MENÜ

Doha'da yükselen ışık!

Abone Ol Google News

Benim jenerasyonumun aklına cimnastik deyince ilk gelen isimler Nadia Comaneci ve onun ezeli rakibi Nellie Kim’di. Siyah beyaz televizyonlardan yıllarca bu iki süper starın çekişmesini izledik. Kazanan, genelde Comaneci’ydi. Hem bu nedenle, hem de Balkan ülkesi olması hasebiyle Rumen süper starın Türk sporseverin gönlünde ayrı bir yeri vardı. Yerli starımız ise genç yaşta bir trafik kazasında hayatını kaybeden Murat Canbaş’dı. Murat’ın, Yunan rakibi Ioannis Melissanidis’le rekabeti günlerce konuşulurdu. Canbaş’ın ardından bugünün Federasyon Başkanı Suat Çelen çıktı sahneye. Uzun süre tek başına forse etti Türk cimnastiğini.

Haberin Devamı

Suat Çelenle başlayan atılım

Ancak türlü imkansızlıklarla boğuşan Çelen, önündeki bariyerleri aşamayınca erken yaşta sporu bırakmak zorunda kaldı. Sonrası ise derin bir sessizlik! Derken 2000’li yıllarda Ümit Şamiloğlu’nun damga vurduğu bir sürece adım attık. Ama onun ki de anlık bireysel başarılardan öteye gidemiyordu. 2012 yılında ise Türk cimnastiğinde yeni bir döneme girildi. Suat Çelen’in Federasyon Başkanlığı’na gelmesiyle arka arkaya yapılan atılımlar kısa zamanda meyvesini vermeye başladı. Cimnastiğin tüm ülke sathına yayılmasıyla yeni sporcular, yeni başarılar ardı ardına sükun etti.

Haberin Devamı

105 ülkeyi geride bıraktılar

Şamiloğlu’nun yanısıra Ferhat Arıcan, İbrahim Çolak, Ahmet Önder, Tutya Yılmaz, Ayşe Begüm Onbaşı gibi isimler uluslararası arenada ülkemizi gururlandıran sonuçlar aldı. Cimnastiğin bu yeni starlarının son sınav yeri ise Katar’ın Başkenti Doha’ydı. Bir haftadır devam eden Dünya Cimnastik Şampiyonası’nda sahne alan sporcularımızdan ikisi finallere kalmayı başarırken, erkeklerde takım, kızlarda ise bireysel olarak Tokyo 2020 şansımızı önümüzdeki yıla taşıdılar. İbrahim Çolak, Ahmet Önder, Ümit Şamiloğlu, Ferhat Arıcan, Mustafa Arca ve yunus Emre Gündoğdu’dan oluşan Erkek Takımımız 120 ülke arasında 15. sırayı alarak olimpiyat barajı şansını sürdürdü. Ahmet Önder ve Ferhat Arıcan bugün ve yarın yapılacak finallerde madalya arayacaklar.

Rakiplerinden farkları yok

Göksu Üçtaş Şanlı, Demet Mutlu, Tutya Yılmaz ve İlayda Şahin ’den oluşan kız takımımız ise başarılı bir yarış çıkararak, üç sporcu ile gelecek yıl olimpiyat kotası için mücadele etme şansını yakaladı. Cimnastikçiler, bütün bunları yaparken, tabii ki ülke gündemine girmeyi başaramadılar! Ne duyan oldu, ne de gören! Oysa yaptıkları az buz bir şey değil! Bir zamanlar esamisi okunmayan cimnastikte Dünya kürsüsüne çıkmak ve olimpiyata katılmak için yarışıyorlar. Onların bu mücadelelerinin ilk beş gününe Doha’da tanıklık ettim. Rakipleriyle aralarındaki farkı kapattıklarını gördüm. Sadece küçük nüanslarla geçiliyorlar önlerindeki rakiplere. Bu da giderilmeyecek bir şey değil. Yeter ki kendilerine inansınlar!

YORUM YAZ