MENÜ

Paris'te moda haftası

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Avrupa’da 2016’nın son büyük otomotiv buluşması olan Paris Otomobil Fuarı, geçtiğimiz hafta 115’inci kez kapılarını açtı. Paris Moda Haftası’yla aynı anda start alan otomobil fuarı, otomotiv endüstrisinde, konsept modeller sayesinde moda rüzgarları estirdi. Elektrikli otomobillerdeki gelişmelerin öne çıktığı fuarda ayrıca Türkiye’de üretilen yerli modellerin de gövde gösterisi yaşandı. Ford, Mazda, Volvo, Aston Martin ve Rolls Royce gibi markalar Paris’teki fuara katılmazken, önemli yenilikleri olan Mercedes, Renault, Volkswagen, Peugeot, Citroen gibi markalar şovu ele geçirdi. Fuarı, 10 günde toplam 1.5 milyonu aşkın kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Yerli modellerden gövde gösterisi

Pariste moda haftası
Paris Otomobil Fuarı’nın standları arasında Türkiye’de üretilen ve ilk kez sergilenen modeller büyük ilgi çekti. Toyota’nın Adapazarı fabrikasında üretilecek olan, ülkemizin ilk SUV’u Toyota C-HR, Bursa’da üretilip dünyaya ihraç edilecek olan Renault Megane Sedan, Gebze’deki Honda fabrikasında bantlardan inen ve Ekim ayı ortasında da satışına başlanacak olan Civic Sedan bu yeni modeller arasında yer alıyor. Ayrıca Fiat Egea’nın Station versiyonu SW, makyajdan geçirilen Renault Clio ve Hyundai i10 da Paris fuar salonlarında sergilenip ziyaretçilerle buluşan yerli modeller arasında yer aldılar.

Elektirikli çağı bu kez gerçeken geliyor

Pariste moda haftası
Daha önceki fuarlarda neredeyse sadece şov amaçlı olarak yer alan elektrikli otomobiller artık tamamen gerçek, seri üretime hazır ve kolay kullanılır hale gelmiş durumdalar. Örneğin otomobilin mucidi Mercedes, Paris’teki basın konferansında, sadece elektrikli otomobillerden oluşacak olan yeni alt markası olan EQ’yu dünyaya tanıttı. EQ markasının ilk SUV modeli olacak ve 2019 yılında piyasaya çıkacak olan Generation EQ isimli sportif SUV Coupe, elektrikli otomobillere ilişkin menzil, şarj hızı ve performans gibi tüm endişeleri bitiriyor. Generation EQ, büyük pilleri sayesinde 500 km yol yapabiliyor, hızlı şarj sayesinde pillerini yarım saatte doldurabiliyor, 300 KW güç ve 700 Nm tork sayesinde 100 km/s hıza 5 sn’den daha az bir zamanda ulaşabiliyor. Mercedes, orta dönemde toplam 10 tane EQ modeli geliştirip seri olarak üretmek istiyor. Fuarda tanıttıkları Smart ailesinde ise üç yeni elektrikli Smart modeli yer alıyor.

Bir diğer Alman üretici olan Opel de yeni elektrikli modeli Ampera-e ile şov yaptı. Geniş iç mekanlı, kullanışlı formlardaki Ampera-e de tek bir şarjla 500 km menzil sunabiliyor. Yeni elektrikli modellerin yanı sıra, daha performanslı bataryaların kullanılmasıyla, menzili yüzde 50’ye varan oranda geliştirilen elektrikliler de var. Renault Zoe, VW Golf, BMW i3, Nissan Leaf de menzilleri iyileştirilen modeller arasında. Fuarda ilk kez sergilenen küçük SUV Suzuki Ignis’te ise mild hybrid sistemiyle ekstra ekonomi sağlanmış.

KONSEPTLER BüYüLEDi


The Vision Mercedes-Maybach 6

Pariste moda haftası
Mercedes’in 6 metre boyundaki, lüks sınıf elektrikli coupesi Paris’ten 10 gün kadar önce, ilk olarak Pebble Beach’teki güzellik yarışmasında sergilenmiş ve klasik otomobil meraklılarının beğenisini kazanmıştı. 750 HP’lik elektrik motorlarıyla donatılmış olan The Vision konsepti 250 km/s hıza ulaşabiliyor ve toplam 500 km menzile sahip. Ayrıca 5 dakikalık hızlı şarjla 100 km’lik menzil kazanmak mümkün.


SsangYong LIV-2

Pariste moda haftası
Fuarda 4,85 m’lik, büyük boy Premium SUV konsepti LIV-2’yi sergileyen SsangYong’un bu modelinde, 2.2 lt hacimli Euro 6 normuna uygun bir dizel motor (181 HP) ve bir de 2.0 GDI turbo benzinli motor (225 HP) alternatifi yer alıyor.


Renault Trezor

Pariste moda haftası
Bu elektrikli spor otomobil konseptinde kapılar bulunmuyor. Bunun yerine otomobilin tavanı, bir istridye kabuğu formunda açılarak iç mekana geçiliyor. Trezor, 350 HP gücündeki elektrikli motorları sayesinde 4 sn’de 100 km/s hıza ulaşabiliyor.


Volkswagen I.D.

Pariste moda haftası
Alman otomobil devinin sergilediği konsept araç I.D. 2020 yılında pazara sunulacak. I.D. konsepti 400 ile 600 km arasında değişen bir menzil vaat ediyor. “I.D. Pilot” ismi verilen otomatik sürüş modu ise 2025 yılında devreye girecek.

YORUM YAZ