MENÜ

Hırant Kasapoğlu ile Otomotiv Dünyası

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Hedef yükselttiler

Otomotiv pazarının daralması beklenirken bazı markalar satışlarını artırmayı ya da en azından pazar paylarını korumayı hedefliyor. Bu hafta Mercedes, Peugeot ve Toyota’nın 2017 vizyonlarını derledik.

Otomotiv pazarı tahminlerini almak üzere, yapılan toplantılarda görüştüğümüz otomobil markaları temsilcileri, pazarın 2017’de % 10 civarında daralacağını öngörüyor. 2016’da 984 binlik bir toplam
pazar gerçekleştiği düşünülürse, 2017 için 850 bin ile 900 bin arasında bir pazar beklentisi ortaya çıkıyor. Ancak aynı markalar 2017’de gelecek yeni modelleri sayesinde pazar paylarını ve hatta satışlarını önemli ölçüde artırmayı hedefliyor. Daralan pazar yapısında, satışlarını artıran veya pazardaki konumlarını koruyan markalar şüphesiz 2017’nin kazananları olacak. Geçen hafta Opel ve Nissan’ın 2017 pazar beklentilerini açıklamıştık. Bu hafta sırada Mercedes, Peugeot ve Toyota var.

Şükrü Bekdikhan - Mercedes-Benz Otomobil Grubu Pazarlama direktörü

“Premium segment liderliğimizi koruyacağız”

Müşteri memnuniyeti ve büyümeye odaklı, motivasyonu her zaman en üst seviyede olan bayilerimiz, pazarlama ve satış organizasyonumuzla birlikte başarılı bir yıl geçirdik. 2016 yılında Türkiye’de otomobil pazarı bir önceki yıla göre % 4,3 büyüyerek 756.938 adede ulaştı. Mercedes-Benz olarak ise yılı 32.666 adetlik otomobil satış rakamıyla kapatarak satışlarımızı bir önceki yıla göre % 7,6 oranında artırdık, yeni bir satış rekoruna imza attık ve Premium segmentin 1 numaralı markası olduk. 2017 yılında da lider konumumuzu korumayı hedefliyoruz.

Laurent Pernet - Peugeot türkiye Genel Müdürü

“Pazar payımızı ve satışlarımızı artıracağız”


Geçtiğimiz yıl Türkiye pazarında binek otomobil satışlarımızda, 2015’e göre yüzde 12’lik bir artış sağlamıştık, ticari araçta ise satışlarımız yüzde 13 düşmüştü. Toplam satışlarda ise 35.500 adetlik bir skora ulaştık ve pazardan yüzde 3.62’lik pay aldık. 2017’ye ise olumlu bakıyoruz, hedefimizi yükselttik. 2017’de toplam Türkiye pazarının, 2016’nın yüzde 7 veya 10 altında olabileceğini tahmin ediyoruz ve 916 bin adetlik bir pazar hacmini öngörüyoruz. Biz ise Peugeot Türkiye olarak satış hedefimizi 41 bin adet olarak belirledik, pazar payımızı ise yüzde 4.5 seviyesine yükseltmeyi hedefliyoruz. Özetle 2017’de hem satışlarımızı hem de pazar payımızı artıracağız. Bu hedeflere ulaşma yolunda da yılın ilk yarısı bitmeden piyasaya vereceğimiz 5 yeni modelimize güveniyoruz. Yılın ilk çeyreğinde Expert Van ve Boxer Van isimli ticari araçlarımız gelecek. İkinci çeyrekte ise 301 Sedan makyajlanacak. Ayrıca SUV 5008 ve Traveler isimli 8+1 minibüsü de yine bu dönemde pazara vereceğiz.

Ali Haydar Bozkurt - Toyota Türkiye Pazarlama ve satış CEO’su

“Toplam satış hedefimiz 60-65 bin adet”

2016 yılında toplamda 52 bin 832 adetlik satış rakamıyla Toyota olarak yeni bir rekora imza attık. Bu rekor satışlar ile toplam pazarda yüzde 5,4’lük oranla ilk 6 marka içindeyiz. 2017 yılında ise kurların artışının maliyetlere etkisini göz önüne aldığımızda, Ocak ayından itibaren otomobil fiyatlarında artışlar meydana gelmiştir. Bu gelişmeleri dikkate aldığımızda 2017 yılında sektörümüzde bir miktar düşüş olabilir. Eğer kurlarda yüksek dalgalanmalar yaşanmaz ise sektörümüzde gelecek yıl yüzde 10’lar civarında bir daralma olabilir. Toyota olarak baktığımızda
ise 2017 yılında yeni modellerin etkisiyle 60-65 bin bandında toplam satış hedefimiz bulunmaktadır. Türkiye’de üretilen Toyota C-HR’ın belirlediğimiz bu hedefe büyük katkısı olacaktır. 2017 yılında Toyota C-HR modelimiz için 10 bin bandında bir satış hedefimiz vardır. Yine Türkiye’de üretilen Corolla’nın 37 bin civarında bir satış yapmasını bekliyoruz. Ayrıca ailemize yeni katılacak olan ticari modelimiz Proace’den de çok ümitliyiz.

Dünyanın en hızlısı

Bentley bugüne kadarki en hızlı ve en güçlü seri üretim modelinin tanıtımını yaptı: Yeni Bentley Continental Supersports. Saatte 336 km maksimum hıza ulaşan ve 0-100 km/s hızlanmasını 3,5 saniyede tamamlayan yeni Continental Supersports, bu performans değerleri sayesinde dünyanın en hızlı ve en güçlü, dört koltuklu seri üretim otomobili unvanını kazanmış oldu. Continental Supersports’un 6.0 lt hacimli W12 motoru 710 HP gücünde ve 1017 Nm maksimum tork üretiyor.

Ustalara anlık destek

Brisa, HaynesPro B.V’nin geliştirdiği sistem aracılığıyla, Otopratik ve Propratik servis noktalarında araç bakımı ve tamiri için mekanikerlere ve teknisyenlere anlık destek sağlamaya başladı. Ustalar için özel olarak Türkçe tabanlı geliştirilen yazılım, binek, hafif ticari ve ağır ticari araç gruplarının tamamını kapsıyor. Orijinal ekipman üretici içerikleri referans alınarak oluşturulan program araç bakım ve onarımında karşılaşılan zorlu işlemleri adım adım, şemalar ile beraber ve Türkçe olarak anlaşılır bir şekilde aktarıyor, internet üzerinden çevrimiçi çalışıyor ve herhangi bir güncellemeye gerek kalmadan hizmet sağlıyor.

Denizdeki lüks ve performans

Lexus, yollarda kullanıcılarına yaşattığı lüks ve performansı, geliştirdiği yat konseptiyle denizlere de taşıyor. Lexus’un tarzını yansıtan ve Miami’de tanıtılan Spor Yat konsepti, bir çift yüksek performanslı Lexus V8 motoruyla donatıldı. Günlük kullanıma uygun olarak tasarlanan yat, sekiz kişiye kadar taşıma kapasitesine sahip. Tasarımı ise Lexus Tasarım Merkezi tarafından
şekillendirilmiş. Karbonfiber takviyeli polimer (CFRP) teknolojisiyle tasarlanan gövde, hem çok sağlam hem de çok hafif. Bu spor yatta, Lexus LC 500’de de kullanılan bir çift benzinli motor yer alıyor. 5.0 litre V8 motorların her biri 440 HP gücünde ve yatı maksimum 43 knot hıza çıkarıyor.

YORUM YAZ