerli vatansever vatandaşlarımızın vicdanına bırakıyorum.

Suçlu aramıyorum ancak yerel yöneticiler nerede?

Kastamonu ülkemizin en güzide illerinden biridir. Havasıyla, doğasıyla, tarihiyle, son zamanlarda hükümet tarafından yapılan yatırımlar sonrası sağlanan ulaşım kolaylığıyla insana huzur veren Anadolu insanının misafirperverliğini en üst seviyede yaşatan huzur şehridir. Böyle güzelliklere sahip bir memleketin sporun ve sporcunun merkezi haline gelmesine katkı sağlayacak Kastamonu YİBO Projesi’ne yerel yöneticiler bir dönem heyecan ile sahip çıkmıştı. Bugüne döndüğümüzde iki yıl geçmesine rağmen hala hiçbir adımın atılmadığı proje için, TFF ve ilgili bakanlıklar ile görüşüp bu işin peşine neden düşmediklerini anlamakta herkes gibi zorlanıyorum. Çünkü siz olmaz-yok denilse bile işin takipçisi olmazsanız çocukların, gençlerin geleceğine yatırım için ısrarcı adımlar atmazsanız sadece hayalleri paylaşan ancak gerçekleşmesini umursamayan yöneticilere dönersiniz. Vatandaşın beklentisi bu değil siz de biliyorsunuz. Lütfen gereken adımları siz de atınız!

Umudun adı Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Aşkın BAK

Son Bakanlar Kurulunda Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev tevdi edilen, kendisiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Spor Kulübü’nde Genel Sekreter olarak hizmet ettiği dönemde sporcusu olarak çalışma fırsatı bulduğum Osman Aşkın Bak bakanımıza öncelikle yeni görevinde başarılar diliyorum. Yıllardır sporun içinde bulunan ve soyunma odasından, antrenman sahasına kadar her ortamda neler olduğuna yakından tanıklık eden gerçek spor adamı Bak’ın, Gençlik ve Spor Bakanı olarak atanmasının Türk gençliği ve sporu adına bir şans olduğu düşünüyorum. Türk sporunun şu anki durumundan kurtulması için yapacağı çalışmaları tüm camia sabırsızlıkla bekliyor. Ben bu dönemde çıtayı çok yükselteceğine ve bugüne kadar atılmayan kalıcı kritik adımları atacağına gönülden inanıyorum. Tabi ki yönetimsel anlamda gerekli değişiklikleri vakit kaybetmeden bir an önce yaptığı takdirde her şeyin çok daha kolay çözümleneceğini naçizane paylaşmadan geçmek istemiyorum. Evet geldik heyecanla karşıladığımız mübarek yeni bir bayrama her zaman gönlümden geçen cümlelerle virgülü atacağım bir sonraki paylaşıma kadar... Sağlığın, ahlakın ve başarının temeli olan sporun birleştirici gücü altında memleket sevdasıyla atılan her adımın hayırlara vesile olması temennisi ile tüm okuyucularımızın Kurban Bayramı’nı canı gönülden tebrik ediyor, Yüce Allah’tan her şeyin gönlünüzce olmasını diliyorum.

Twitter: @ilker_dilek

YORUM YAZ