MENÜ

Türk atletizmi çağ atladı

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Son yıllarda Atletizm Milli Takımımız uluslararasına arena önemli başarılar elde etmişti. 2016 Avrupa Şampiyonası’nda ilk kez 12 madalya kazanan Ayyıldızlılar 2016 Rio Olimpiyatı’nda 400m engellide branşında ilk madalyasına kavuştu. İşte bu tarih üstüne tarih yazma serisi Londra’daki 2017 Dünya Şampiyonası’nda da sürdü. En başta da 34 yıllık turnuva geçmişinde, kazanılan 2 madalyadan birinin altın olması, Türk atletizmine yeni bir çağ atlatır nitelikteydi.

14 finalden 4’ü puan getirdi

26 sporcumuzun mücadele ettiği şampiyonada 2 yarı final ve 5’i elemelerden geçerek kazanılan 14 finalde yarıştık. Elemelerden geçilerek çıkılan 5 finalden 2’si madalya, 2’si de ülkemize puan getiren derecelerle sonuçlandı. Dünyanın sürpriz olarak gördüğü Ramil Guliyev’in 200 metredeki muhteşem performansı, Türk atletizmine, dünya arenasındaki ilk altın madalyasını getirirken, 400m engellide Yasmani Copello da olimpiyat 3.’lüğünü, dünya 2.liğiyle süsledi ve Türkiye böylece, dünya şampiyonasında ilk kez 2 madalya kazandı. Ülke puanı kazandıran dereceleri ise, ciritte dünya 5.’si olan 20 yaşındaki Eda Tuğsuz ile dünya 7.’liği elde eden 4x100 bayrak takımımız getirdi. Çekiçte finalde yarışan Özkan Baltacı ise ilk 8’e giremedi. Direkt final koşulan branşlarda ise; maraton (4 sporcu), yürüyüş (3 sporcu) ve 10.000m’de (2 sporcu) toplam 9 sporcumuz piste çıktı ve 4’ü yarışı tamamlayamadan diskalifiye oldu. Türkiye bu şampiyonada tam 21 puan topladı.

Tarihi şampiyona

1983’ten bu yana 2 yılda bir yapılan Dünya Şampiyonası’nda Türkiye ilk kez aynı turnuva içerisinde iki madalya birden kazandı ve toplamdaki madalya sayısını 4’e çıkardı. Türkiye’nin daha önce 2003’te Süreyya Ayhan’la ve 2009’da da Karin Melis Mey’le 2 madalya elde etmişti.

Tarihi altın

Usain Bolt’un son 4 şampiyonada altın aldığı 200m’nin yeni veliahtı Ramil Guliyev oldu. Guliyev’in bu başarısı birçok ilki de beraberinde getirdi. Türk atletizmi, bu branştaki ve dünya arenasında ilk altın madalyasına kavuştu.

Tarihi gümüş,

Olimpiyat 3.’sü unvanıyla piste çıkan Yasmani Copello, 400m engellide dünya 2.’liği elde ederek, dünya şampiyonasında madalya kazanan ilk erkek atlet unvanını aldı.

Tarihi finaller

20 yaşındaki Eda Tuğsuz dünya şampiyonasında finale çıkan ilk kadın ciritcimiz oldu. Yarışı dünya 5.’liğiyle tamamladı. Eğer kürsüye çıksa, tüm atletler arasında bunu başaran en genç ciritçi olacaktı. Yiğitcan Hekimoğlu, Ali Harvey, Emre Zafer Barnes ve Ramil Guliyev’den oluşan 4x100 bayrak takımımız Dünya Şampiyonası’na ilk kez katıldı ve finale kalarak tarihe geçti. Ay- Yıldızlı ekibimiz dünya 7.’si oldu.

Unutulmaz anlar

100 ve 200 metrenin dünya rekortmeni, 8 olimpiyat ve 11 dünya altın madalya sahibi Usain Bolt, bireyselde son resmi yarışını 100 metrede yaptı. Ancak son yarışında, yıllardır onu geçmeye çalışan ABD’li Gatlin’e geçilerek, bronz madalyada kaldı. Gatlin uzun bir aradan sonra muradına ermişti, büyük sevinç yaşadı ancak ilk yaptığı şey, jübelisini yapan 30 yaşındaki Jamaikalı sprinter Bolt’un önünde eğilmesiydi. Bolt’un jübile koşusu 4x100’de olacaktı. Finalde nefesler tutulmuş son çıkan atlet Bolt’tu... Ancak bayrağı aldıktan sonra sakatlık yaşayıp, yere yığılması ve yarışı tamamlayamaması herkes için hayalkırıklığı oldu. Bolt, dramatik bir sonla pistten ayrıldı!

Mo 3. dubleyi yapamadı

5 bin ve 10 metrede olimpiyatları üst üste 2 kez kazanan tek atlet Mo Farah’tı... Dünya Şampiyonası’nda da art arda 3. dublesini yapmak istiyordu. Evet 10 bin metrede zor da olsa, istediği altın madalyayı aldı. Ancak 5 bin metrede madalyanın rengi değişti!. 34 yaşındaki, yeni veliaht; 24 yaşındaki Etiyopyalı Muktar Edris’e geçildi ve hedeflediği 3. dubleyi yapamadı. Her şeye rağmen Edris finişi geçerken, efsaneye saygısından Farah’a ait zafer işaretini yaptı ve üzülerek yere yığılan Büyük Britanyalı atleti teselli etti.



YORUM YAZ