MENÜ

Yerli otonun benzeri Çin'de üretilecek

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Yerli Otomobil projesi için Tübitak, 2015 yılında İsveç’teki Çin menşeli NEVS (National Electric Vehicles Sweden) firmasıyla işbirliği yapmıştı. Yerli otomobilin 2019 yılı sonunda, 3 farklı gövde tipi ve farklı motor alternatifleriyle yollara çıkması planlanıyor. Elektrikli motor tipi ise geleceğin teknolojisi olduğu için en fazla önem verilen versiyon.

Dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil platformunu da oluşturacak olan, Saab, Opel, GM, Cadillac gibi markaların da kendine özgü modeller oluşturdukları bir platformun tüm haklarını 40 milyon Euro karşılığında NEVS’ten satın aldıklarını açıklamıştı. Böylece milyar dolarlık platform geliştirme maliyetinden tasarruf yapılmıştı. Bu anlaşma içerisinde platformun tüm fikri mülkiyet hakları, prototipler ve gelecekteki teknolojik işbirlikleri de yer alıyordu.

O dönemde sergilenen prototipler ise Saab 9-3 ve Cadillac BLS’ye olan benzerlikleriyle dikkat çekmişti. Geçtiğimiz günlerde ise NEVS şirketi, Şangay’daki CES Asia teknoloji fuarında, Türkiye’de de yerli otomobil olarak üretilmesi beklenen araç tiplerine benzer iki elektrikli aracı sergiledi. Sergilenen konsept elektrikli araçların isimleri NEVS 9-3 ve NEVS 9-3X. 300 km’ye kadar elektrikli menzil sunacağı açıklanan NEVS 9-3 EV Serisi modellerinin 2018 yılında Çin’in Tianjin bölgesindeki NEVS fabrikasında üretileceği ve şimdiden Çin iç pazarından 150 bin adetlik sipariş aldığı açıklandı.

Üretilen araçların Çin dışındaki pazarlara ihracatıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmıyor ama NEVS’in Ar-Ge merkezinin İsveç’te olduğu ve Kuzey Avrupa ülkelerinde çevreci modellere olan ilginin arttığı düşünülürse, başka ülkelerde de yollarda NEVS 9- 3’leri görmemiz mümkün olabilir.

Ticaride profesyonel yapılanma

Fiat, Türkiye’deki hafif ticari araç bayi teşkilatlanmasını ‘Fiat Professional’ markası altında yeniden yapılandırmaya başladı. Temmuz ayından itibaren devreye alınacak olan ‘Fiat Professional’ ile bayilerinin servis yapılanmasını, saha ve satış ekiplerinden, dış cephesine ve markanın internet sitesine kadar uzanan yelpazede binek araç sınıfından ayrıştıran Fiat, böylelikle hafif ticari araç kullanıcılarına daha profesyonel hizmet vermeyi hedefliyor. Güçlü bir marka olabilmenin müşteri odağı ve her sınıfa hitap eden güçlü bayi yapılanmasından geçtiğini belirten Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, “Yeni yapılanmanın 2017 yılında bize getireceği sinerji ile hafif ticari araç pazarında daha da büyümeyi hedefliyoruz” dedi. İlk beş ayda Fiat Professional tarafında toplam satış adetlerinin 38 bini bulduğunu belirten Aytaç sözlerini şöyle sürdürdü; “Ticari araçlarda geçen seneye yakın, 230 bin adetlik bir pazar bekliyoruz. Fiat markası olarak ise geçen sene 54 bin adet hafif ticari araç satışı gerçekleştirmiştik. Bu yıl yüzde 10 artışla 60 bin adetlere ulaşmayı planlıyoruz”.

Türkiye 7. sırada

Avrupa’da otomobil satışları Ocak-Mayıs 2017 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 6 milyon 900 bin adede ulaştı. Aynı dönemde Türkiye pazarındaki otomobil satışları ise bir önceki yıla göre yüzde 10 kadar gerileyerek 240 bin adet olarak gerçekleşti. Türkiye bu sonuçla, Belçika’nın gerisine düşerek Avrupa’daki en büyük 7. otomobil pazarı oldu. Avrupa’nın en büyük 5 otomobil pazarı ise Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya olarak sıralanıyor.

Sinemaya özel prömiyer

Audi’nin amiral gemisi A8’in yeni modeli, 11 Temmuz’da Barselona’da gerçekleştirilecek olan Audi Summit öncesinde, sinemaseverlere özel bir gösterim yapacak. Örümcek Adam serisinin son filmi olan Örümcek Adam: Eve Dönüş’te yeni Audi A8, birçok aksiyon sahnesinde görülebilecek. Filmde ayrıca R8 Spyder ve TT RS Roadster modelleri de yer alıyor. Filmin dünya prömiyeri bugün Los Angeles’ta yapılıyor, Temmuz başından itibaren de dünya gösterimleri başlayacak.

Otomatik şanzımanlı konfor

Ford, ticari modeli Tourneo Custom’ı daha konforlu hale getirdi. Tourneo Custom’ın otomatik şanzımanlı ve arka havalı süspansiyonlu yeni versiyonu pazara sunuldu. Yeni Custom versiyonlarında 6 ileri SelectShift tam otomatik şanzıman, tork konvertörü, adaptif öğrenme ve geliştirilmiş vites öneri sisteminin yanında, Tourneo Custom serisinde hava kompresörü ve özel tasarlanmış havalı yay ile farklı yük koşulları için değişken yay oranına sahip yeni süspansiyon yer alıyor. Yeni Ford Tourneo Custom serisinde fiyatlar 125 bin TL’den başlıyor.

Uzak Doğu’yu yakın eden kampanya

Kosifler Oto, müşterileri için ilginç bir kampanya düzenledi. 31 Temmuz’a kadar Kosifler Oto’dan BMW, MINI, Jaguar veya Land Rover satın alan müşteriler bu ilginç çekilişe katılma hakkı kazanıyor. Çekiliş sonucunda belirlenecek talihli; Emirates Havayolu’nun A380 uçağıyla Singapur’a uçuş ve Royal Caribbean International’ın 5 yıldızlı Mariner of the Seas gemisi ile 5 gece - 6 günlük, çift kişilik Singapur, Phuket, Penang ve Kuala Lumpur’u kapsayan Uzak Doğu Cruise seyahati kazanacak.

YORUM YAZ