MENÜ

Geleceğin akıllı şehirlerinde stres yok

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Dünya üzerindeki mega kentlerde nüfus yoğunluğu giderek artıyor. Yapılan öngörülere göre 2050 yılında mega şehirlerde yaşayan nüfus ikiye katlanarak toplam 6 milyar kişiye ulaşacak. Bu kalabalık nüfusun yüksek standartlarda yaşam sürdürebilmesi için de akıllı ulaşım çözümleri gerekecek. Teknoloji şirketi Bosch, Almanya’nın Boxberg kentinde düzenlediği Mobilite Deneyimi 2017 etkinliğinde, geleceğin akıllı şehirleri için kentsel mobilite çözümlerini kamuoyu ile paylaştı. Hatta bu çözümlerin bir bölümü Boxberg deneme pistinde basın mensupları tarafından test edildi. Kentsel mobilite çözüm önerileri birkaç ana başlık altında toplanıyor; sıfır stres, sıfır emisyon ve sıfır kaza.

Stressiz trafik

Geleceğin akıllı şehirlerinde, geniş bağlanabilirlik ve bulut çözümleriyle stressiz ve akışkan bir trafik sağlanabilir. Bosch bunu online olarak mobilite siparişi olarak adlandırıyor. Sürüşün yapıldığı saatteki rotanın seçiminden, uygun park yerinin bulunup rezerve edilmesine kadar olan tüm süreç akıllı ağlar üzerinden kontrol ediliyor. Sürücü ve yolculara ise stressiz trafiğin keyfini sürmek kalıyor. Şehir içinde kullanılacak taşıt araçları elektrikli hafif araçlardan robot taksilere, e-scooter ve e-bike’lara kadar uzanıyor ama hepsinin ortak özelliği akıllı olmaları, ağa bağlanabilmeleri ve elektrikli veya benzeri temiz motorlara sahip olmaları.

Kazasız trafik için otonom sürüş

Bundan 15 yıl sonra yani 2030’lu yıllarda, şehir içi trafiğinde yaşanacak artışla birlikte kazasız trafiğe ulaşmanın ana koşullarından biri bulut üzerinden bağlantı sağlayan akıllı şehirler oluşturmak ve tüm bu sistemle iletişim halinde olan otonom veya sürücüsüz araçlara sahip olmak. Bosch 2020 yılından itibaren şehir içinde tam otonom sürüş (seviye 4) ve sürücüsüz mobilitenin (seviye 5) mümkün olmasını hedefliyor. Ancak bunun için çok sayıda etkenin o tarihe kadar hazır olması da gerekiyor (HD yol haritaları ve yolu tarayan 360 derece kameralar gibi). Ayrıca derin öğrenme yeteneğine sahip, yapay zekalı işlemciler araçlar üzerinde şimdiden test edilmeye de başlanmış.

Temiz motorlar

Geleceğin şehirlerinde kalabalık nüfus ve yoğun trafik koşulları olacağı düşünüldüğünde, ulaşımda temiz ve çevreci yakıtların kullanımı da gerekiyor. Bosch elektrikli mobilitenin yanı sıra termik motorlarda hala önemli bir potansiyel olduğunu düşünüyor, bunun için de benzinli motorlarda partikül filtresi kullanımına geçiliyor. Dizel motorlarda ise emisyon ve Nox seviyesini, Euro 6 normuna göre, gerçek yol koşullarında ölçen RDE ve WLTP ölçüm sistemlerine geçilmiş durumda, ayrıca dizelde yakıt enjeksiyon basıncı 2500 bara kadar yükseltilmiş, böylece yakma verimi artırılmış. Elektrikli mobilite konusunda ise Bosch, şehir içinde, elektrikli ve hafif araçlarda büyük potansiyel olduğunu düşünüyor; 48 Volt’luk bataryalara geçişle birlikte iki tekerlekli e-scooter, dört tekerlekli e.Go tarzı araçlar için modüler çözüm önerileri bulunuyor, müşteriler kullanım ihtiyaçlarına göre motor gücünü ve batarya modül sayısını konfigüre edebiliyor, gerekli durumda arızalı batarya paketini daha güçlü versiyonla değiştirebiliyor. Yatırım yapılan alanlardan biri de yeni bir batarya teknolojisi. Birkaç yıl içerisinde bu yeni teknoloji sayesinde elektrik bataryalarında enerji yoğunluğunun iki kat artması ve fiyatların da düşmesi hedefleniyor.

nissan X-trail yenilendi

Nissan’ın kompakt SUV sınıfındaki amiral gemisi X-Trail yenilendi. Nissan X-Trail’in dış tasarımı güncellendi, ayrıca araçta kullanım kolaylığını arttıran yeni özellikler ve yenilikçi teknolojiler de dikkat çekiyor. Nissan Intelligent Mobility özellikleri eklenen yeni XTrail’de 7 koltuk seçeneğine ek olarak 5 koltuk seçeneği de ürün gamına eklendi. UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’nde lanse edilen yeni Nissan X-Trail, Avrupa ile birlikte Türkiye’de de satışa sunuldu. Eklenen özellikler ile daha donanımlı hale gelen aracın lansman fiyatı 162 bin 500 TL’den başlıyor.

sportif ateca türkiye’de

Seat’ın kompakt SUV’u Ateca’nın FR versiyonu Türkiye’de satışa sunuldu. Ateca FR, 1.4 EcoTSI ACT 150 HP DSG motor seçeneği ile birlikte 124 bin 700 TL’den başlayan fiyat etiketine sahip. Ateca FR’da kendine özgün bir tasarıma sahip siyah renk ön ızgara ve kasayla aynı renge sahip tamponlar göze çarpıyor. Yandan bakıldığında ise FR versiyonunun ayırt edici unsurları arasında 18 inçlik alüminyum alaşımlı jantlar, arka spoyler ve bu versiyon için özel olarak tasarlanan arka tamponlar öne çıkıyor.

ezber bozan donanım

Fiat Egea Sedan'a, “Lounge Plus” adında yeni bir donanım seviyesi eklendi. Bu yeni donanım serinin zirvesine konumlandırılmış. 81 bin TL'den başlayan fiyatlara sahip olan Egea Lounge Plus’ta projeksiyon tip farlar, LED gündüz farları ve karartılan arka camlar dikkat çekiyor. Yeni kokpit tasarımıyla birlikte, 7 inç boyutundaki dokunmatik tablet ekranlı multimedya sistemi (Apple Car Play teknolojisi) de önemli yeniliklerden. Koltuk döşemelerinde ise süetkumaş kombinasyonu kullanılmış. 1.6 E-Torq ve 1.6 Multijet motorlarla alınabilen araçta benzinli motor için 6 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman ve dizel motor için de çift kavramalı DCT şanzıman seçenekleri var.

YORUM YAZ