MENÜ

Asıl sorun nerede

Abone Ol Google News

Lüksembug ve Faroe Adaları maçlarında aldığı sonuçtan da kötü olan milli takımımızın oynadığı futboldu. Şüphe yok ki, bu görüntü ve sonuçların ana nedeni Stefan Kunz'un tercihleriydi.

Haberin Devamı

Alman teknik direktörün "11 üst düzey oyuncunuz yoksa yerlerine yeni oyuncular koymak mümkün olmuyor" diyerek durumu izah etmesi ise kötünün de kötüsüydü.

Çok geniş ve kaliteli bir futbolcu havuzu var oysa Türkiye'nin. Salih Uçan'ı kadroya almayacak kadar hem de. Ama Sayın Kuntz kalitemizi gerekçe yapıyor maalesef. İsmail Yüksek dururken bu sezon tek maç oynamış Berkan'ı ilk 11'de oynatan kendisi değilmiş sanki.

Tabi bu kötü sonuç ve futbolun nedenini liglerimizdeki yabancı futbolcu sayısının çokluğuna bağlayanlar da yok değil. Bu satırların yazarı öteden beri liberalizme mesafelidir. Ama gene de futbolumuzdaki düzen ve düzeyin yabancı sayısının çokluğuyla şekillendiğini iddia etmek gerçekçi gelmiyor bana.

Futbolumuz ve kulüplerimizin ana problemi sorumsuz, vizyonsuz yöneticiliktir bence. Kulüp sevgisi ve menfaatleri değil kendi maddi ve manevi çıkarları çoğunluk ön plana alınmıştır kulüp yöneticileri tarafından. Bu da çoğu kulübümüzü ya batırmış yada batma noktasına getirmiştir.

Haberin Devamı

Tanju Çolak, Ertuğrul Sağlam, Tümer Metin, İlhan Mansız, Cenk İşler, Serkan Aykut, Celil Sağır, Ercan Koloğlu ve daha nicesi. Çoğu Samsunspor altyapı ürünü ve hepsini büyük paralarla satmıştır. Gene de ne cefalar çekti kulüp.

Aykut Kocaman, Oğuz Çetin, Turhan Sofuoğlu, Engin İpekoğlu, Tuncay Şanlı, Bahri Kaya, Recep Çetin, Ayhan Elmastaşoğlu, İlker Yağcıoğlu, Şenol Çorlu, Aykut Yiğit, Bülent Uygun ve daha niceleri Sakaryaspor'un altyapısından ve çoğundan önemli bonservis parası kazandı kulüp. Ama gene de ne çileler çekti parasal açıdan ve yıllardır hasret Süper Lig'e.

Gaziantepspor bölgesel ligde şu anda. Oysa ne çok futbolcu yetiştirdi ve ne büyük paralara sattı onlarcasını. Ömer Çatkıç, Kemal Aslan, Hakan Bayraktar, Hasan Özer, Ayhan Akman, Bekir İrtegün, Yaşar Duran ve daha niceleri.

Ya Eskişehirspor. Zafer Tüzün, Bahtiyar Yorulmaz, Aytaç Kara, Hürriyet Günaçar, Dorukhan Tokgöz, Veysel Sarı, Alper Potuk, Tarık Çamdal, Ömer Kaner, Sevki Şenlen, Ender Konca, Güray Vural ve daha niceleri. Altyapıdan geldi çoğunluğu ve neredeyse hepsinden büyük paralar kazandı kırmızı siyahlılar. Ama maddi açmazdan dolayı yıllardır acı çekiyor ve hasret Süper Lig'e.

Dolayısıyla, futbolumuzun ana sorunu yabancı oyuncu çokluğu değil çok kötü yönetilmesidir. Ülkenin, yönetici ve menajer ortaklığıyla yaşlı veya üçüncü, dördüncü sınıf yabancı futbolcu cennetine çevrilmesidir kulüplerimizin sorunu. Çünkü iyi futbolcunun yerlisi yabancısı olmaz, olmamalı da.

YORUM YAZ