MENÜ

Modern statlar mertliği bozdu mu?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Heyecan fırtınası içinde izlediğimiz Beşiktaş-Galatasaray derbisinin ardından en çok konuşulan konulardan bir tanesi Vodafone Arena'da, İnönü Stadı etkisi olmadığıydı. Maç öncesi ve sonrası çalan şarkılar, insanların takımı desteklemek yerine sürekli cep telefonlarıyla fotoğraf çekmesi ya da gol anını yakalayıp sosyal medya hesaplarında yayınlayabilme hırsı ve yarışı tepki çekti.

O tribünler geri gelmeyecek!

Artık kabul edelim. 90'lı yıllar, 90'lı yıllarda kaldı! Geri gelmeyecek. Israr etmenin anlamı yok. Yüzlerce meşalenin yandığı, cehennem hissinin fiziksel olarak yaşatıldığı, konfetilerin havada uçuştuğu, ucuz bilet kavramının olduğu devir sona erdi. Dünya değişiyor. İnsanlar ve futbol da... Milyon euroların harcandığı, spor dalından çok bir sektöre dönüşen futbolda artık o eski, dağınık, isteyenin istediği yere oturduğu, yarı yarıya bölünmüş, samimi hatta özgür! tribünler olmaz, olamaz.

Konsol oyunlarında bile takımların forma sponsorları ödenen paralara göre ya gösteriliyor ya da yok sayılıyor. Bu detay bile kontrol altına alınmış...Böyle bir dünyadayız.

"Canım feda olsun sana"

Takıma destek olmanın da kavramı değişti. "Biricik sevgilim, söyle senden başka kimim var benim", "Canım feda olsun sana" gibi tezahüratlar artık yok. Rakibi, hakemi baskı altına almak ıslıktan, yuhalamaktan, pozisyonu takip edip ona göre tepki vermekten geçiyor. Muslera, Talisca ya da Kjaer... Kimse hakeme ettiğin küfürü ya da senin takımını canını feda edercesine sevdiğini anlamıyor. Umursamıyor da... Ortak dil ıslık ve alkış. Kamerunlu da olsan, Danimarkalı da...

Hayatın gerçeği...

İnsanlar artık sosyal medyadan örgütleniyor. Taraftarın oradan verdiği tepki başkanların sessiz kalmasını, kaçmasını engelliyor. Bazen transfer bile yaptırtıyor. Her şey kaydediliyor. Kanıt olarak sunuluyor. Fatih Terim bile dördüncü hakeme cep telefonundan pozisyonu izletiyor. Hoşumuza gitsin ya da gitmesin hayatın gerçeği bu.

Peki modern statlar mertliği bozdu mu? Hayır! Asla... Mertliğin kuralı değişti. Nasıl artık savaşlarda kılıç kullanılmıyorsa, futbolda da eski adetler kalmadı. Bu devir sinirlerine hakim olabilme, yeri geldiğinde tepki verme, ürün alma, para verme devri... Sesin kısılana kadar bağırmak, takımını ölümüne sevmek malesef karın doyurmuyor!

YORUM YAZ