MENÜ

Hakkı yenen spor adamı!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

2002 Dünya Kupası’nda Türkiye üçüncülüğü elde ettikten sonra başarıdan herkese paye çıkarıldığını, ancak bir kişinin hakkının verilmediğini belirttiğim bir yazı kaleme almıştım. Bu spor adamı Mehmet Ali Yılmaz’dı. Dokuz ay gibi kısa sayılacak Spor Bakanlığı döneminde Mehmet Ali Yılmaz çok önemli iki devrime imza atmıştı. Biri futbolun özerkleşmesi, diğeri de Olimpiyat Yasası’ydı.

İşte, 2002’deki Dünya üçüncülüğümüze, onun öncesinde de Galatasaray’ın UEFA Kupası’nı kazanmasına yol açacak süreç bu özerkleşme hamlesiyle başlamıştı.

Mehmet Ali Yılmaz’ın dışında futbolda elde edilen uluslararası başarılarda payı olan bir gizli kahraman daha vardı. Onun adı da Şenes Erzik’di. Erzik, özerk Futbol Federasyonu’nun ilk başkanıydı.

Hepsini yazsak sayfalar yetmez

Federasyonun kurumsallaşmasında ve bugün trilyonluk bütçeye sahip devasa bir organizasyona dönüşmesinde Erzik’in o dönem yaptığı reformların payı büyüktü. Ve Sayın Erzik bütün bunları sessiz sedasız gerçekleştirmişti.

1986’da Derwall’in Türkiye’ye gelmesini sağlayan Erzik, Piontek’i de başkanlığı döneminde Milli Takım’ın başına, Fatih Terim’i de yardımcılığına getirerek Türk futbolunun yeni ufuklara yelken açmasına vesile olmuştu. Bu iki Alman Futbol Adamı’nın Türk futboluna katkıları hepimizin malumu.

Şenes Erzik’in yaptıkları elbette sadece Derwall ve Piontek’le sınırlı değil. Hepsini sıralamaya kalksak, sayfalarca yazı yazmamız gerekir!

Ahde vefa sicilimiz bozuk

Yaptıkları sayfalara sığmaz ama hakkının teslim edilmesi gerektiği durumlarda da ondan hiç bahsetmeyiz! Her şeyden önce her başımız sıkıştığında onun kapısını çalmamız, lehimize sonuç çıktığında adını anmamamız, aleyhimizde bir durum oluştuğunda ise faturayı Erzik’e kesmemiz yıllardır sürdürdüğümüz riyakârlıklar zinciridir.

Bana bu yazıyı yazdıran son örnek ise bir eski federasyon başkanından, Kemal Ulusu’dan geldi. 1984-1985 yıllarında yaklaşık 13 ay başkanlık yapan Sayın Ulusu, kendine ait facebook sayfasında bütün reformları kendisinin yaptığını ileri süren bir yazı kaleme almış. Bunlar arasında Derwall’in ve Piontek’in getirilmesi de var! Doğru, Derwall onun zamanında geldi Galatasaray’a. Ama onu getiren Şenes Erzik’ti! Piontek’i de öyle...

Sayın Ulusu, her şeyi kendine mal etmiş ama bunu yaparken de Erzik’in adını dahi anmayarak bu büyük spor adamına haksızlık yapmış. Ne yazık ki millet olarak ahde vefa konusunda sicilimiz bozuk. Kemal Ulusu’nun yaptığı da bu bozuk sicilin tezahüründen başka bir şey değil! Ancak doğruların er geç su yüzüne çıkması gibi bir realite de vardır. Ve zamanı geldiğinde toprak altında kalan bir bitki kökü gibi filiz verir!

YORUM YAZ