MENÜ

Lig tavan yaptı

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Beko Basketbol Ligi her geçen hafta daha bir keyifli, zevkli, çekişmeli hale geliyor. Bunda yabancı oyuncu sayısının artırılması, gelen yabancıların yüzde 80’inin çok kaliteli olması, doğal olarak takımların daha güçlü hale gelmesi rol oynadı. Hepsini tek tek yazmaya gerek yok. Avrupalılar’ın çoğu kendi milli takımlarında oynuyor ya da oynamışlar, Amerikalılar’ın çoğu da NBA ya da Euroleague kariyerli. Dünya’nın en kaliteli iki ligi NBA ve Euroleague olduğuna göre buralarda boy göstermiş oyuncuların kalitesinden şüphe etmemek gerek. Haa bu oyuncular Türkiye’deki takımlarında iyi mi kötü mü oynuyorlar, katkıları ne kadardır, verimli oluyorlar mı; bunlar ayrı bir konu maddesi. Kaliteyle performansı tartışmak, elmayla armudu karıştırmaya benzer. Parası olmayan kulüpler ise doğal olarak ucuza kaçıyor. Ama bu kariyerlerinin başındaki Amerikalılar’ın yeteneksiz olduğu anlamına gelmez. Bakınız Gary Neal’i Barcelona kaptı, Qinton Hosley’e şimdiden Euroleague takımları talip.
Gelelim ana konumuza. Önceki hafta 3’ü uzatmada olmak üzere 6 maç bir basket farkla bitmişti. Dipteki Darüşşafaka ve Oyak Renault 2 haftadır kazanıyor, CASA TED üst üste 3. galibiyetini aldı. Geçtiğimiz hafta alttan son 5 sırada yer alan takımların hepsi bu hafta galip geldi. İspanya’dan sonra Avrupa’nın en kaliteli ikinci liginin Türkiye Ligi olduğunu iddia etmiştim. İspanya ve Türkiye dışında küme düşen en az 1 takım belli oldu İtalya, Yunanistan, Fransa, Almanya ve Rusya’da.
Sınır 11 galibiyet
Türkiye Ligi 16 takımlı oynadığı senelerde küme düşme sınırı en fazla 9 galibiyet olmuş. Bitime daha 7 hafta var, Selçuk, Alpella, Oyak Renault 8, Beykoz 7, Darüşşafaka 6 galibiyette. Bu sezon 11’i bulamayan düşer gibi gözüküyor. Bu da tarihte bir ilk olacak. Yukarlarda ise Beşiktaş arayı açıyor. Derbide Galatasaray’ı kolay geçen Beşiktaş, yaptığı etkili savunma ile sonuca giderken, hücumda da yüzde 63 gibi çok yüksek bir oranla oynayıp farka gitti. Kalan maçlara baktığımız zaman fikstür avantajı da Siyah-Beyazlılar’dan yana. Normal sezonu lider tamamlamaya çok yakın artık Beşiktaş. Keza alttaki gruptan 2 galibiyet fazlası bulunan Efes Pilsen’in de, Beşiktaş’ın ardından sezonu bitirmesi muhtemel. Fenerbahçe, Galatasaray, Telekom ve Antalya kendilerini ilk 4’e atma mücadelesi verecek bundan sonra.
Müthiş direnç
Kepez’i deplasmanda deviren Darüşşafaka’nın inadı sürerken, eski oyuncusu Hansen’i takıma katan TED Kolej, Fenerbahçe’den sonra Türk Telekom’u da devirip çok rahat bir nefes aldı. Oyak Renault her hafta şaşırtmaya devam ediyor. Mütevazı bütçeli Oyak, alıp başını giden Antalya’ya “dur” dedi. Sezon başında Play-Off adayı, şimdilerde ise küme düşme adayı olan Beykoz, son periyotta attığı 34 sayıyla Karşıyaka engelini aşabildi. Kalan 7 haftada neler olup biteceğini merakla bekliyorum.

YORUM YAZ