MENÜ

Nereden nereye!

Abone Ol Google News

Atletizm bütün sporların anasıdır derler. Gerçekten de öyledir. Cimnastik ve yüzmeyle beraber üç ana branştan biridir, birincisidir. Gelgelelim, bu üç temel branşta yıllardır Avrupa ve Dünya’nın gerisinde kalmanın utancını yaşıyorduk. Çok şükür devir değişti. Bugün artık her üçünde de uluslararası arenada elde ettiğimiz başarı hikayeleriyle anılıyoruz. Yüzmede her ne kadar diğer iki branş kadar atılım yapamadıysak da, atletizm ve cimnastikte yüzümüzü ağartacak sonuçlar alıyoruz. Son olarak Berlin’de yapılan Avrupa Atletizm Şampiyonası ile Glasgow’da gerçekleştirilen Avrupa Cimnastik Şampiyonası’nda sporcularımız hepimizi gururlandıracak sonuçlara imza attılar.

Haberin Devamı

Bayrak takımı tarih yazdı

Aynı zaman dilimine denk gelen iki şampiyonada dikkatler özellikle atletizmin üzerindeydi. Zira, iki yıl önce Amsterdam’da yapılan şampiyonada Atletizm Milli Takımı toplam 12 madalya kazanarak tarihi bir başarıya imza atmıştı. Bir zamanlar adı dopingle anılan Türk atletizminin aynı başarıyı tekrarlayıp tekrarlayamayacağı merak konusuydu. Sporcularımız, Berlin’de de madalyaları topladı. Berlin’de, Amsterdam’ın gerisinde kaldıysak da, 1 altın, 2 gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplam 5 madalya kazandık. Hiç kuşkusuz şampiyonanın yıldızı Ramil Guliyev’di. 200 metrede Dünya Şampiyonluğu’ndan sonra Avrupa Şampiyonluğu apoletini de omzuna takan Guliyev, 4X100 metre bayrak yarışında Milli Takımımızın kazandığı altın madalyada büyük pay sahibi oldu. Ki, bu başarı Türk Atletizm tarihinde bir ilkti.

Haberin Devamı

Guliyev, Tokyo’ya göz kırpıyor

Guliyev’in koştuğu final yarışı tarihin en hızlı 18. finali olurken, İtalyan Pietra Menna’dan sonra tarihin en hızlı ikinci beyazı olan Milli atletimiz, 19.76 ile Oyunlar ve Türkiye rekoru’nu kırarken, şayet ellerini erken açmasaydı belki de 19.72 ile Menna’ya ait 40 yıllık Avrupa Rekoru’nu da kırmış olacaktı! Şampiyonanın dikkat çeken diğer isimleri ise Yasmani Copello Escobar ve Yasemin Can’dı. Şampiyona öncesi uzun bir süre baldırındaki sakatlıkla boğuşan Yasmani, buna rağmen gümüş madalyanın sahibi olurken, Yasemin Can da 10 bin metrede midesindeki rahatsızlık nedeniyle başarılı olamazken, 5 binde üçüncülük kürsününe çıkmayı başardı.

Bekmez ve Acet’in yükselişi

Şampiyonada gelecek için umut vaat eden atletlerimizin doğuşuna da tanık olduk. 20 kilometre yürüyüşte 1.31.00’lık derecesiyle Yeliz Ay’a ait 14 yıllık Büyükler Türkiye rekorunu kıran 18 yaşındaki Meryem Bekmez, 5 Türkiye rekorunu de yeniledi. Şampiyonada 11. olarak yürüyüşteki en büyük başarımızı elde eden milli sporcunun bu performansı, IAAF listesinde U20 Yaş Grubu’nda Dünya’nın en iyi derecesi oldu. Yıldızı parlayan bir başka atletimiz ise yüksek atlamada Alperen Acet oldu. 1958 Stockholm’de final atlayan Çetin Şahiner’den sonra bu branşta finalde yarışan erkeklerde ilk yüksek atlamacı olan Alperen, 2.24’lük derecesiyle beşinciliği paylaştı.

YORUM YAZ