MENÜ

İki yeni Japon Türkiye'de

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Japon Mazda, yeni CX-5 modeli ile ikonik roadster MX-5’in RF versiyonunu Türkiye pazarına sundu. Kompakt SUV CX-5, ilk olarak 2012’de yollara çıkmıştı. O dönemde Skyactiv teknolojilerinin ilk olarak uygulandığı model olan CX-5’te Kodo (Japonca’da Hareketin Ruhu anlamına gelen) tasarım felsefesi ve Jinbai-Ittai teknolojisi kullanılmış. Jinbai-Ittai, sürücü ile aracın bütünleşmesi olarak özetlenebilir yani aracın sürüş dinamikleri keyifli bir kullanım için ayarlanmış.

Satışların yüzde 25’i CX-5

İlk versiyonu 2012 yılında tanıtılan CX-5, 120 ülkede toplam 1,5 milyon adet satmış. Mazda için bu model çok önemli çünkü global satışların dörtte biri CX-5’ten geliyor. Türkiye’de ise 2012’den bu yana toplam 861 adet CX-5 satılmış, 2017 yılında ise 90 adet CX-5 satılması hedefleniyor.

Mazda CX-5’in ikinci neslinde ise önemli değişiklikler yapılmış. Dış tasarımda far ve stop grubu yeniliği temsil ederken, iç tasarımda ise özellikle kokpitte gereksiz düğme kalabalığı ortadan kaldırılmış ve sade bir tasarım benimsenmiş. Gösterge paneli ve ön cama yansıtılan renkli HUD gösterge de kullanım sırasında kolaylık sağlıyor. Araçta yapılan diğer iyileştirmeler de kabin içi sessizliğinin geliştirilmesi, burulma direncinin yüzde 15 kadar artırılması, G-Vectoring control ile viraj alma kabiliyetinin iyileştirilmesi, süspansiyon ve fren sisteminin ise daha hassas hale getirilmiş olması sayılabilir.

Ses izolasyonu iyileştirilmiş

Yeni nesilde ultra yüksek gerilimli hafif çelik kullanımıyla gövde ağırlığında önemli miktarda tasarruf sağlanmış. Öte yandan yeni neslin tasarımında ses izolasyonu geliştirilmiş. Motor yazılımında yapılan iyileştirmeler sayesinde performans ve tüketim iyileştirilmiş.

Yeni CX-5 Türkiye’ye 2.0 lt hacimli, atmosferik emişli, benzinli motorla geliyor, 160 HP gücündeki motor, AWD dörtçeker sistemi ve 6 ileri oranlı otomatik vitesle kombine ediliyor. Aracın fiyatı 183 bin 500 TL’den başlıyor. CX-5’in Avrupa'daki 2.2 lt’lik dizel motor seçeneği ise yüksek vergiler nedeniyle Türkiye’ye getirilmiyor.

MX-5 artık Targa oldu

Mazda’nın ikonik roadster modeli MX-5’te artık, RF (Retractable Fastback) ismi verilen, farklı bir tavan yapısına sahip gövde versiyonu da yer alıyor. Standart tente tavanlı MX-5’ten farklı olarak, Porsche’nin 911 Targa modellerindekine benzeyen küçük sert tavan, elektrikli mekanizmasıyla 12 sn'de katlanarak bagajdaki yerini alıyor. Bu sert tavanın ve elektrikli katlanma mekanizmasının araca getirdiği ek ağırlık ise 45 kg. Tabi Targa tarzı tavan açılıp bagaja yerleştikten sonra da sürücü ve yolcunun arkasında C sütunları duruyor ama arka cam bagaja gizlenmiş oluyor.

Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul, RF’in gerektiğinde Coupe, gerektiğinde ise Roadster olarak kullanılabileceğini ve MX-5’in müşteri kitlesini genişleteceğini açıkladı. MX-5 RF’in başlangıç fiyatı 138 bin TL yani tente tavanlı Roadster MX-5’in başlangıç fiyatından 20 bin TL daha pahalı. Ama eş donanım seviyesi bazında karşılaştırma yapılınca aradaki fiyat farkı 10 bin TL'ye iniyor. MX-5 RF ülkemize 1.5 lt manuel (131 HP) ve 2.0 lt (160 HP) otomatik vitesli, benzinli motorlarla ithal edilecek. MX-5 RF'in 2017 satış hedefi ise 50 adet olarak açıklanıyor.

Premium pick-up

Mercedes, X-Serisi modeliyle pick-up dünyasına girdi. Sağlam, dayanıklı, güçlü, fonksiyonel ve zorlu araziye uyumlu olan araç, pick-up sınıfına has niteliklerle, tasarım, konfor, sürüş dinamizmi ve güvenlik gibi Mercedes-Benz’e özgü bütün özellikleri bünyesinde taşıyor. Pazara güçlü bir giriş yapmaya hazırlanan Mercedes-Benz X-Serisi, çift çıtalı heybetli ön ızgarası, güçlü duruşunu destekleyen uzun motor kaputu ve uzun geniş farlarıyla Mercedes ürün gamının bir parçası olduğunu hemen hissettiriyor.

Cep telefonu kazalarına önlem

Toyota, güvenli bir sürüş için genç sürücüleri teşvik etmek ve çocukları otomobil kullanırken huzursuzluk duyan ebeveynlerin daha güvende hissetmelerini sağlamak amacıyla Safe&Sound isimli yenilikçi bir mobil uygulama başlattı. Otomobillerini kullanmaları için çocuklarına veren ebeveynler, hız limitlerinin aşılması ya da seyir halinde cep telefonu kullanılması durumunda Safe&Sound adı verilen aplikasyon ile çocuklarını uzaktan uyarma imkanı buluyor.

Allianz Arena eve dönüşüyor

Audi ve Airbnb, Ağustos ayının başlarında düzenlenecek Audi Cup 2017'de Allianz Arena’yı futbolseverler için özel bir eve dönüştürecek. Bir aile Airbnb sponsorluğunda saha kenarında kurulacak evde bir gece konaklama ve iki gün boyunca maçları evlerinden izleme şansı kazanacak. Bu süre zarfında ailenin ev sahipliğini ise Alman Milli Takımı’nın yıldız futbolcusu Jérôme Boateng yapacak.

YORUM YAZ