MENÜ

Hırant Kasapoğlu ile Otomotiv Dünyası

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Detroit Fuarı'nda yıldız yağmuru

Detroit Fuarı'nda Amerikan markaları kadar Avrupalılar da yeni modelleriyle gövde gösterisi yaptı.

Yeni yılın ilk otomobil buluşması 8-22 Ocak tarihlerinde ABD'nin, bir dönemin Motor-City olarak adlandırılan şehri, Detroit'te yapılıyor. Fuarda Amerikan otomotiv devlerinin yanı sıra Mercedes'ten BMW, Audi ve VW'e kadar birçok Avrupa markası da yenilikleriyle yer alıyor. Öne çıkan modeller arasında Mercedes E Coupe ve GLA, Audi Q8, BMW 5 Serisi, VW Tiguan Allspace ve Infiniti QX50 var. NAIAS Detroit 2017, 8 Ocak'ta Automobili-D isimli etkinlikle başladı. Fuar standları ise basın mensuplarının ziyaretleri için 9 Ocak'ta açıldı.

Audi Q8 Concept

SUV Coupe trendi, Audi'nin Detroit'teki standında devam ediyor. Seri üretime çok yakın olan Q8 konseptini tanıtan Audi, bu aracı BMW X6 ve Mercedes GLE Coupe gibi premium Alman rakiplerinin karşısına çıkartmak istiyor. Q8 Concept, büyük boy bir SUV'un iç mekan genişliği ve kullanışlılığını, bir Coupe'nin şık tasarımıyla buluşturuyor. Q8'deki birçok tasarım elemanı, 1980'lerin efsane otomobili Ur-quattro'dan alınmış. Özellikle ön bölüm, şu anki mevcut ürün gamında olduğundan çok daha büyük, sekiz kenarlı bir ızgaraya ve agresif bir karaktere sahip. Düz tavan, kalın C sütunu ve tekerlekler üzerinde şişkin çamurluk çıkıntıları tipik quattro özellikleri arasında yer alıyor.

Stinger'la GT sınıfına merhaba

Kia'nın merakla beklenen, fastback modeli Stinger'ın örtüsü Detroit Fuarı'nda açıldı. Güçlü, şık, elit ve sportif tasarım detaylarına sahip olan Stinger, Kia'nın GT (Gran Tourismo) modeller üretme konusundaki vaadini yerine getirdiğini kanıtlıyor. Frankfurt'ta tasarlanan ve Nurburgring Yarış Pisti'nde geliştirilen Stinger 5 kişi için konforlu yolculuklar vaat ediyor. Yıl sonunda piyasaya çıkacak olan Stinger'daki 2.0 lt'lik turbo benzinli motor 255 HP güç üretiyor. Ayrıca Kuzey Amerika pazarı için 3.3 lt versiyonu da var. Arkadan itişli olarak geliştirilen Stinger'ın bazı modellerinde 4x4 seçeneği de yer alacak.

E Serisi Coupe ve makyajlı GLA

Fuarın Alman yıldızlarından Mercedes, Detroit’te iki önemli yeniliğini tanıttı. E serici Coupe artık E Serisi Sedan temelinde üretiliyor, dolayısıyla boyu da 20 cm kadar uzatılmış ama ağırlığı 100 kg kadar hafifletilmiş. E 400 4Matic versiyonu 333 HP güç üreten 3.0 lt’lik V6 motorla donatılmış. Makyajlanan GLA’da ise 360 derece kameralar, yeni konfor ve güvenlik elemanları ile daha tutumlu motorlar yer alıyor.

Volkswagen Tiguan Allspace

Volkswagen, Detroit Fuarı'nda, Tiguan'ın uzatılmış versiyonu olan Allspace modelini tanıtıyor. Allspace versiyonunun eklenmesiyle Tiguan ürün ailesi daha da genişlemiş olacak. Dingil mesafesi 11 cm uzatılmış olan Allspace'de 7 koltuk alternatifi de yer alıyor. Yaz başında piyasaya çıkacak olan Tiguan Allspace sırasıyla Kuzey Amerika, Çin ve Avrupa'da pazara verilecek.

BMW 5 Serisi ve Concept X2

Alman üretici BMW orta üst segmentteki 5 Serisi'ni tepeden tırnağa yeniledi. Yeni 5 Serisi'nin fotoğrafları daha önce yayınlanmıştı ama aracın ilk dünya prömiyeri Detroit Fuarı'nda yapılıyor. 5 Serisi'nde 530e iPerformance ismi verilen Plug-in Hybrid çevreci modelden, M550i xDrive performans modeline kadar çeşitli versiyonlar var. Ayrıca Detroit'te ABD prömiyeri yapılan BMW Concept X2 isimli araç da kompakt sınıfta yeni bir şehirli SUV'un habercisi niteliğini taşıyor.

QX50 ile orta boy SUV sınıfında

Japon INFINITI, dünyanın en fazla büyüyen otomobil segmenti olan SUV pazarında yeni bir modelini daha yollara çıkarmaya hazırlanıyor. Detroit Otomobil Fuarı’nda sergilenen QX50 Concept ile orta boy SUV segmentinde yer alacak aracını gün ışığına çıkaran INFINITI, 2017 yılında bu aracı seri üretime dahil edecek. QX50 Concept, dünyada bir ilk olan VC-Turbo (değişken sıkıştırma oranlı) motorla donatılmış, ayrıca otonom sürüş teknolojisine de şimdiden hazır. QX50 Concept'te yer alan 2.0 litre benzinli VC-Turbo motor 272 HP güç ve 390 Nm tork üretiyor. Böylece benzer güçteki 6 silindirli motorların performansını yakalıyor.

En yeni teknolojiler CES’de

5-8 Ocak tarihleri arasında ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2017, birçok elektronik ve mobil yeniliğin yanı sıra yeni otomobil teknolojilerine de ev sahipliği yaptı. Future Faraday gibi yeni otomobil markalarının yanı sıra Hyundai, Toyota gibi dev üreticiler ve bunların yanı sıra teknoloji tedarikçileri de CES 2017’de boy gösterdi.

Geleceğin otomobili

Bosch, gelecekte otomobil kullanımının nasıl gözükeceği konusundaki vizyonunu, yeni bir konsept otomobil ile sergiledi. Bağlanabilirlik teknolojileri, ev ve işin yanı sıra otomobili üçüncü yaşam alanına dönüştürüyor. Bosch’un tanıttığı otomobil teknolojileri arasında yüz tanıma ve akıllı kişiselleştirme, neoSense ile dokunsal geribildirim, OLED sayesinde son derece net bir ekran, dijital dış aynalar ve entegre ödeme çözümleri gibi sistemler yer aldı.

Anahtar yerine yüz tanımlama

Otomotiv sektörünün teknoloji tedarikçilerinden olan Continental, otomobillere biyometrik tarama özellikleri kazandırmaya hazırlanıyor. Las Vegas’ta sergilenen teknolojiler arasında, yüz tanımlama algılamasıyla otomobili çalıştırma ve parmak izi tanımlama bulunuyor. Anahtarsız giriş sistemiyle entegre olarak çalışan yeni sistemler, otomobillerdeki güvenlik seviyesini artıracak. Continental ayrıca üç boyutlu kokpit ve çevre sensörleriyle otonom sürüş teknolojilerini de sergiledi.

ODD Gladyatör Ödülleri sahiplerini buldu

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) sektörel büyümeye ivme katmak amacıyla organize ettiği ODD Satış ve İletişim Ödülleri’nin yedincisi çekişmeli bir finale sahne oldu. 5 Ocak gecesi The Grand Tarabya Otel’de gerçekleşen geleneksel gecede toplam 19 dalda ödüller sahiplerini buldu. Pazar 1 milyona yaklaştı 2016 otomotiv sektörü pazar rakamları da aynı gecede açıklandı. Buna göre 2016 yılında otomobil ve hafif ticari araç pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 1,62 büyüyerek 983 bin 720 adetlik bir sonuçla tamamlandı.

YORUM YAZ