MENÜ

'Bataklık kuruyacak'

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

18-30 Temmuz 2017 tarihinde Samsun’da yapılacak olan 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’na 100 gün kala ev sahibi kentte Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın konuğu olduk. Bakan Kılıç, ulusal ve yerel spor medyasının müdürleri ve temsilcilerini aralarında Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın da olduğu kalabalık bir heyetle tesis tesis gezdirdi. Tamamlanan, tamamlanmaya yakın olan tesislerle ve oyunlarla ilgili Bakan Kılıç’ın yanısıra, Spor Genel Müdür Yardımcısı Dursun Türk, Oyunlar Direktörü Serkan Baltacı bizleri bilgilendirirken, kentin tarihi, altyapısı, sosyal dokusu ve çevre düzenlemesiyle ilgili de Vali İbrahim Şahin ve Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz açıklamalarda bulundular. Bu konuyla ilgili haberimizi zaten dünkü FANATİK’te verdik. Öncelikle şunu söylemeliyim: Ben şahsen, gerek Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, gerekse Samsun’un bu dev organizasyonun altından kalkabilecek güce sahip olduğunu gözlemledim. Biten ve bitmek üzere olan tesislerin ise gerçekten son derece modern yapılar olduğunu da eklemeliyim.

İki saatlik sohbetten öne çıkanlar

Tesisler dolaşıldıktan ve oyunlarla ilgili düzenlenen basın toplantısından sonra ise Bakan Akif Çağatay Kılıç bizlerle bir sohbet toplantısı düzenledi. Bizler de gündemdeki konularla ilgili Bakan Kılıç’ı soru yağmuruna tuttuk. Kulüplerin borçlarından dopinge, yılan hikayesine dönen kulüpler yasasından stat terörüne, antrenör yetiştirilmesinden Milli Eğitim Bakanlığı ile gidilen işbirliğine kadar bir çok konuya cevap verdi Sayın Kılıç. Burada sözü fazla uzatmadan iki saate yakın süren sohbetten Bakan Kılıç’ın vurgu yaptığı açıklamaları satır başlarıyla verelim:

Doping konusunda kurutmaya çalıştığımız bir bataklık var. Bizim burada peşinde olduğumuz organizasyon yapısı var. Onu bulmak için yapılması gerekenler var. Bu nedenle dopinge bulaşmış kim olursa olsun; sporcusu, antrenörü... Bir daha onlarla işimiz olmaz!

Hidayet Türkoğlu konusu başka. Elma ile armudu birbirine karıştırmamak gerekir. Bizim bahsettiğimiz şey başka sizin dile getirdiğiniz başka bir şey. Aradaki fark, onun hangi şartlarda ve nerede olduğuna bakmak lazım.

WADA’nın son yayınladığı listede dopingle mücadele eden ülkeler sıralamasında yedinci durumdayız. Fransa dahil, bir çok Avrupa ülkesi bizim altımızda. Neden bunu gündeme getirmiyorsunuz?

Kulüplerin sorumluluklarını artıracağız. Yönetimsel ve finansal anlamdaki sorumlulukları yeniden düzenlenecek. Kulüpler Yasası’na son rötüşlarını yapıyoruz. Yasayı yeni sezona yetiştireceğiz. Biz de UEFA gibi yaptırım ve sorumlulukları kulüplere ve yöneticilerine yükleyeceğiz

Sahaya atlayan bir vandalı karakoldan alan yönetici istifa etmek zorunda kaldı. Bundan 10 yıl önce böyle bir şey olabilir miydi? Türkiye’de spor kamuoyunun geldiği nokta, artık böyle şeylerin kabullenilemeyeceğini gösteriyor. Futbol sahalarından uzaklaşan bu vandallar artık başka alanlara kaymaya başladı. Onun da önlemini alacağız.

Yanlış bilinen bir nokta var. Kulüplerin vergi borçları silinmedi, yeniden yapılandırıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na olan borçları da öyle. 36 aya bölündü borçları. İnşallah öderler. Öderlerse kendileri kazançlı çıkar! Maliye Bakanlığı ile vergilerle alakalı çalışmamız var. Bu çalışma, amatör spor branşlarına harcanmış olan maddi kaynağın vergi ile alakalı olarak bir geri dönüşünün sağlanmasıyla ilgili.

Milli Eğitim Bakanlığı’na diyeceğiz ki, işte bizim listemiz. Bizimle çalışan olimpik sporcuların listesi. Bu, o kadar çok sayı değil. Totalde 5-6 bin sporculuk bir liste. MEB’e bu sporculara izin konusunda yardımcı olun diyeceğiz.

Bizim antrenör eksiğimiz var. Bakanlık içerisinde görev alan tüm antrenörlerin sertifikalarını tarayıp bulduk, bazı şeyler çıktı. Bununla alakalı işlem tesis ettik. Lise diploması sahte çıkan antrenör oldu. Yakaladık işine son verdik. İdare mahkemesi işe iade etti. Böyle şeylerle uğraşıyoruz.

YORUM YAZ