MENÜ

Detroit ısındı

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Yılın ilk otomobil buluşması Amerikan otomotiv endüstrisinin beşiği olan Detroit’te gerçekleşiyor. Kapılarını 15 Ocak’ta açan fuar 28 Ocak tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Fuarda45 dünya prömiyeri ve 100 yeni modelsergileniyor. Sergilenen yeniliklerin birçoğuAmerikan iç pazarına yönelik modeller olsa da, Avrupa ve Uzak Doğu markalarının yenilik bombardımanı Detroit’e damgasını vurdu. Fuarda ayrıca Kuzey Amerika pazarı için yılın araçları da açıklandı. Yılın otomobili Honda Accord olurken, yılın SUV’u Volvo XC60, yılın büyük SUV’u ise Lincoln Navigator seçildi.

Mercedes’in 1979’dan beri Avusturya’nın Graz şehrinde üretilen efsane arazi aracı G Serisi ise yenilenerek fuarın yıldızları arasında yer aldı. Tanıtımını Mercedes Başkanı Dieter Zetsche’nin Avusturya asıllı ve Graz doğumlu aktör Arnold Schwarzenegger ile birlikte gerçekleştirdiği G Serisi, en yeni halinde bile ilk günkü tasarım geleneklerine ve köşeli çizgilere sadık kalmış. Mercedes, G Serisi’nin yanı sıra Detroit’te, Mercedes- AMG CLS 53, Mercedes-AMG E 53 Coupé ve Cabriolet modellerinin de dünya prömiyerlerini yaptı. Detroit’te yeniliklerini sergileyen bir diğer Avrupalı marka ise VW Grubu oldu. Volkswagen yeni Jetta’nın yanı sıra Passat’ın GT modelini sergiledi. BMW ise Plug-in Hybrid modeli i8’in Coupe modelini yenilerken, i8 Roadster versiyonu da ilk kez sahne aldı.

Japon ve Kuzey Kore markaları da Kuzey Amerika pazarında oldukça aktifler ve yıllardır Detroit’te önemli yeniliklerini sergiliyorlar. 2018 de bir istisna değil ve bu markalar birçok dünya prömiyerini sergilemek için Detroit’i seçtiler. Japon lüks markası Lexus, LF Limitless isimli bir SUV konseptini sergiledi. Tıpkı Lexus gibi bir diğer lüks Japon olan Infiniti ise sportif bir sedan konsepti olan Q Inspiration ile sahne aldı. Güney Koreli Hyundai ise yeni Veloster modelini Detroit’te görücüye çıkardı. Kia ise yenilenmiş Forte modelini Detroit’te sergiledi.

Amerikan markaları ise Detroit için birçok yenilik hazırlamış; Ram 1500, Ford Ranger, Ford Mustang Bullit ve Chevrolet Silverado öne çıkan Amerikan yenilikleri arasında yer aldı.

Yeni teknolojiler Las Vegas’ta

Geçtiğimiz hafta ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı CES’te elektronik markalarının yanı sıra otomobil firmaları da teknolojik yeniliklerini sergilediler. Nissan, CES’te sergilediği “Brain to Vehicle” teknolojisiyle sürüşün geleceğini yeniden tanımladı. Sürücünün eylemlerini önceden tahmin eden ve sürücüden 0,2 ila 0,5 saniye daha hızlı reaksiyon gösteren yapay zeka benzeri bu sistem, sürüşü daha heyecan verici ve keyifli hale getiriyor.

Toyota gelecek nesil otonom araştırma aracı olan Platform 3.0’ı ilk kez tanıttı. Toyota ayrıca yeni bir mobilite servis iş ortaklığı ve geleceğin mobilitesine karşılık verecek olan araç paylaşım sistemi e-Palette Concept’i de sergiledi. Honda, robotik sistemler, mobilite ve enerji yönetimi konularına odaklanan yeniliklerini CES’e getirdi.

Honda’nın 3E Robotic Concept’i insanların ihtiyaçlarını anlamak ve hayatlarını kolaylaştırmak için tasarlanmış bir dizi deneysel teknolojiyi bünyesinde barındırıyor. Mercedes-Benz, Las Vegas’ta gerçekleştirilen Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) 2018 kapsamında sezgisel ve öğrenmeye açık yeni MBUX (Mercedes-Benz User Experience - Mercedes- Benz Kullanıcı Deneyimi) multimedya sisteminin dünya tanıtımını gerçekleştirdi.

Jeep Adventure Reality uygulaması ilk kez 2018 Wrangler ile sergilenirken, akıllı saat uyumlu Uconnect uygulaması, Family Alerts, Uconnect Navigasyon için çevrimiçi aramayı da içeren, yeni bağlantılı servisler de fuarda tanıtıldı.

Hyundai Başkan Yardımcısı Chung, CES’te hidrojen yakıt hücreli SUV’u NEXO’yu tanıttı. Kendi kendine park etme özelliğine sahip olan bu yeni otomobil, bir depo hidrojen ile 800 km yol katedebiliyor. Kia ise yeni elektrikli aracının geleceğini CES’te duyurdu. Bağımsız mühendislik firması Rinspeed ise Snap isimli geleceğin akıllı ve farklı formlara dönüştürülebilen dolmuş konseptini sergiledi. Otomobil markaları için teknoloji tedarik eden OEM firmaları ise CES’te önemli bir teknoloji şovu yaptılar. Geleceğin teknolojilerinin önemli bir ayağı iç mekan konseptlerinde, özellikle de kokpit tasarımlarında yaşanacak gibi. Öyle ki, bazı konseptlerde ön cam dev bir ekran işlevi görüyor. Bosch, Samsung ve Harman dijital kokpit konseptlerini bir sonraki nesile taşıdılar.


YORUM YAZ