MENÜ

Hırant Kasapoğlu ile Otomotiv Dünyası

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

SAV'ın öncüsü yenilendi

BMW’nin ilk olarak 1999 yılında tanıttığı SAVsınıfındaki BMWX5, yirminci yılına yaklaşırken üçüncü kez yenilendi. Yeni nesil BMWX5, pürüzsüz ve dinamik hatlarıyla dikkat çekiyor.

Alman üretici BMW, 1999 yılında, daha önce hiç olmamış yeni bir modelle, SAV sınıfı (Sport Activity Vehicle) kavramını ortaya attı. Böylece X5, SAV sınıfının doğal öncüsü de olmuş oldu. X5, bugün yirminci yılına yaklaşırken, üçüncü kez yenilendi ve dördüncü nesliyle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. BMW’nin ABD’deki Spartanburg tesislerinde üretilen yeni X5’te pürüssüz ve dinamik bir tasarım anlayışına yer verilmiş. Tüm gövde tek bir parçadan yontulmuş gibi bütünlük içerisinde. Özellikle ön tasarımda büyük ızgaranın, kaput ve ön tamponla entegrasyonu dikkat çekiyor. Aydınlatma sisteminde ise lazer farlar kullanılmış.

Artan boyutlar iç mekan konforunu iyileştiriyor

Yeni X5, öncüsüne göre önemli ölçüde büyümüş. Boyu 36 mm, genişliği 66 mm, yüksekliği 19 mm ve dingil açıklığı 42 mm artırılmış. Tüm bu veriler daha fazla iç mekan alanı ve daha fazla konfor anlamına geliyor. Öte yandan, yakın zamanda bir üst sınıfta pozisyonlanacak olan X7 ile arasında ne kadar mesafe kalacak, gerçekten de merak konusu. Ayrıca X5’te Aralık ayından itibaren 7 koltuklu opsiyon da sunulacak. İç mekanda ise yeni nesil BMW Live Cockpit Professional göstergeler ve iDrive kontrol konsepti standart olarak yer alacak.

400 HP’lik dizeli de var

Avrupa’ya dizel ve benzinli, 6 silindirli motorlarla gelecek olan yeni X5’te, sadece ABD pazarı için bir V8 benzinli (462 HP) motor da yer alacak. Dizel motorların güçleri 265 ile 400 HP (M50d) arasında değişiyor. 6 silindirli benzinli ise 340 HP gücünde olacak. 22 inçlik jant opsiyonuna sahip olacak araçta, xDrive isimli 4x4 çekiş sisteminin yanı sıra havalı süspansiyon ve dinamik amortisör kontrolünü de kapsayan Off-Road paketi de ilk kez sunulacak. Yeni BMW X5’in yıl sonunda ülkemize gelmesi bekleniyor.

Bayram seyahatinde pratik öneriler

Brisa’nın 360 derece hizmet sunan araç bakım mağaza zinciri Otopratik, bayram döneminde uzun yola çıkacak olan sürücülere, araç bakımını yaptırmanın yanı sıra pratik sürüş tüyoları da hazırladı. En önemli püf noktası da uzun yolculuğa çıkmadan önce iyice dinlenmek.

Uykulu ve yorgun olarak yola çıkılmamalı. En fazla 4 saatte bir, en az 30 dk mola verilmeli ve bir gün içinde en çok 8 saat araç kullanılmalı. Eğer yolculuk 8 saatten fazla sürecek ise yedek bir sürücü ile dönüşümlü olarak araç kullanılmalı. En önemlisi gece yolculuğundan mümkün olduğu kadar kaçınılmalı ve gündüz yolculuğu tercih edilmeli.

YORUM YAZ