MENÜ

Açmadan solan çiçekler

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Büyük paralar isteniyor iyi futbolcular için artık. Ortalamanın biraz üstünde yeteneğe sahip olanların bonservis bedeli bile 2-3milyon euroyu buluyor. Dolayısıyla dört büyükler de dahil hayli zor kulüplerimizin işi.
Tabii en çok da Fenerbahçe ile Beşiktaş sorun yaşıyor bu konuda. Aboubakar ile Talisca’nın durumları netleşmedi henüz siyah beyazlılarda. Tallisca’nın da öyle.
Günler de çabuk geçiyor böyle zamanlarda sanki. Nitekim başladı işte sezon açılışları. Bilmeyen yok, Fenerbahçe de Beşiktaş da öyle istediği her futbolcuyu transfer etme gücü ve özgürlüğüne sahip değil. Zira UEFA’nın mali kriterlerinden ötürü eli zayıf kalıyor ikisinin de. Öte yandan en namüsait şart ve durumda dahi şampiyonluktur ikisinin de amacı ve misyonu. Bu da yaman bir çelişkiye dönüşüyor doğal olarak.
Oysa yıllar ötesinden süregelen güne oynamak ve geleceği ihmal etmek egemen hale gelmese kulüp yönetimlerinde, şu andaki sorunları yaşamayacaktı büyük ihtimalle. Özellikle Yıldırım Demirören ve benzeri yöneticilerin kulüplerin kapısına bıraktığı faturadır bence şu andaki açmaz ve çaresizlik.
Oysa ne yetenekli futbolcuları gün yüzüne çıkarmıştır futbolumuz. Tamam, yıldız kaynamıyor ama nice yıldız adayı çocuk var bu topraklarda. Yeter ki, o yeteneklere gereken özeni gösterip doğru yolda yürümelerini öngörsün, önlem alsın futbolumuzu yönetmekle sorumlu olanlar.
Tarık Daşgün, Okan Koç, Mehmet Hanefi, Muhammet Demirci, Recep Niyaz, Olcan Adın, Sercan Yıldırım, Batuhan Karadeniz, Abdülkadir Kayalı, Özer Hurmacı, Salih Uçan, Cafer Can, Ozan Tufan vs. vs…
Ne yazık ki, açmadan solan çiçek oldu çoğu. Neden? Çünkü kulüplerimiz doğru organize edilmiyor. Yöneticilerin büyük çoğunluğu bilime, bilimsel yönteme sırtını dönüyor. Doğal olarak bu gencecik yeteneklerin sorunları öngörülemiyor, çözülemiyor. Oysa futbolcuların büyük çoğunluğu alt gelir grubuna mensup ailelerin çocuklarıdır. Yani, donanımsız ve hazımsızdırlar. Johan Cruyff’un deyimiyle “Fakir ailelerden gelip iyi futbol oynadıktan sonra zengin olarak sapıtan futbolcular…” onlar.
İşte yöneticilik biraz da burada ortaya çıkmalı. Bu yetenekli çocuklara yaşam koçu veya mentör ayarlamalı, bu sorunları öngörmeli ve yumaklaşmadan gereken önlemleri alabilme yetenek ve iradesine sahip olmalı, öyle değil mi?

YORUM YAZ