MENÜ

Turnusol etkisi

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Fenerbahçe’nin ah’la vah’la kaybedilecek dövünecek, peh peh’le poh poh’la övünecek zamanı da lüksü de yok. Çünkü önünü görebilmek için başını hep dik tutmak zorunda. Zaten yönetim ve taraftar olarak bunun önemini kavramış durumdalar. Planlamadan ve hedeflerden milimetre şaşmadan, sapmadan soğukkanlılıkla yoluna devam etmeleri gerektiğinin bilincindeler.
Beyaz Tayfa ittifakları, olan biten bütün haksızlıkları tek bir derbi maçıyla temize çekti. Ne saçma sapan verilen ne pas geçilen penaltılar, ne de 3 metre ofsayttan atılan goller var artık gündemde. Verilmeyen kartlarla ‘en centilmen’ de olabiliyorsunuz anında. Ofsayttan attığı gol sonrası kameralara yapılan dua gösterisi, aslında koca bir sezonu özetleyen bir ikiyüzlülüğün portresidir.
Fenerbahçe yönetimi ve taraftarı, yıllardır bu kulübe karşı dışarıdan ve içeriden yürütülen yoğun psikolojik harekât karşısında çözülmeyince, alışıldığı üzere kendi kimyasını değil, oyunları bozmuştur. Turnusol etkisi yaratmıştır.
Abi’lerin, Baron’ların ve onların yalaka şürekâsının yüzlerindeki maskeyi çekip alan, tarafsızlık makyajlarını bozan sağanak bir yağmur olmuştur. Onların pompaladığı gibi Ulusoy’la değil, Ulusoy düzenine rağmen şampiyon olmuştur mesela. Hem de içinde fikstür rezaletleri, hakem faciaları ve ittifak sofralarının da bulunduğu düzene...
Artık buna takılacak, üzerinde patinaj çekecek, kafa yoracak zamanı da yok. Çünkü birilerinin denizi bitti. Bu sezonun yarısına kadar yine Ulusoy gazıyla geldiklerini de asla hatırlarından çıkarmasınlar.
Fenerbahçe bu yıl da kendi hedeflerini yakalamıştır. İçerde bedel ödese bile, dışarıda koyduğu çıtayı aşmayı başarmıştır. Transfer hamleleri ve planlaması artık tamamen Devler Ligi’nde varılan noktayı aşmak üzerinedir. Yani kadro kalitesini zenginleştirmek ve derinleştirmek üzerine...
Çünkü kendini yanlışı ve doğrusuyla gerçek anlamda test edeceği, kıyas mekanizmalarını doğru çalıştıracak mecra odur. Çünkü bütün unsurlarıyla sadece futbolun geçerli olduğu, komploların ve komplo teorilerinin barınamadığı bir arenadır. Türkiye’nin turnusolu için takım, teknik direktör, sistem, yönetim, taraftar, kurumsallaşma, istikrar ve ekonomik güç açısından turnusol etkisi yapacak boy aynası da Devler Ligi’dir.
Fenerbahçe artık sakin bir güçtür. Rakiplerini istikrarlı olarak büyüyen bu gücün azâmeti değil, eğilip bükülmeyen sükûneti ürkütüyor. Hedef doğrultusunda Alman kaba inşaatı bitirdi, Brezilyalı da ince işçiliğini gerçekleştiriyor. Gelecek açısından Zico’nun da Daum’un görev süresini geride bırakması, en az başarılarını geride bırakması kadar önemli...

YORUM YAZ