MENÜ

Sorun yapısal

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Fenerbahçe ve Galatasaray Şampiyonlar Ligi, Beşiktaş da Avrupa Ligi dahil olmak üzere gün sayıyorlar 2018- 2019 sezonu adına. Ama Fenerbahçe sadece Barış Alıcı ve Berke Özer’i transfer edebildi şu ana kadar. Galatasaray, Nagatomo ve Muğdat Çelik’i bonservislerini alırken Henry Onyekuru’yu da kiralayabildi ancak. Beşiktaş ise Dorukhan Tokgöz ve gurbetçi Güven Yalçın dışında adım atamadı transferde.

Şüphesiz, böyle eli kolu bağlı kalmanın ana nedeni geçmişte yapılan sorumsuzlukların ve doğal olarak UEFA’nın “Artık adımlarınızı denk atın, yoksa karışmam” tavrının zorunlu sonucudur.
Tabii, kaçınılmaz olarak kılı kırk yarıyor, hesap kitap yapıyor veya yapmak zorunda kalıyor kulüplerimiz. Ama bu bile yetmiyor ne yazık ki. Çünkü ülkemizdeki futbol ortamı ve iklimi hepten seçeneksiz bırakıyor kulüplerimizi.

Tamam, nedenlerden biri futbolumuzun dünya futbol piyasasında yeteri kadar göz önünde bulunmamasıdır. Ancak asıl neden dünyadaki imajımızdır bence. Avrupa’nın her hangi bir liginde 3’e oynayan futbolcu bizim ligimize gelirken 5 istiyor. Ama 5’e aldığımız futbolcuya her hangi bir Avrupa takımı 2’den faza vermiyor istisnalar dışında.

Başka sorunlarımız da var elbette. Nice yetenekli yıldız adayı futbolcumuz kaşla göz arasında sıradanlaşıyor ne yazık ki. Tarık Daşgün, Okan Koç, Mahmut Hanefi, Serdar Özkan, Sercan Yıldırım, sayfalar yetmez gerisini saysam. Üstelik futbolcuyu aşağı çekmek konusundaki hünerimiz ülkemizdeki yabancı oyuncular için de geçerli maalesef. Ortega, Van Persie, Milan Baros, Miroslav Stoch, Ailton, Kevin Campbell ve daha niceleri.

Misal, Oğuzhan Özyakup, Alper Potuk, Ozan Tufan ve Salih Uçan futbol değil yeteneklerini inkar için çabalıyorlar. Ya üst düzey futbolcu olarak Beşiktaş’ta düş kırıklığı yaratıp ama Rusya’da tekrar eski kimliğine bürünen Fernandes…

O halde ülkemiz futbolu ve liglerimize egemen olan iklim ve ortamda sorun var demek ki.
Bunun da en kestirme tanımı şudur; Futbolumuzun mental ve yapısal sorunu var. Yani, tuz kokuyor. E, tuz kokuyorsa oturup adam akıllı düşünmek ve ona göre adımlar atmanın zamanı gelmiş ve hatta belki de geçmiş demektir.

YORUM YAZ