MENÜ

Ainesi İş'tir satrançın

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

İş Bankası - Türkiye Satranç Federasyonu işbirliği 2008’le birlikte 3. yılına girdi. Bu işbirliği geçtiğimiz günlerde bankanın İstanbul’daki genel merkezinin 41. katında düzenlenen “Atatürk Uluslararası Kadın Ustalar Satranç Şampiyonası” ile zirve yaptı. Türkiye Cumhuriyeti ve bankanın kurucusu Atatürk adına “Dünya Kadınlar Günü” kapsamında düzenlenen anlamlı turnuvaya 8 ülkeden 10 bayan satranç ustası katıldı. Kariyerlerinde zirveye adım adım yürüyen dahi bayanların İstanbul’da giriştiği kıyasıya mücadele canlı olarak turnuvanın web sayfasından tüm dünya tarafından ilgiyle izlendi. 14 yaşındaki Çinli Hou Yifan birinciliği kazanırken, sporcularımız Ekaterina Atalık ve Betül Cemre Yıldız, kariyerlerine büyük deneyimler kattı.

“Her eve bir spor tesisi”
Emrehan Halıcı ile hayat bulan, Kahraman Olgaç ile kişilik kazanan satranç sporu, 2000 yılından sonra Ali Nihat Yazıcı ile rüştünü ispat etti. Yazıcı’nın seçim öncesi kullandığı, “Her eve bir spor tesisi” sloganını, başkan seçildikten sonra kamuoyuna ilk olarak Fanatik Gazetesi duyurmuş ve ardından gelişmelerin takipçisi olmuştuk. Hatta gelecekte idol olacak bir sporcunun ismini, Betül Cemre Yıldız’ı da başkanın kulağına fısıldamıştık.
Proje en kısa zamanda meyvelerini verdi. Satranç fakiri olan ülkemiz, federasyonun yeni vizyonu ile hayat buldu. Küskünler barışırken, teknolojinin nimetleri de devreye sokulunca, satranç patlama noktasına geldi.

Blanço 3 yılda tavan yaptı
Federasyonların özerkleşmesi, ardından sponsorluk kanunundaki düzenlemeler, İş Bankası ile TSF’nin yollarını kesiştirdi. Spora olan yakınlığını her platformda gözlemlediğimiz İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin konuya geniş bir perspektiften bakması, satrançı adeta ihya etti. Son 3 yıl içinde sporsorluk öncesi 80 bin olan sporcu sayısı 155 bine, 8 bin olan antrenör sayısı 30 bine ulaştı. Türkiye çapında düzenlenen satranç turnuvalarında patlama yaşanırken sayı 400’den 1400’e çıktı. Satranç kulüplerinin sayısı ise 600’den 1000’e yükseldi. Ancak en önemli hamle satrançın okullarda seçmeli ders olarak kabul edilmesi ile başlatıldı. İki kurum arasındaki işbirliği sayesinde devlet okullarında açılan satranç sınıflarının adedi 400’ü geçti. Satrançı seçmeli ders olarak seçen öğrenci sayısı da 300 binden 1 milyon sınırının üstüne çıktı. Ardından gelsin uluslararası madalyalar... Kahraman Olgaç’a vefa, Suat Atalık’ın tekrar Türkiye adına yarışmasının sağlanması, Yazıcı’nın FİDE Başkan Yardımcılığı ve dünyanın en büyük internet satranç platformu Playchess ile kapsamlı bir işbirliği projesinin hayata geçirilmesi de cabası...
Genel Müdür Özince’nin son inceliği ise 2008 Dünya Bayanlar Satranç Şampiyonası’nı ülkemize kazandırması... Atatürk Kadın Ustalar Satranç Şampiyonası’nın ödül töreninde Özince, bu turnuva ile Türkiye İş Bankası’nın satranca verdiği desteğe yeni ve güçlü bir halka daha eklediklerinin altını çizmiş, Türkiye’yi bir satranç ülkesi yapma hedefiyle yeni projeleri ülke gündemine sunmaya devam edeceklerini açıklamıştı. Kontra hemen FİDE Başkanı Kirsan İlyumzhinov’dan geldi. İran’ın talip olduğu, ancak bazı yasaklar nedeniyle kadın sporcuların katılmaya sıcak bakmadığı 2008 Dünya Bayanlar Satranç Şampiyonası’na Türkiye’nin ev sahipliği yapması teklifine, Spordan Sorumlu Devlet Bakanımız Murat Başesgioğlu da onay verince, yaklaşık 500 bin Euro’ya malolacak ve kasım - aralık aylarında gerçekleşecek şampiyonanın ülkemizde yapılması kesinleşti.

Birliktelikten doğan güç...
Türkiye artık satrançın cazibe merkezi. FİDE en önemli organizasyonlarını gözü kapalı Türkiye’ye veriyor. 1980’li 90’lı yıllardaki Suat Atalık’ın Olimpiyat başarısı ile hatırlanan bu spor dalı, şimdi bir dünya markası. Teşekkürler İş Bankası, teşekkürler Ersin Özince... TSF ve Yazıcı, sizlere de bravo...

YORUM YAZ