MENÜ

Hırant Kasapoğlu ile Otomobil Dünyası

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Otomobilde yaz sıcaklığı

Yaz dönemi öncesinde yeni modeller otomobil pazarında hareketlilik yarattı. Buna, yeni yasalaşan hurda teşvikinden kaynaklanan canlılık da katkı yapıyor.

Yaz dönemi genelde otomobil sektöründe pek de hareketli geçmez. Büyükşehirler boşalır, tatiller başlar, markalar da pazarlama aktivitelerini yazlık mekanlara kaydırırlar. Bu yıl ise hem yeni modellerin pazara girişlerinin yaz öncesine denk gelmesi, hem de 10 bin TL’ye kadar avantaj sağlayan hurda teşvikinin yasalaşması, otomobilde yaz aylarında hararetli günlerin yaşanmasına neden olabilir. Yakın zaman önce pazara çıkan veya yaz dönemi içerisinde pazara çıkacak olan yeni modelleri derledik.

Fiat Doblo

Fiat Professional ürün gamının tecrübeli üyesi Doblo, 2018 yılında da iddiasını ortaya koymaya devam ediyor. Sınıfının en güçlüsü 1,6 litrelik turbo beslemeli 120 HP gücündeki Multijet dizel motorun ardından, Doblo’nun motor gamına yepyeni bir motor seçeneği daha katılıyor. Fiat Doblo 1,4 litrelik 95 HP gücündeki benzinli Fire motor seçeneği ile 66 bin 950 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Benzinli Doblo 100 km'de ortalama 7.4 litrelik yakıt tüketimiyle de dizelleri kıskandırıyor. Doblo, Fioriono, Ducato ve Fullback modellerinden oluşan Fiat Professional, geçtiğimiz yıl toplam 233 bin araç satışının gerçekleştiği hafif ticari araç pazarında toplam 58 bin araç satarak yüzde 25 pazar payı elde etti.

Mitsubishi Eclipse Cross

Japon markanın yeni jenerasyon otomobillerinin ilki olan yeni coupe SUV modeli Mitsubishi Eclipse Cross geçtiğimiz ay Türkiye’de piyasaya sunuldu. Eclipse Cross’un 1,5L turbo benzinli motoru, 163 HP güç üretiyor. 250 Nm maksimum torka 1800 devir gibi düşük bir devirde ulaşan motor, bu tork seviyesini 4500 devire kadar koruyor. Eclips Cross, 6 ileri vitesli manuel veya 8 kademeli CVT şanzıman seçenekleri, ayrıca 2WD veya 4WD çekiş konfigürasyonlarıyla geliyor.

Ford Ecosport

Kuga ve Edge modellerinden oluşan SUV serisi B segmentindeki Ecosport ile devam ediyor. 1.0 lt EcoBoost benzinli ve 1.5 lt TDCi ve EcoBlue dizel motorlara sahip olan Ecosport’ta yakın zamanda 4x4 seçeneği de olacak. Otomatik seçeneği ise 1.0 benzinli motorla sunuluyor.

Seat Arona

İspanyol Seat geçtiğimiz yıl SUV sınıfında Ateca ile ses getirmişti. Arona ise Seat’ın SUV serisini devam ettiriyor. Yerden yüksek yapıya sahip olan B SUV segmentindeki Arona’da 1.0 EcoTSI (115 HP) benzinli ve 1.6 TDI (95 HP) motorlar yer alıyor. Tüm Arona modelleri DSG otomatik şanzımanlarla ithal ediliyor.

Ferrari Portofino

Geçtiğimiz yıl Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Ferrari Portofino, Türkiye’de satışa sunuldu. İsmini İtalya’nın en romantik şehirlerinden olan Portofino’dan alan model, katlanabilir ‘hardtop’ tavanı, geniş bagaj hacmi ve cömert yaşam alanı ile dikkatleri üzerine çekiyor. 2018 yılında Ferrari Portofino için Türkiye’ye 5 adetlik satış kotası tahsis edilmiş ve tamamı satılmış. Portofino’da 600 HP’lik V8 motor yer alıyor.

Volvo XC40

XC 90 ve XC60’ın ardından İsveçli üretici Volvo yeni XC40 ile SUV Serisi’ni tamamladı. Kompakt SUV boyutlarındaki XC40, 2.0 litrelik D4 dizel ve T5 benzinli motorların yanı sıra yeni bir 1.5 lt’lik 3 silindirli benzinli motorla Türkiye’ye geldi. T3 ismi verilen bu motorun gücü 156 HP. XC40 T3, önden çekişli ve 6 ileri manuel vitesli. Diğer XC40’larda ise dört tekerlekten çekiş ve 8 ileri otomatik şanzıman yer alıyor.

Hyundai Kona

Güney Koreli üreticinin B segmentindeki yeni SUV’u Kona, canlı renkleri, hareketli tasarımı, yerden yüksek yapısı ile dikkatlerine üzerine çekti. İlk etapta 1.0 ve 1.6 lt benzinli motorlarla gelen Kona serisine 2 ay sonra yepyeni bir dizel motor daha eklenecek. Hyundai’ın bu yaz yenilikler arasında makyajlanan i20 ve Tucson ile yıl sonunda SUV serisine katılacak olan yeni Santa Fe de var.

BMW M5

Altıncı nesil BMW M5 Türkiye’ye geldi ve ilk olarak İstanbul’daki BMW Studio’da sergilendi. Yeni BMW M5, yenilikçi dört çeker sistemi M xDrive, 600 HP güç üreten ve 750 Nm maksimum tork sunan, M Twin Power Turbo teknolojisine sahip 4,4 litre V8 motora sahip. Diğer BMW marka yenilikleri arasında yeni i8 Roadster hibrit spor otomobil ve yeni BMW X2 yer alıyor. BMW X2, kompakt SUV X1’in farklı bir yorumu olarak ilgi çekiyor.

Citroen C4 Cactus

Citroën markasının önümüzdeki dönemde öne çıkacak en önemli özelliği olan Advanced Comfort teknolojisini kullanan ilk model olan yeni C4 Cactus, bu yeni teknoloji kapsamında geliştirilmiş yeni Progressive Hydraulic Cushions süspansiyon sistemiyle Haziran ayında Türkiye’de satışa çıkacak.

Mercedes CLS

Otomotiv sektöründe dört kapılı coupé akımını başlatan Mercedes- Benz CLS, tamamen yeni üçüncü nesli ile Türkiye’ye geldi. Yeni Mercedes-Benz CLS, 878.600 TL’den başlayan fiyatlarla Mercedes showroomlarındaki yerini aldı. Yeni CLS’de dizel motorların güç aralığı 286 HP ve 600 Nm üreten CLS 350 d 4MATIC ile başlıyor, 340 HP ve 700 Nm üreten CLS 400 d 4MATIC’e kadar uzanıyor. Benzinli motor ise güçlü bir 6 silindirli; CLS 450 4MATIC isimli bu benzinli model 267 HP güç ve 500 Nm tork üretiyor.

Audi A6

Tamamen yenilenen, dijital teknolojilerde ve sürüş asistanlarında zirve yapan Audi A6, yaz döneminde, ilk etapta 3.0 V6 TDI dizel motorlarla Türkiye’ye gelecek. Daha sonra seriye 2 litrelik dizel ve benzinli, 4 silindirli motorlar da dahil olacak.

Skoda Karoq

Çek üretici Skoda, SUV serisinde güçlenmek istiyor. Geçtiğimiz yıl büyük boy Kodiaq ile yeni SUV serisini sunan Skoda, bu yıl ise seriyi Karoq ile sürdürüyor. Kardeş marka Seat’ın Arona’sıyla benzer bir görünüme sahip olan Karoq, 1,6 lt dizel motorun yanı sıra 1.0 ve 1.5 lt benzinli motor seçenekleriyle tercih edilebiliyor.

YORUM YAZ